Glikémiás index (GI)
A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe
A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe
A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. Természetes élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségben
A glutamin egy másodlagos aminosav (DAA), az izomsejtben található, az immunrendszer legnagyobb üzemanyaga. Segít megelőzni az izomlebontást, és feloldja az enzimgátlást.
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban találhatók a