Sült gesztenye, az egészséges ropogtatnivaló!

Betartanád a diétádat, de jó lenne megtörni a monotonitást? Jó hírünk van, ugyanis az őszi évszak legkedveltebb gyümölcsével, a gesztenyével úgy juttathatod vitaminokban gazdag tápanyaghoz a szervezetedet, hogy lelkiismeret-furdalást sem kell érezned. Mutatjuk, miért érdemes gesztenyét fogyasztani a sötét hónapokban!

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a gesztenye az egyik legnépszerűbb tápanyagforrása az őszi évszaknak, hiszen elég csak a nagy gesztenyefesztiválokra gondolni, ahol tömött sorokban igyekeznek hozzájutni a látogatók egy-egy csomag apró, aranybarnára sült finomsághoz, amit mellesleg igencsak borsos áron értékesítenek az árusok.

A gesztenye nagyon hasznos tápanyagforrás
Sült gesztenye

De miért ilyen népszerű a gesztenye?

Az egyik oka kétségtelenül az, hogy az elkészítése nem igényel nagy főzőtudományt, hiszen a sült gesztenye esetében nincs sok dolgunk: egy kis áztatás után be kell irdalni a gesztenyéket, majd a sütőben addig kell készíteni, amíg a roppanós, kicsit megpirult darabkák azért nem kiáltanak, hogy vegyük ki és fogyasszuk el őket.

Az egyszerűségen túl természetesen a gesztenyével kapcsolatos tradíció mellett sem lehet elmenni szó nélkül, hiszen országszerte nagy népszerűségnek örvendenek a gesztenyeünnepek, például Velemben, ahol óriási tömegek gyűlnek össze azért, hogy a szabadtéri programok alkalmával egy kicsit kimozduljanak a friss levegőre, és ehhez hozzátartozik a sült gesztenyék és gesztenyepürék fogyasztása.

A gesztenyefesztivál remek kikapcsolódási lehetőség
Gesztenyeünnep

Gesztenye a diéta alatt: ezért érdemes fogyasztani!

Valószínűleg sokan nincsenek tisztában vele, de a gesztenye lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, így hosszú távon csökkenti az éhségérzetet, ennélfogva nagyon hasznos tápanyag lehet diéta során, amikor az ember képes a falat kaparni egy-egy gusztusosabb desszert láttán.

A képlet pofonegyszerű: minél tovább érezzük azt, hogy a szervezetünk nem igényel tápanyagot, annál inkább csökken a kísértés, mely arra késztet, hogy megszegjük a szabályokat. Ráadásul gesztenyefogyasztás esetén attól sem kell tartanunk, hogy a cukorszintünk hirtelen az egekbe ugrik, hiszen kiegyensúlyozva, fokozatosan bontja le a szervezetünk a gesztenyéből származó tápanyagokat, így elfogadható tartományban marad a vércukor értéke.

Ez azért is nagyon hasznos, mivel testmozgás előtt, ha valaki hosszabb távon nagyobb energiát igénylő sportot választ, mint például a futást vagy úszást, a lassú felszívódású szénhidrátok segítenek fenntartani az állóképességet huzamosabb ideig, ebből lehet teljesítményt nyerni, így a gesztenyék fogyasztása ideális lehet az ilyesfajta tevékenységek előtt.


Csatlakozz a Clean Eating zárt Facebook-csoportjához!


Vitaminokban gazdag tápanyag! 

Habár a gesztenye elsősorban a különleges íze miatt kedvelt világszerte, hasznos tisztában lennie vele, hogy nagyon értékes vitaminokat tartalmaz, amelyek hozzásegítenek az egészséges életmód fenntartásához. Az E-vitamin például hozzájárul ahhoz, hogy a bőr friss és fiatalos maradjon, sejtvédő hatása miatt könnyebben védekezünk a betegségek ellen, és bizony, a gesztenyében található a legtöbb ebből a vitaminból az összes gyümölcs közül (7,5mg/100g).

Aztán ott vannak a gesztenyében található B-vitaminok, nevezetesen a B1-vitamin (200mg/100g), a B2-vitamin (250mg/100g), illetve a B6-vitamin (0,32mg/100g), melyek az idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai miatt rendkívül fontosak az emberi szervezet számára.

Végül pedig a gesztenye C-vitamin tartalmát is lényeges kiemelni, hiszen ez az a vitamin, amely a többi vitamin felszívódásáról gondoskodik, továbbá szintén nagy szerepet játszik abban, hogy a hidegebb járványidőszak alatt is megőrizzük az egészségünket.

Nem utolsó sorban pedig a gesztenye tele van ásványi anyagokkal, nátriummal, káliummal, kalciummal, vassal és magnéziummal, melyek az izmok regenerációját és a csontok egészséges állapotát hivatottak megőrizni. Ezek után nem kérdés, ugye? Ha ősz, akkor gesztenye!

Legyél fitt velünk! Próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

 

Olvass további hasznos tartalmakat: