Tudástár Tudatos táplálkozás

A vöröshús, mint elsőszámú közellenség! Vagy mégsem?

A sertéshús, és úgy általánosságban a vöröshús az elmúlt néhány évben valamiért közellenséggé vált azok körében, akik szerettek volna egészségesen táplálkozni a mindennapokban. Hizlal, rákot okoz, növeli a koleszterinszintet, károsítja a szívet és az érrendszert – hallottuk számtalanszor, csakhogy a legtöbb esetben elfelejtették hozzátenni: mértéktelen mennyiségben!

A sertéshús nem az ellenségünk!

Arról ugyanis a legtöbb esetben elfelejtenek beszélni, hogy a vöröshúsnak, és köztük is leginkább a sertéshúsnak nagyon fontos szerepe van abban, hogy egészségesek legyünk, valamint kiegyensúlyozott életet élhessünk. Évezredek óta az egyik legfontosabb élelemforrásunk, hiszen rengeteg ásványi anyag, hasznos zsír, fehérje és megannyi vitamin található benne, de rendre elfelejtik kiemelni a táplálkozási tanácsadók is, hogy léteznek sovány sertéshúsok, így például a karaj, mely alacsonyabb zsír- és koleszterintartalommal rendelkezik az állat más testrészeiből származó húsfélékkel, tehát kimeríti az egészségtudatos táplálkozás fogalmát.

Ezt pedig ma már az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) is elismeri, akik a hivatalos ajánlás szerint naponta 2-3 egységnyi vörös hús vagy húskészítmény feltétlenül fontos a szervezetünknek. Ez konkrétan lehet 10 dkg sovány sertéshús, de akár 5 dkg sovány felvágott is, hiszen ezekben a húsokban rengeteg olyan esszenciális aminosav található, amit az emberi szervezet magától nem képes előállítani, márpedig fontos az egészséges és kiegyensúlyozott életmódhoz. A számítások szerint napi 50g vörös hússal fedezhetjük mindennapi esszenciális aminosav-igényünket, de napi fehérjeszükségletünk 20 százalékát is.

Vasban és B-vitaminban gazdag táplálék

Azon túl, hogy a vörös hús közvetlenül nem kerül feldolgozásra, önmagában kiválóan alkalmazható a Clean Eating életmódot követők számára is. Nyilvánvalóan fontos a mennyiségi kérdés, illetve az sem elhanyagolható, hogy megválogassuk a hús minőségét és típusát, azonban rendszeres fogyasztása a benne található egyéb tápanyagok miatt is erősen ajánlott.

A sertéshús ugyanis példának okáért az ember egyik legfontosabb és legjobb vasforrása, hiszen éppen a jelentős vastartalom miatt vörös a színük. A vas rendkívül lényeges abban, hogy szervezetünkben megfelelő mennyiségben épülhessenek fel az oxigénszállításban elengedhetetlen vörösvértestek, tehát hiánya komoly gondokat okozhat egészségünk szempontjából. Különösen jelentős probléma, hogy a vasat a szervezetünk semmilyen formában sem tudja magától előállítani – még külső segítséggel sem –, tehát nagyon lényeges, hogy azt táplálkozással pótoljuk. Ez kifejezetten sovány, vérszegény emberek, valamint állapotos hölgyek esetében igényel különösen nagy odafigyelést!

Szintén a tiszta és sovány sertéshús rendszeres fogyasztása mellett szól, hogy igencsak nagy mennyiségben található bennük B-vitamin! Különösen sok B1-, B2-, B6- és B12, melyek több tekintetben is rendkívül lényegesek a szervezet számára. Ezek a vitamintípusok azok, melyek képesek biztosítani szervezetünkben a zsír és a fehérje anyagcseréjét – izmosodáshoz és fogyáshoz tehát elengedhetetlenek –, de segítenek az idegrendszer támogatásában, ezáltal a mindennapi stressz kezelésében egyaránt.

A B1-vitamin ráadásul nagyon ritka ilyen nagy mennyiségben más élelmiszeren belül, márpedig önmagában kifejezetten nagy szerepet játszik a sertéshúsban szintén jelenlévő nátriummal és káliummal együtt a vízháztartás kialakításában, valamint a szív egészségének védelmében. A vörös húsok többsége mindemellett rengeteg kalciumot és cinket is tartalmaz, tehát csontjaink és immunrendszerünk erősségéhez egyaránt nagymértékben hozzájárulhatnak, ami főként a fejlődő szervezet számára igencsak lényeges szempont.

Rengetegen tartanak manapság a disznóhús fogyasztásától a különféle betegségek és egyebek miatt, azonban a megbízható magyar termelőktől vásárolt jó minőségű vöröshústól garantáltan nem kell tartanunk, sőt a NÉBIH is bebizonyította, hogy például az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása.
További részletek: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis