Házi granola – A szuperfinom, egészséges reggeli

Miért ajánljuk Neked, hogy házi granolát készíts?

A granola az egészséges étrendbe tökéletesen beilleszthető, nagyon finom, tápláló reggeli vagy nassolnivaló. Aki odafigyel az egészséges étkezésre, az tudja, hogy minőségi bolti granolát találni nagyon nehéz, mert a legtöbb tele van hozzáadott cukorral, és különféle ízfokozókkal és aromával. Éppen ezért bátran javasoljuk, hogy próbáld meg otthon elkészíteni saját, egészségesebb házi granola verziódat.

Amellett, hogy pontosan tudni fogod, hogy mi van benne, az alaprecepten túl te döntöd el, hogy milyen magvakat, aszalt gyümölcsöt keversz hozzá, mivel fűszerezed, milyen ízkombinációkat próbálsz ki. Szerencsére a házi granola elkészítése nagyon egyszerű, néhány fontos praktika betartása mellett nehezen elhibázható, így abszolút megéri otthon elkészíteni annak, aki odafigyel az egészségtudatos táplálkozásra.

Mit jelent a granola és honnan ered? Miben különbözik a müzlitől? 

Korábban már írtunk egy cikket, melyben a granola eredetérő írtunk, illetve a blogbejegyzésben egy clean granola energiaszelet receptjét is megtalálod.

Röviden megfogalmazva a granola sütőben sült zabpehely, magvak, diófélék, fűszerek és természetes juharszirup vagy agavé szirup keveréke.

Müzli kontra valódi granola

A “sült müzli” kifejezés csak egy rövid definíció. Az igazi granola valójában több, mint gabonák és magvak keverékének sült verziója. A valódi granola attól más, mint a nyers müzli, hogy sütés közben a természetes édesítők karamellizálódnak a zabszemeken és a magvakon, ami egy teljesen új minőséget és textúrát eredményez. Továbbá az igazi granola krémességét a leheletnyi extra szűz olívaolaj vagy kókuszolaj adja.

Miért jó a granola? Miért javasoljuk, hogy Te is elkészítsd receptünket és rendszeresen fogyassz granolát?

Változatos és tápláló összetevőket tartalmaz

A granola fő összetevője a nagyszemű zabpehely, ami az egyik legértékesebb, legtápanyagdúsabb gabona.  Emellett az egészséges, értékes olajos magvak kitűnő fehérjetartalommal rendelkeznek, ahogyan a zab is. Kiváló rostforrás, az emésztés serkentésére is jó hatással van, sok időre eltelít, így fogyasztása után nem leszel egy-két óra múlva éhes.

Ízesítése számtalan módon variálható, eheted reggelire, desszertnek vagy edzés előtti energiaforrásként is

Reggelire 30-60 gramm granola fogyasztása javasolt, amit kombinálhatsz (növényi) tejjel, joghurttal, gyümölcsturmixszal vagy protein shake-kel. Ízesítheted vele zabkásád, chia pudingodat is.

Házi granola készítési praktikák

Tárolás tippjeink:

Légmentesen zárható edényben még tovább ropogós marad a házi granolád. Szobahőmérsékleten 1-2 hétig tárolható  zárt tárolóedényben, hűtőben pedig akár 2 hónapig is eláll. De garantáljuk, hogy ha elkészíted receptünket, nem fog annyi ideig a hűtőben maradni. 🙂

Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld az alábbi házi granola receptet. Ha igen, írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült.

Jó étvágyat kívánunk! 🙂

Házi granola

Házi granola

Előkészület: 40 minutes
Elkészítés: 40 minutes
Típus: Reggeli, Snack
Konyha: Nemzetközi
Tálalás: 2 befőttes üveg
Kalória: 1003kcal

Hozzávalók

  • 185 gramm zabpehely (nagyszemű)
  • 70 gramm méz (vagy 90 gramm agavé szirup)
  • 25 gramm mandula (natúr, felaprítva vagy mandulapálcika)
  • 15 gramm kókuszolaj (felhevítve, kb. 3 kiskanálnyi)
  • 2 kiskanál fahéj (ízlés szerint, elhagyható)
  • 2 kiskanál vanília aroma (elhagyható)
  • fél kiskanál himalája só
  • 30 gramm kókuszchips
  • 15 gramm tökmag
  • 20 gramm pekándió (dióval is helyettesíthető, és el is hagyható)
  • 25 gramm napraforgómag

Elkészítés

  • Melegítsd elő a sütőt a 150 fokra (légkeveréses mód) a tepsibe pedig helyezz sütőpapírt.
  • Szeleteld fel a mandulát kisebb darabokra, vagy használj mandulapálcikát.
  • Öntsd bele egy nagyobb tálba a zabpelyhet, az olajos magvakat és a kókuszchipset.
  • Egy másik tálban keverd össze alaposan az agavé szirupot (vagy mézet) és a kókuszolajat, majd adjuk hozzá a sót és a fahéjat.
  • A száraz alapanyagokhoz folyamatos kevergetés közben add hozzá a nedves fázist.
  • Vegyél elő egy nagy sütőpapírral bélelt tepsit, és egyenletesen oszlasd el rajta a keveréket.
  • Süsd 30-35 percig, de ajánlott folyamatosan figyelni, és 10 percenként megkeverni a granolát, de legkésőbb félidőben, azaz 15 perc után, hogy egyenletesen megsüljön, és nehogy leégjen.
  • Ne ijedj meg, hogy amikor majd kiveszed a sütőből még lágy lesz, de ahogy hűl, ropogóssá válik.
  • Miután teljesen kihűlt, csomagold légmentesen záródó üvegbe.
    Házi granola

Tápanyagok

kalória: 1003kcal | szénhidrát: 123g | fehérje: 28g | zsír: 48g | telített zsír: 19g | többszörösen telített zsír: 11g | egyszeresen telített zsír: 12g | rost: 18g | cukor: 33g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!

További egészséges, gyorsan és könnyedén elkészíthető zabpehelyből recept ötleteink:

Házi gyümölcsös zabkása

Szedres kásakrém

Csokis, banános zabgolyó

Szeretnél változtatni életmódodon?

Segítünk! Csatlakozz a Clean Eating életmódprogramohoz!

  • Ez nem egy diéta – nem fog a súlyod liftezni, nincs kötelező, vagy tiltott étel
  • Érzékenységgel élőknek is – FODMAP, glutén, inzulin és laktóz intoleranciára is figyelő receptjeink is vannak
  • Több mint 300 könnyen elkészíthető, finom és egészséges recept
  • 5 db Clean Eating e-könyv 20.000 Ft értékben
  • Most 60.000 Ft helyett csak 990 Ft/hó