Tejtermékek laktóz tartalma – táblázat

A laktóz a tej és tejtermékekből származó természetes cukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybél bolyhainak tövében található laktáz enzim bontja egyszerű szőlőcukorrá és galaktózzá, melyek már képesek a felszívódásra. Az emberek kb. 75%-ának valamilyen szinten nehézségeket okoz a laktóz emésztése, mely puffadásban, enyhe hasfájásban jelentkezik. (Az arány egyébként földrészenként eltérő. az észeki országokban csak 5%, míg Afrikában 90% fölötti. Magyarországon pedig 60%). Komolyabb laktózérzékenység is kialakulhat pl. túl gyakori fogyasztás miatt. Ekkor a tünetek súlyosbodnak, akár folyamatos hasmenést, hányingert, erős fájdalmakat is okozhat. Ezért javasoljuk a tejtermékek fogyasztását elhagyni, vagy heti 2-3 alkalomra csökkenteni.

A 0,1g érték alatti tejtermékeket laktózmentesnek tekintjük. Ez főként sajtoknál fordul elő. A kemény-sajtokban viszonylag kevés tejcukor megy át a tejből, nagy része a savóval távozik el. A megmaradt tejcukormennyiség a préselés végére lebomlik. A félkemény és lágy sajtokban pedig néhány napig tart a megmaradt minimális tejcukor mennyiség lebontása. A nem sajtféle laktózmentes temrékeket hozzáadott laktázenzimmel teszik fogyaszthatóvá az arra érzékenyeknek.

Tejek (/100ml)
bivalytej

4,9

tevetej

4,8

tehéntej

5,2

anyatej

4,9-9,5

juhtej

4,4–4,7

kancatej

6,3

kecsketej

4,0-4,9

Tejtermékek (/100g)
vaj

0,6-0,7

író

4

írópor

42

creme fraiche

2,0-2,4

creme double

4,5

Ricotta

0,5

zsíros tej

4,5

fetasajt

0,5

friss sajtok (10-70% zsírtartalommal)

2,0-3,8

joghurtkészítmények

3,0-5,4

parmezán sajt

0,1

brie sajt

0,1-1,8

camambert sajt 0,05-1,8
chedar sajt 0,6
feta sajt 0,1<
gouda sajt 0,1<
gorgonzola sajt 0,1<
ementáli sajt 0,1<
eidami sajt 0,1<
mozzarella

0,1-3,1

Orda 0,6
roquefort sajt 0,1<
kefír

3,5-6,0

sűrített tej (7,5% zsír)

9,5

sűrített tej (10 % zsír)

12,5

sovány túró

4,1

tejpor (teljes tej por)

35

tejpor (sovány)

51

tejsavó

4,4-5,2

savópor

66

kávétejszín

4

tejföl

3,5

ömlesztett sajtok (10%)

3,8

ömlesztett sajtok (40%)

3,2

sovány túró

3,0-3,5

túró (20% zsír)

2,0-3,3

túró (40% zsír)

2,0-3,1

túró (10-70% zsír)

2,0-3,8

édes tejszín

2,7-3,5