Édesítőszerek

Természetes és mesterséges édesítőszerek

Ha kedveled az édességeket, tudnod kell, hogy nem valamilyen dekadens függőség, vagy speciális igényeid miatt van. Az édes íz szeretete ugyanis általános emberi ösztön. Ma már bizonyított tény, hogy az édes íz kedvelése és a keserű ízek visszautasítása már az újszülötteknél is jelen lévő ösztönös emberi tulajdonság. Tudósok szerint ez az ösztön az anyatejben lévő laktóz miatt, illetve az ősember számára kiemelten fontos energiadús élelmekkel hozható összefüggésbe, hiszen az energiatartalom és az édes íz a természetben összefüggő fogalmak. Az édes ízre a gyermekek fogékonyabbak és az öregedés előre haladtával fokozatosan csökken.

Mivel a természetből származó édességek energiadúsak a mai kor emberének igénye támadt a mesterséges édesítőszerekre, amik kevesebb kalóriát tartalmaznak. Érdekesség, hogy a legtöbb ilyen édesítőszert véletlenül fedezték fel, amikor kémikusok vegyi anyagokkal történő kísérletezés során édes ízt fedeztek fel ujjaikon. Az édesítőszerek a ’80-as évektől kezdve robbanásszerűen terjedtek el. Ennek csupán egyik oka a kalóriaszegény tulajdonság, egy másik pedig az, hogy a cukor töredék árán lehet előállítani. A 2000-es évektől egyre több kutató fedezte fel a mesterséges édesítőszerek egészségkárosító hatásait. Ekkor azonban az ipar már túlzottan függővé vált az anyagok használatától, ezért a tiltakozások civil szervezeteken túl általában nem jutottak. Jelenleg számos igen veszélyes szert tudunk köztük. Kutatók és szakmai szervezetek világszintű figyelmeztetései ellenére csupán tágan kalkulált egészségügyi határértékek és néhány semmitmondó figyelmeztető szöveg feltüntetése lett megállapítva, mit sem törődve a hosszútávú hatásokkal, vagy éppen a különböző anyagok szervezetben történő keveredését jelentő koktélhatással, mely máig egy teljesen feltérképezetlen terület.

Az alábbiakban lényegre törően mutatjuk be azokat az anyagokat melyekkel ma édesíteni lehet. Az összes gyakori édesítő szer mellett néhány kevésbé ismertet is feltüntettünk.

Édesítőszerek osztályozása

Természetes, nyers édesítőszerek

Méz

Édesítő érték: 0.97 / Kalória: 304 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott, de mértékkel

  • Pro: Rengeteg tápanyag és antioxidáns. Nagyszerű prebiotikum forrás.
  • Kontra: Túl nagy mennyiségben hizlal és a fogak romlását okozhatja.
  • Egyéb: Érdemes nyers méz formájában fogyasztani. A feldolgozott méz kevesebb pozitív hatással bír, és csecsemők számára káros lehet.

Yaconszirup

Édesítő érték: 0.5 / Kalória: 133 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott, de mértékkel

  • Pro: Magas rost tartalom. Alacsony energia tartalom. Jó prebiotikum forrás. Cukorbetegeknek is ajánlott.
  • Kontra: Túlzott mennyisége hashajtó hatású. Allergiát válthat ki.
  • Egyéb: A yakon, másnéven inkagumó egy édesburgonyához hasonlatos növény.

Stevia

Édesítő érték: 300 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott

  • Pro: Nagyon erős édesítő hatás. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Prebiotikum forrás.
  • Kontra: Mellékízzel rendelkezik

Lukuma

Édesítő érték: 0.9 / Kalória: 430 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott, de mértékkel

  • Pro: Rostot és tápanyagokat tartalmaz. Béta-karotinban és niacinban igen gazdag. Gyulladáscsökkentő hatással bír. GI értéke alacsony. Cukorbetegek is fogyaszthatják.
  • Kontra: Szuper tulajdonságai mellett igen energiadús, ezért könnyen hizlal.
  • Egyéb: A lukuma gyümölcs egy dél-amerikai superfood. Por formában édesítőszerként kapható. Érdekesség, hogy a depresszió ellenszereként tartják számon.

Luohan guo (Monk gyümölcs kivonat)

Édesítő érték: 300 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott

  • Pro: Alacsony Gi-érték. Nagyon erős édesítő hatás. Édesítőszerként használt kivonat formájában kalóriamentes.
  • Kontra: Nehezen beszerezhető. Drága. Enyhe mellék íz.
  • Egyéb: Ősi kínai gyógyászatban használt növény.

Természetes, főtt édesítőszerek

Juharszirup

Édesítő érték: 1 / Kalória: 230 / Clean Eating ajánlás: Nem, vagy csak alkalmanként ajánlott

  • Pro: Antioxidánsokat és B-vitamint tartalmaz.
  • Kontra: Édesítőértékét nagyrészt szacharóz adja. Közepesen energiadús. Nagy mennyiségben hizlal és fogszuvasodást okoz.

Cirok szirup

Édesítő érték: 1.1 / Kalória: 339 / Clean Eating ajánlás: Nem ajánlott

  • Pro: Antioxidánsokat és B-vitamint tartalmaz.
  • Kontra: Édesítőértékét nagyrészt szacharóz adja. Erősen energiadús, ezért könnyen hizlal. Nagy mennyiségben fogszuvasodást és anyagcsere problémákat okoz.

Melasz (Nádcukor melasz)

Édesítő érték: 0.8 / Kalória: 290 / Clean Eating ajánlás: Nem ajánlott

  • Pro: B vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz
  • Kontra: Édesítőértékét szacharóz adja. Erősen energiadús, ezért könnyen hizlal. Nagy mennyiségben fogszuvasodást és anyagcsereproblémákat okoz.

Részben finomított édesítőszerek

Barna cukor

Édesítő érték: 1 / Kalória: 380 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: Invertcukor tartalma alacsonyabb a kristálycukornál
  • Kontra: Erősen hizlal és károsítja a fogat.
  • Egyéb: Nincs megfelelő szabályozás a gyártására, így gyakran csak színezett kristálycukor. Gyakori tévhit, hogy vitaminokat tartalmaz.

Glicyrrhizin (édesgyökér kivonat)

Édesítő érték: 50 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Nem ajánlott

  • Pro: Extrém magas édesítő hatás. Kalóriamentes. Cukorbetegek is fogyaszthatják
  • Kontra: Az arra érzékenyeknél magas várnyomást okozhat.
  • Egyéb: Jelölése: E958. Több országban gyógyászati célokra is használják, pl. hepatitisz gyógyításánál.

Truvia (Rebaudioside-A)

Édesítő érték: 480 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Nem ajánlott

  • Pro: Extrém magas édesítő hatás. Kalóriamentes. Cukorbetegek is fogyaszthatják
  • Kontra: Részben mesterséges, részben természetes édesítőszer. Számos szakértő támadja. Elvileg nincs mellékhatása, de hosszútávú kísérletekben és az ún. koktélhatásban ez nem ismert.
  • Egyéb: A Coca-Cola fejlesztése. 75% szintetikus steviát és 25% Eritritolt tartalmaz. Önmagában tilos fogyasztani!

Taumatin

Édesítő érték: 2500 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott

  • Pro: Extrém magas édesítő hatás. Kalóriamentes. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Természetes anyag, de csak feldolgozott formában elérhető. Igen drága. A fehérje-anyagcserébe kerülve teljesen lebomlik. Jelenleg nincs ismert mellékhatása.
  • Kontra: Oldott formában tartalmazhat adalékanyagokat is. Csak a meghatározott élelmiszerekben használható.
  • Egyéb: A taumatin anyag maga különböző fehérjék keveréke, a nyugat-afrikai katemfe-cserje természetes alkotója. Ennek a fának a magjából vonják ki extrakcióval. Képes felerősíteni más édesítőszerek hatását.

Finomított cukrok

Szacharóz

Édesítő érték: 1.2 / Kalória: 400 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Rendkívül hizlaló. Tápanyagoktól mentes. Fog-, máj- vese- és gyomorbetegségekért felelős.
  • Egyéb: Lényegében ez az anyag asztali cukorként, vagy kristálycukorként ismert.

Kukorica szirup

Édesítő érték: 1.2 / Kalória: 400 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Magasan feldolgozott termék. Rendkívül hizlaló. Tápanyagoktól mentes. Hasonlóan káros a kristálycukorhoz. Többször mutattak ki higanyszennyezést az anyagban.
  • Egyéb: Az élelmiszeripar kedvelt olcsó cukorhelyettesítője.

Trehalóz

Édesítő érték: 0.45 / Kalória: 400 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: A Szacharóznál lassabban, de még így is igen gyorsan felszívódó szénhidrát. Tápanyagoktól mentes.
  • Egyéb: Növeli az élelmiszerek eltarthatóságát és nagy a vízmegkötő képessége, ezért adalékanyagként használják.  Gyakran fordul elő a kozmetikai termékekben is.

Kókuszvirágcukor

Édesítő érték: 0.9 / Kalória: 300 / Clean Eating ajánlás: Nem ajánlott

  • Pro: Kis mennyiségben tartalmaz tápanyagot, főleg B-vitaminokat és aminosavakat.
  • Kontra: Édesítő értéke szacharózból származik. Gyakori tévhit, hogy diétás. Nagy mennyiségben hizlal és a fogakat károsítja.

Fruktóz

Édesítő érték: 1.7 / Kalória: 368 / Clean Eating ajánlás: Nem ajánlott

  • Pro: Cukorbetegek fogyaszthatják. Edzés utáni gyorstöltésre alkalmas.
  • Kontra: Növeli az étvágyat és a koleszterinszintet. Nagy mennyiségben hizlal, károsítja a fogakat.
  • Egyéb: Köznyelvben: gyümölcscukor. Számos édesítőszer tartalmaz természetes fruktózt, mint pl. az agave szirup.

Invertcukor

Édesítő érték: 1.0 / Kalória: 307 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro:-
  • Kontra: Erősen feldolgozott termék. Erősen hizlal és károsítja a fogakat.
  • Egyéb: Előállításához szacharózt használnak, amit savval fruktózzá és glükózzá bontanak. Gyenge tartósító hatása, valamint állagjavító hatása miatt az élelmiszeripar előszeretettel használja.

Galaktóz

Édesítő érték: 0.3 / Kalória: 400 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: Inzulinreakciót nem vált ki.
  • Kontra: Erősen hizlaló. Káros a fogak, az emésztőrendszernek. Már kisebb mennyiségben is hashajtó hatású.

Glükóz

Édesítő érték: 0.7 / Kalória: 368 / Clean Eating ajánlás: Nem javasolt

  • Pro: Edzés utáni gyorstöltésre ideális, minden más esetben kerülendő.
  • Kontra: Különösen gyorsan emeli a vércukorszintet. Erősen hizlaló.
  • Egyéb: Köznapi nevén: szőlőcukor.

Maltóz (barna rizszsirup)

Édesítő érték: 0.5 / Kalória: 400 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro:-
  • Kontra: Erősen hizlaló. Gyenge édesítő hatás. Károsítja a fogakat és az emésztőrendszert. Termékekben több esetben magas arzénszintet mutattak ki.

Laktóz

Édesítő érték: 0.2 / Kalória: 400 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro:-
  • Kontra: Az egyik legelterjedtebb allergén. Felnőttek nagy része nem képes megemészteni. Hizlal. Károsítja a fogakat és az emésztőrendszert.
  • Egyéb: Köznyelvben: tejcukor. Kémiailag galaktóz glükózhoz kötve.

Tagatóz

Édesítő érték: 0.9 / Kalória: 150 / Clean Eating ajánlás: Nem javasolt

  • Pro: A cukroknál alacsonyabb energiaérték. Enyhe prebiotikus hatás. Alacsony GI (3).
  • Kontra: Magasan feldolgozott termék. Nagy mennyiségben hashajtó hatású. Nagy mennyiségben hizlal.
  • Egyéb: Laktózból vonják ki.

Cukoralkoholok

Maltit

Édesítő érték: 0.8 / Kalória: 210 / Clean Eating ajánlás: Nem javasolt

  • Pro: Cukorbetegek fogyaszthatják
  • Kontra: Hasmenést, fejfájást, puffadást okozhat.
  • Egyéb: Jelölése E965. Leginkább rágógumikban használják. Vigyázz, mert maltitszirup változatban tartalmaz glükózt és invertcukrot is.

Laktit

Édesítő érték: 0.4 / Kalória: 240 / Clean Eating ajánlás: Nem javasolt

  • Pro: –
  • Kontra: Jelölése: E966. Extrém magasan feldolgozott termék. Alacsony édesítő hatás. Valószínűleg károsítja a bélflórát. Nagy mennyiségben fejfájást, szorulást okoz.
  • Egyéb: Kémiai reakcióval tejcukorból nyerik, lényegében a laktóz alaposabban feldolgozott végeredménye. Főként táplálékkiegészítőkben és különféle szószokban használják.

Glicerin

Édesítő érték: 0.6 / Kalória: 432 / Clean Eating ajánlás: Nem javasolt

  • Pro: Nem emeli a vércukorszintet.
  • Kontra: Extrém magasan feldolgozott termék. Alacsony édesítő hatás. Energiadús.
  • Egyéb: Jelölése: E422. Kémiai úton propilénből szintetizálják. Elsősorban nem édesítőként, hanem nedvesítő anyagként használják. Az iparban számos területen használják pl. szappanok, krémek, biodízel előállításában.

Szorbit

Édesítő érték: 0.6 / Kalória: 260 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: Nem emeli a vércukorszintet.
  • Kontra: Irritálja a beleket. Alacsony édesítő hatás.
  • Egyéb: Jelölése: E420. A szorbitot enzimek segítségével glükózból állítják elő, gyakran genetikailag módosított anyagok felhasználásával. Kisgyerekek számára fogyasztása tilos!

Mannit

Édesítő érték: 0.6 / Kalória: 240 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: Nem emeli a vércukorszintet.
  • Kontra: Irritálja a beleket. Nagy dózisban károsítja a vesét és a szívet. Alacsony édesítő hatás.
  • Egyéb: Jelölése: E421. A mannitot enzimek segítségével invertcukorszirupból, gyakran genetikailag módosított anyagok felhasználásával állítják elő. Gyakran használjak aromák és vitaminok hordozóanyagaként.

Eritrit

Édesítő érték: 0.7 / Kalória: 24 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott

  • Pro: Gyakorlatilag kalóriamentes. Jót tesz a fogaknak. Emberi és állati kísérletek sem mutattak ki káros mellékhatásokat. Elvileg teljesen ürül a szervezetből.
  • Kontra: Nagy mennyiségben okozhat hányingert. Gyakran GMO anyag felhasználásával gyártják.
  • Egyéb: Jelölése: E968. Az eritritet élesztők segítségével cukrok erjesztésével állítják elő.

Xilit

Édesítő érték: 1 / Kalória: 260 / Clean Eating ajánlás: Ajánlott

  • Pro: Prebiotikumként működik, jót tesz a száj- és a bélflórának. Igen alacsony GI (12). Nem vált ki inzulinreakciót.
  • Kontra: Nagy mennyiségben hasmenést okozhat.
  • Egyéb: Jelölése: E967. Tévhit, hogy nyírfából állatják elő, ami a nyírfacukor márkanévből adódik, de leginkább kukoricacsutkából állítják elő. Az emberi szervezet is állít elő xilitet napi 5-15g mennyiségben, a természetben a szilvában fordul elő nagy arányban. Gyermekeknek fokozatosan érdemes adagolni. Vigyázat! Kutyák számára kis mennyiség is életveszélyes!

Szintetikus cukoralkohol

Izomalt

Édesítő érték: 0.6 / Kalória: 240 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Nagy mennyiségben károsítja a bélflórát és fejfájást okoz.
  • Egyéb: Jelölése: E953. Többlépcsős kémiai reakcióban szacharózból állítják elő. Vitaminok és aromák hordozóanyagaként is alkalmazzák.

Szintetikus édesítőszerek

Szaccharin

Édesítő érték: 300 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Hő hatására instabillá válik.  Patkánykísérletekben rákkeltő hatását mutatták ki. Több országban tiltva volt.
  • Egyéb: Jelölése: E954. A legelső mesterséges édesítőszer. A szacharint kémiai reakcióval toluolból vagy ftálsavból állítják elő

Szukralóz

Édesítő érték: 500 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Nem vált ki inzulinreakciót, mégis cukorbetegséget okozhat. Károsítja a bélflórát. Egyes kutatók szerint migrénes fejfájást okozhat. Gyulladásos betegségekért, többet közt Crohn-betegségért teszik felelőssé. Előállítása komoly környezetkárosítással jár.
  • Egyéb: Jelölése: E955. Amerikában Splenda néven ismert. Az egyik leggyakoribb mesterséges édesítőszer. Kiemelten káros, mégis talán a leggyakrabban egészségesnek hazudott termék. Hazánkban piacvezető diétás élelmiszerek gyakori adalékanyaga (pl Norbi Update, BiotechUSA, Dia-Wellness termékek).

Aszpartám

Édesítő érték: 200 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Extrém egészségkárosító hatással bír, amit elsősorban annak köszönhet, hogy a szervezetben formaldehiddé alakul. Széleskörű mellékhatásokkal bír a testi és a mentális egészség terén. Habár kalóriamentes, közvetve mégis hizlal. Több országban tiltva volt. Világszerte biológusok és vegyészek ezrei állnak ki a betiltása mellett.
  • Egyéb: Jelölése: E955. Olcsó előállítása miatt gyakori mesterséges édesítőszer. Néhány éve a táplálékkiegészítő gyártók hazugságkampányba kezdtek az aszpartám védelmében, ezért gyakoriak az ellentétes információk.

Ciklamát

Édesítő érték: 50 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Extrém egészségkárosító! A szervezet mérgező ciklohexilaminná alakítja. Már 1969-ben kimutatták rákkeltő hatását. Az Egyesült Államokban mai napig tiltólistán szerepel. Az EU-ban ipari lobbiknak köszönhetően engedélyezték, de a megengedett beviteli mennyiség így is csak 0,007 g/ testsúlykg.
  • Egyéb: Jelölése: E952. Olcsó előállítása miatt gyakori mesterséges édesítőszer.

Advantám

Édesítő érték: 20000 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Aszpartám származék! Mivel csak 2014 óta van az EU piacokon, kevésbé ismertek mellékhatásai. Egyes vélemények szerint az aszpartámnál is károsabb.
  • Egyéb: Jelölése: E969. Jelenleg a legújabb mesterséges édesítőszer.

Neotám

Édesítő érték: 8000 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Aszpartám származék! Egyes vélemények szerint az aszpartám veszélyein túl komolyan károsítja az agyat és a hormonrendszert.  Növeli a leptinszintet, ami elhízást és cukorbetegséget okoz.
  • Egyéb: Jelölése: E961.

Aceszulfám-K

Édesítő érték: 200 / Kalória: 0 / Clean Eating ajánlás: Tiltott

  • Pro: –
  • Kontra: Szintetikus termék! Aszpartám származék! Állatkisérletek alapján a 3 legerősebben rákkeltő hatású anyag egyikeként tartják számon. Világszerte számos szervezet követeli a betiltását.
  • Egyéb: Jelölése: E950. Az aceszulfám K-t kémiai reakcióval az amidoszulfonsav származékaiból nyerik.

* Clean Eating ajánlás a tiszta táplálkozás irányelveit vettük figyelembe és viszonyítottunk más elérhető alternatívákhoz. Az ajánlott termékek napi szinten alkalmazhatóak, míg a tiltottak semmilyen körülmények között!
** A kalória értéket 100g-ra vonatkoztatva adtuk meg, de az intenzív édesítőszereknél viszonyítottunk, így amennyiben 1 adagban töredék kalória számolható, azt 0 kalóriának vettük.
*** Egyes édesítőszerek extrém egészségkárosító hatásuk mellett ugyan nem váltanak ki inzulinreakciót, ez azonban annyira eltörpül az ellenoldalhoz képest, hogy Pro érvnél nem lenne érdemes feltüntetni. 

Tetszett az írás?

Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is tudják mit esznek!
Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramhoz! Írásainkból mindent megtudhatsz a Clean Eating irányzatról.