Íme, ezek a legkülönlegesebb halételek hazánkban!

Sok helyről halljuk, hogy a halfogyasztás rendkívül jótékony hatással bír az emberi szervezetre. A halak értékes zsírsavat, vitaminokat és fehérjét tartalmaznak, ráadásul diétába is könnyen beilleszthető a fogyasztásuk. A hazai süllő ritkaságszámba megy, pontyot ellenben könnyen kaphatunk. Megpróbáltuk összeszedni a leghasznosabb információkat.

Magyarországon nagy tradíciója van a horgászatnak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az engedéllyel rendelkező pecások száma a népesség arányához viszonyítva a mi országunkban az egyik legmagasabb. Jelenleg nagyjából 700.000 horgászt tartanak számon idehaza a közel 10 millió lakosra, ami elképesztő szám, igaz, azok is szerepelnek ebben az összesítésben, akik csupán alkalmanként élnek a halfogás lehetőségével.

Halfogyasztás a hétköznapok során

Miért érdemes halat fogyasztani?

A halak húsa könnyen emészthető, értékes zsírokat és vitaminokat tartalmaz, ráadásul egy átlagember fehérjeszükségletét is fedezheti, ha elegendő mennyiségben visszük be a szervezetünkbe. A pajzsmirigyre jódot, míg a szívműködésre és az erek egészséges állapotának megőrzésére jótékonyan ható omega-3 zsírsavat tartalmaz.

A halhús bővelkedik A- és D-vitaminban, de B12-vitamin is található benne gazdagon. Előbbi kettő a látás egészséges megőrzését és az immunrendszer normál működését hivatott fenntartani, míg utóbbi fogyasztása terhesség, szoptatás, esetleg vegetáriánus életmód folytatása kifejezetten javallott, továbbá a vér normál koleszterinszintjének fenntartását is segíti.

A magyar halak királyai!

A süllő fehérhúsú halfajta, kevés benne a szálka, a sügérfélék családjába tartozik, ragadozó, élő és elpusztult halakkal is táplálkozik. Általában kifilézik, de sokan bőröstől fogyasztják, ám ilyenkor az apró pikkelyeit el kell távolítani. A pofahúsa a legízletesebb része, be kell irdalni, célszerű fűszerezni, rántva és sütve is lehet fogyasztani.

A magyar süllő idehaza ritkaságszámba megy, ugyanis a jelentős része elmegy exportba, akárcsak a magyar liba. A Dunán, a Tiszán és a Balatonon is lehet rá horgászni, ám amennyiben vásároljuk, úgy oda kell figyelni a csomagoláson feltüntetett eredetére, ugyanis sok esetben külföldről behozott süllőket árulnak, magyar termékhez nehéz hozzájutni, ugyanis csupán horgászok foghatják ki, halászat nincs.

A magyar süllő ritkaságszámba megy

Diétába ideális a süllőfogyasztás, mivel rendkívül alacsony a zsírtartalma, könnyen emészthető a húsa, sütőben elkészítve pedig nincs sok munkája a szakácsnak vele. Érdemes hozzá citromlevet fogyasztani, ez ugyanis kihozza az ízeket. Édesburgonya, esetleg köles mellé kiváló választás.

Ponty!

A pontynak zsírosabb a húsa, ugyanakkor ezt is lehet filézni, illetve patkóként megsütni: ebben az esetben megpucolása után csíkokat kell levágni belőle keresztbe, amelyek patkó alakúak lesznek, erről kapta a nevét. Közkedvelt fogyasztási formája a halászlé, mivel a zsírosabb halfajták közé tartozik.


Csatlakozz a Clean Eating zárt Facebook-csoportjához!


A magyar gasztronómia azonban nem csak a kivételes halászlevéről ismert, hiszen a Rácpontyot tartják az egyik legmagyarosabb halételnek. Paradicsomos, paprikás, tejfölös elkészítési módja igazi remekműnek számít idehaza, ráadásul különféle mártásokkal, mint például kapormártással és tartármártással fel lehet dobni a halételek „királyát”.

Együnk halat minél gyakrabban!

A halfogyasztásnak különösképpen karácsonykor van nagy divatja, azonban érdemes ilyenkor odafigyelni arra, hogy a 4-5 kilós pontyoknak már zsírosabb a húsuk. A fajtái közül a nyurga pontyot tartják az egyik legízletesebbnek. Érdemes heti három alkalommal beépíteni az étkezésünkbe, garantáltan jót tesz az egészségünknek!

Ha szeretnél velünk felkészülni a nyárra, várunk a Clean Eating Életmódprogramban most csak 90 Ft-ért!

  • 300+ egészséges, finom recept – rendszeresen újabbakat küldünk
  • Kipróbált, bevált mintaétrendek
  • 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!
  • Hetente Clean Eating írások, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom