Tudástár Tudatos táplálkozás

Hogyan hat a Clean Eating a testre?

A Clean Eatingre, mint tiszta étkezésre nagyon sokan tekintetnek egyszerű időszakos diétaként, egy újabb trendi fogyókúrás módszerként, ami ebben a formában óriási tévhitnek tekinthető. A tiszta ételek fogyasztása ugyanis akkor hat igazán a testünkre, és akkor láthatunk igazán látványos változásokat, ha életmódként tekintünk rá. Ez az étrend ugyanis nem tudja elérni a célját egy-két hét leforgása alatt, de akkor sem, ha a tisztán töltött napokat megszakítjuk bűnözéssel, és beülünk a legközelebbi gyorsétterembe, mert papíron megérdemeljük.

Ennél sokkal többről, egy életmódról, egy szemléletmódról és egy filozófiáról beszélünk, melynek a lényege, hogy minden általunk elfogyasztott étel a lehető legközelebb álljon a természethez, minél kevesebb feldolgozott alapanyag legyen benne, tehát lehetőleg közvetlenül, átalakulás nélkül érkezzen a természetből az asztalunkra. Hogy ennek a tiszta étkezésnek milyen hatása van a testünkre nézve?

 Természetes fogyókúra

A rengeteg feldolgozott élelmiszerrel megannyi felesleges cukrot és egyéb olyan alapanyagot viszünk be a szervezetünkbe, melyek nemcsak betegségeket okozhatnak hosszabb távon, de mindemellett megannyi felesleges kalóriát is jelentenek a mindennapokban. Rengetegen nem értik, hogy miért híznak, de legalábbis miért nem fogynak, ha megpróbálnak odafigyelni a táplálkozásukra? A problémát az imént említett rengeteg felesleges összetevő jelenti, melyeket a tiszta étkezés során teljesen kiszűrjük a szervezetből, aminek jóvoltából természetes fogyás indul mindaddig, amíg el nem jutunk alap-testsúlyunkig. Mindezt ráadásul jojó effektus nélkül!

Méregtelenítés a köbön

Az imént már említettük, hogy a mai feldolgozott élelmiszerek többsége rengeteg vegyi anyagot és tartósítószert tartalmaz, melyek lerakódnak a szervezetben, és rengeteg problémát idéznek elő a gyulladásoktól kezdve, a fertőzéseken át, a daganatos betegségekig bezárólag. Ezeket azonban könnyedén megelőzhetjük abban az esetben, ha megakadályozzuk, hogy a sok méreganyag bekerüljön a szervezetbe, illetve a már korábban bekerültek mielőbb felszabaduljanak és távozni tudjanak. A Clean Eating ezen a téren egy igazi többélű kard, hiszen nem elég, hogy azonnal megakadályozza az élelmiszerekhez kevert kétes eredetű alapanyagok bevitelét a szervezetünkbe, de az anyagcsere felgyorsításával – hiszen sokkal több rostanyagot fogyaszthatunk ezzel az életmóddal –, megtámogatjuk a tisztulás folyamatát is.

Megszépülő bőr

Amint testünkből megindulnak kifelé a különféle méreganyagok, párhuzamosan egyre több előnyös tulajdonságot vehetünk majd észre magunkon, melyek leginkább ennek az életmódnak a következményei. Példának okáért látványosan megszépül majd a bőrünk, hiszen a sok káros anyag akadályozza a hidratációt, kiszárítja, ráncosítja a bőrt, a tiszta élelmiszerek azonban segítséget nyújtanak abban, hogy külsőnk ismét puha és élettel teli legyen. Ennek köszönhető, hogy sokan igazi testi-lelki megfiatalodásként élik meg a Clean Eating követését.

Erősödő immunrendszer

Mivel a tiszta élelmiszerek rendszerint tiszta vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb nyomelemeket is tartalmaznak, mint feldolgozott társaik, ezért lényegesen intenzívebb szerepet tudnak betölteni szervezetünk elsődleges védelmi vonalának kialakításában is. Ez azt jelenti, hogy immunrendszerünk sokkal ellenállóbbá és szívósabbá válik, tehát nehezebben támadnak majd meg minket a betegségek, de ha meg is fázunk egyszer-egyszer, gyorsabb lesz a gyógyulás folyamata, tehát hosszabb távon csak és kizárólag nyerhetünk a tiszta élelmiszerek fogyasztásával.