Házi chili szósz

Az élethez kell egy csipet fűszer!

Ahogy a mondás is tartja az élethez kell egy csipet fűszer. Mi másra is gondolhatnánk először, mint a tüzes chilire, ami bármelyik unalmas ételt képes feldobni.  A boltok polcain számos ilyen szósz közül tudunk válogatni, viszont ha egy kicsit jobban megnézzük az összetevőket, megfigyelhetjük, hogy mennyi cukor, só és egyéb olyan hozzávalókat is rejt a kis üvegcse, amit nem biztos, hogy szívesen bevinnénk a szervezetünkbe. Tehát két dolog miatt szuper dolog házilag chiliszószt készíteni: elsősorban, pontosan ismerjük az összetevőket másodsorban pedig a saját ízlésünk szerint állíthatjuk be a szósz csípősségét. 

Mit tud a chili?

Ez a népszerű ízesítő számos jó tulajdonsággal rendelkezik. A chili rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A csípős íz főleg a szár felőli részen érezhető. A chili bárhogy felhasználható, ugyanis a kapszaicin vegyület se melegben, se hidegben nem sérül, így mindenféle ételben megőrzi jótékony hatásait. Mértékkel fogyasztva serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatása miatt betegségek megelőzésére is használható.

Milyen paprikából készüljön? 

Elsőként fontos szempont, hogy tisztában legyünk a chili paprikák erősségével. A jalapeño, habanero paprika már a nagyobb üzletekben, piacokon is elérhető paprika fajták. A jalapeño közepestől egy kicsit enyhébben csíp. Nagyon finom, karakteres íze van. A habanero már egy magasabb erősségű fajta, aki igazán bírja a csípőset imádni fogja. A kápia paprika egy nagyon jó, édeskés, gyümölcsös bázist ad a szósznak, de használhatunk helyette kaliforniai paprikát, de akár pirosra beérett lecsópaprikát is. Érdemes a chilipaprika előkészítéséhez gumikesztyűt használni, így elkerülhető a kapszaicin bőrt égető érzése. 

Ha többet készítünk, és szeretnénk ajándékba adni, akkor mindenképpen steril üvegekbe tegyük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Felbontás után, mindenképpen hűtőben kell tárolni.

Chili szósz

Mutatjuk chili szósz clean receptjét, ami pofonegyszerű és a végeredmény messze felülmúlja bármelyik bolti társát!
Előkészület: 20 minutes
Főzés: 40 minutes
Típus: Snack
Konyha: Amerikai
Kulcsszó: chili, csípős, cukormentes, szósz
Tálalás: 2
Kalória: 27kcal
Cost: 2000 FT

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 90 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezeket a recepteket is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!

Jó étvágyat kívánunk! 🙂

További könnyed, ízletes recept javaslataink:

Vegán chilis bab

Húsmentes, vegaén chillis bab recept quinoával
Nézd meg ezt a receptet!

Olvass további hasznos tartalmakat: