Az élethez kell egy csipet fűszer!
Ahogy a mondás is tartja az élethez kell egy csipet fűszer. Mi másra is gondolhatnánk először, mint a tüzes chilire, ami bármelyik unalmas ételt képes feldobni. A boltok polcain számos ilyen szósz közül tudunk válogatni, viszont ha egy kicsit jobban megnézzük az összetevőket, megfigyelhetjük, hogy mennyi cukor, só és egyéb olyan hozzávalókat is rejt a kis üvegcse, amit nem biztos, hogy szívesen bevinnénk a szervezetünkbe. Tehát két dolog miatt szuper dolog házilag chiliszószt készíteni: elsősorban, pontosan ismerjük az összetevőket másodsorban pedig a saját ízlésünk szerint állíthatjuk be a szósz csípősségét.
Mit tud a chili?
Ez a népszerű ízesítő számos jó tulajdonsággal rendelkezik. A chili rendkívül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminban, a narancsnál pedig háromszor több C-vitamint tartalmaz. Ízanyagát és egyben hatóanyagát is a kapszaicin nevű anyag biztosítja, amit a paprika ereiben található mirigyek termelnek. A csípős íz főleg a szár felőli részen érezhető. A chili bárhogy felhasználható, ugyanis a kapszaicin vegyület se melegben, se hidegben nem sérül, így mindenféle ételben megőrzi jótékony hatásait. Mértékkel fogyasztva serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatása miatt betegségek megelőzésére is használható.
Milyen paprikából készüljön?
Elsőként fontos szempont, hogy tisztában legyünk a chili paprikák erősségével. A jalapeño, habanero paprika már a nagyobb üzletekben, piacokon is elérhető paprika fajták. A jalapeño közepestől egy kicsit enyhébben csíp. Nagyon finom, karakteres íze van. A habanero már egy magasabb erősségű fajta, aki igazán bírja a csípőset imádni fogja. A kápia paprika egy nagyon jó, édeskés, gyümölcsös bázist ad a szósznak, de használhatunk helyette kaliforniai paprikát, de akár pirosra beérett lecsópaprikát is. Érdemes a chilipaprika előkészítéséhez gumikesztyűt használni, így elkerülhető a kapszaicin bőrt égető érzése.
Ha többet készítünk, és szeretnénk ajándékba adni, akkor mindenképpen steril üvegekbe tegyük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Felbontás után, mindenképpen hűtőben kell tárolni.

Chili szósz
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 90 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezeket a recepteket is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat kívánunk! 🙂
További könnyed, ízletes recept javaslataink: