Diétás és fitnesz receptek Fitness diéta Gyors és könnyű Klasszikusok Clean módra Nassolnivalók Tudatos táplálkozás

Házi granola – A szuperfinom, egészséges reggeli

Házi granola

Miért ajánljuk Neked, hogy házi granolát készíts?

A granola az egészséges étrendbe tökéletesen beilleszthető, nagyon finom, tápláló reggeli vagy nassolnivaló. Aki odafigyel az egészséges étkezésre, az tudja, hogy minőségi bolti granolát találni nagyon nehéz, mert a legtöbb tele van hozzáadott cukorral, és különféle ízfokozókkal és aromával. Éppen ezért bátran javasoljuk, hogy próbáld meg otthon elkészíteni saját, egészségesebb házi granola verziódat.

Amellett, hogy pontosan tudni fogod, hogy mi van benne, az alaprecepten túl te döntöd el, hogy milyen magvakat, aszalt gyümölcsöt keversz hozzá, mivel fűszerezed, milyen ízkombinációkat próbálsz ki. Szerencsére a házi granola elkészítése nagyon egyszerű, néhány fontos praktika betartása mellett nehezen elhibázható, így abszolút megéri otthon elkészíteni annak, aki odafigyel az egészségtudatos táplálkozásra.

Mit jelent a granola és honnan ered? Miben különbözik a müzlitől? 

Korábban már írtunk egy cikket, melyben a granola eredetérő írtunk, illetve a blogbejegyzésben egy clean granola energiaszelet receptjét is megtalálod.

Röviden megfogalmazva a granola sütőben sült zabpehely, magvak, diófélék, fűszerek és természetes juharszirup vagy agavé szirup keveréke.

Müzli kontra valódi granola

A “sült müzli” kifejezés csak egy rövid definíció. Az igazi granola valójában több, mint gabonák és magvak keverékének sült verziója. A valódi granola attól más, mint a nyers müzli, hogy sütés közben a természetes édesítők karamellizálódnak a zabszemeken és a magvakon, ami egy teljesen új minőséget és textúrát eredményez. Továbbá az igazi granola krémességét a leheletnyi extra szűz olívaolaj vagy kókuszolaj adja.

Miért jó a granola? Miért javasoljuk, hogy Te is elkészítsd receptünket és rendszeresen fogyassz granolát?

Változatos és tápláló összetevőket tartalmaz

A granola fő összetevője a nagyszemű zabpehely, ami az egyik legértékesebb, legtápanyagdúsabb gabona.  Emellett az egészséges, értékes olajos magvak kitűnő fehérjetartalommal rendelkeznek, ahogyan a zab is. Kiváló rostforrás, az emésztés serkentésére is jó hatással van, sok időre eltelít, így fogyasztása után nem leszel egy-két óra múlva éhes.

Ízesítése számtalan módon variálható, eheted reggelire, desszertnek vagy edzés előtti energiaforrásként is

Reggelire 30-60 gramm granola fogyasztása javasolt, amit kombinálhatsz (növényi) tejjel, joghurttal, gyümölcsturmixszal vagy protein shake-kel. Ízesítheted vele zabkásád, chia pudingodat is.

Házi granola készítési praktikák

Tárolás tippjeink:

Légmentesen zárható edényben még tovább ropogós marad a házi granolád. Szobahőmérsékleten 1-2 hétig tárolható  zárt tárolóedényben, hűtőben pedig akár 2 hónapig is eláll. De garantáljuk, hogy ha elkészíted receptünket, nem fog annyi ideig a hűtőben maradni. 🙂

Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld az alábbi házi granola receptet. Ha igen, írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült.

Jó étvágyat kívánunk! 🙂

Házi granola

Házi granola

Előkészület: 40 minutes
Elkészítés: 40 minutes
Típus: Reggeli, Snack
Konyha: Nemzetközi
Tálalás: 2 befőttes üveg
Kalória: 1003kcal

A recepthez jelentkezz be, vagy regisztrálj Clean Eating Életmódtagságot!

További egészséges, gyorsan és könnyedén elkészíthető zabpehelyből recept ötleteink:

Házi gyümölcsös zabkása

Szedres kásakrém

Csokis, banános zabgolyó