A tökéletes szejtán
Mennyiség Előkészítés
6adag 50perc
Mennyiség Előkészítés
6adag 50perc
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Egy nagy tálban a száraz összetevőket alaposan elkeverjük.
  2. A szójaszószt elkeverjük 1.5 dl vízzel. Ez azért kell, mert a szejtánnak a pirospaprikával együtt hús szerű szint ad. Egyébként hófehér lenne, de mellesleg az ízét és pozitívan befolyásolja. Ezt a vizet kis adagonként hozzáadjuk a keverékhez úgy, hogy közben golyószerű tésztát gyúrunk. Ha esetleg többet venne fel 1-2 evőkanál tiszta vízzel pótolhatod. Az így alakult golyót párszor gyúrd át, mert ettől alakul ki húsos állaga, majd tedd félre lefedve 10 percre és nem többre.
  3. Amíg a nyers szejtán pihen egy lábasban 2 liter clean alaplét egy gerezd felszeletelt fokhagymával és némi sóval felforralunk. (Itt mindig elmondom, hogy a clean alaplé, leszűrt zöldségleves, melyet mi praktikusan fagyasztva tárolunk.) Ha nincs alaplé kéznél, akkor sima víz is jó, de érdemes némi zöldséggel és fűszerekkel feltúrbózni.
  4. A forró alaplében a szejtánt 15 percig fűzzük, közben pár alkalommal átforgatva, hogy ne tapadjon le a lábas aljára. 15 perc elteltével kivesszük, egy szűrőben picit kinyomkodjuk belőle a vizet, majd felvágjuk kb. 2 centis egyforma szeletekre.
  5. A szeleteket azonnal a főzővízbe, ahol további 10 percig kell főzni.
  6. Ha letelt a 10 perc a szeleteket kivesszük és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Miután kihűlt azonnal használható bármilyen hús pótlására.
  7. Hogyan használd fel? Megfelelő fűszerezés után kiváló szeletelt, kockázott, vagy darált formában bármilyen húsos recept pótlására. amire ügyelj: sütésnél mindig kicsit több zsiradékot adj hozzá, mert zsírtartalma nincs. Ragus, vagy pörkölt-jellegű étel készítésénél pedig mindig adj hozzá picit több vizet, mivel a hússal ellentétben nem ereszti, hanem megköti a vizet.
Megjegyzés

Tipp: A nyers szejtán ízét módosíthatod a főzőlé fűszerezésével, érdemes kísérletezgetni. Az állagát pedig a szódabikarbóna mennyiségével. (Kevesebb szódabikarbónával rágósabb búzahúst kapsz).Sokan zsiradékot is kevernek hozzá, ennek viszont nincs értelme, mivel főzés során teljesen elhagyja a búzahúst.