Diétás tavaszi tekercs

Az általunk kínaiként ismert, de valójában vietnámi tavaszi tekercs sokunk által kedvelt olcsó snack. Bár nem túl egészséges, a kommersz kínai büfékben kétségtelenül a jobb választások közé tartozik. Anno, életmódváltásom előtt imádtam és mindig lecsúszott pár darab a csípős szecsuáni előtt, viszont már évek óta nem ettem. Pedig lehetne egészséges is! Ezért most elkészítettük azt a receptet, ami mentes minden rossztól, amit egy átlagos tekercs tartalmaz: a csöpögő étolajtól, transzzsírtól, cukortól, nehezen emészthető hústól, természetesen a kemikáliáktól, mint az ízfokozók és aromák és a túl sok nátriumtól is. A recept glutén- és laktózmentes és vegán is, így tehát bármilyen érzékenység esetén nyugodtan fogyasztható. Hogy egészségesebb legyen a hagyományos ízeket kiegészítettük egy superfooddal is 🙂
Egészséges, vietnámi tavaszi tekercs házilag? Igen! Elkészítése ugyan nem a legegyszerűbb feladat, de részletes, fázisfotókkal tarkított útmutatónk segít neked, hogy tökéletesen készítsd el. Nyűgözd le vendégeid, használd szállítható nasiként, vagy bármikor fogyasztható otthoni snack gyanánt ezzel a clean eating életmódba tökéletesen illő finomsággal.

tavaszi tekercs recept egészségesen

Diétás tavaszi tekercs

Előkészület: 1 hour 20 minutes
Elkészítés: 1 hour 20 minutes
Típus: Előétel, Reggeli, Snack, Vacsora
Konyha: Egzotikus, Kínai, Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 10 tekercs
Kalória: 45kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 10 db rizslap
  • 30 g quinoa
  • 1 szál répa
  • 1 szál cukkini
  • 1/3 db lilahagyma
  • 1 evőkanál szójaszósz cukormentes, fermentált
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tesákanál olívaolaj
  • 1 csipet gyömbérpor (opcionális)

Elkészítés

  • Első lépésben készítsd el a quinoát. A quinoa fog egy darált hús szerű állagot adni a tekercsnek, nem mellesleg az értékes tápanyagok jelentős részével gazdagítja. Mivel minden natúr módon kerül a tekercsbe ezt szükséges erőteljesebben ízesítenünk. Hogy jól tekerhető legyen az apró magokat ragacsosra kell főznünk ezt a következő módon érheted el: Első lépésben az olíva olajon kezd el pirítani a gerezdekre vágott fokhagyma társaságában 3 perc pirítás után add hozzá a szójaszószt és a gyömbért, és további egy perc után öntsd fel egy kevés vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd 15-20 percig mindig annyi vízzel pótolva, hogy le ne égjen. Amint elkészült tedd félre. Közben elkészítheted a zöldségeket!
  • A répát hámozd meg és vágd egyforma vékony csíkokra. A legjobb, ha a csíkok kb. 3mm vastagok, ezért fontos igazán éles kést használj. A cukkinit szintén hasonló méretű csíkokra kell vágnod. A lila hagymát én kisebb csíkikra szeltem, de te jobban jársz, ha apró kockákra vágod.
  • Ha a töltelék teljesen készen áll, akkor nézzük a rizslapokat! A rizslappal nehéz dolgozni, ezért agyon fontos, hogy az alábbi módon készítsd el. Egy mély tálba engedj langyos vizet., majd a rizslapot tedd bele 20 másodpercre. Ha kevesebb ideig áztatod, akkor törni fog, ha tovább akkor szakadni. A lényeg, hogy lágy, de még stabil anyagot kapj! A beáztatott rizslapot rázd le, majd az alvó harmadába kenj egy evőkanállal a főtt guinoából, ebbe nyomkodj bele pár répa ás cukkini csíkot, majd szórd meg a lilahagymával. Ezután a rizslap széleit kend meg vízzel, hogy tekeréskor összeragadjon (ha nem diétázol megkenheted olíva olajjal is), a két oldalát hajtsd fel, majd tekerd fel. Csináld az alábbi képen látható módon alulról fölfelé. Fontos, hogy tekeréskor az egész stabil legyen! Egyszerre csak egy rizslappal dolgozz és ha elkészült a tekercs, csak akkor kezd el áztatni a következőt!
  • Ha a tekercsek elkészültek egy tapadásmentes serpenyőt hevítsd fel, majd mindet tedd bele úgy, hogy egymást kitámasszák. Ennek azért van jelentősége, mert így 2 percenként tudsz rajtuk fordítani egy negyedet anélkül, hogy elgurulna. Süsd minden oldalán 2-2 percig, majd vedd ki. Ha elég jó a serpenyőd, akkor a rizslapot nem szükséges olajban sütni, ezt mi sem használtunk, de ha nem az igazi, akkor mindenképp kend ki ecsettel, vékonyan kókuszzsírral, vagy olívaolajjal.
  • Sütés után fogyasztásra kész. Érdemes megenned egy napon belül. Mivel nem terhelő ételről van szó, fogyaszthatod napszaktól függetlenül.

Notes

Tipp: Érdemes kipróbálnod más töltelékkel is.Egyedül arra ügyelj, hogy apró, egységes szeletek legyenek, hogy stabilak legyenek a tekeréskor.

Tápanyagok

kalória: 45kcal | szénhidrát: 9g | fehérje: 1.3g | zsír: 0.5g | rost: 2.5g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

kínai tavaszi tekercs házilag

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: