Tudástár Tudatos táplálkozás

Ki találta ki a Clean Eatinget?

A legtöbb diétánál felmerül a kérdés, kinek jutott eszébe a rendszer – ki találta ki az elméletét, ki dolgozta ki a szabályokat, és ki tette népszerűvé?

Gyakran előfordul, hogy utánanézünk egy jól hangzó étrendnek, és azt látjuk, hogy az alkotója már rég megtagadta a korábban hirdetett elveket – de az is sokszor megtörtént már, hogy egy sztárdiéta esetében a jól hangzó maszlag mögött nem állt semmilyen szakmai tudás, sőt, volt már példa arra is, hogy a kitalálójáról azóta kiderült, hogy szélhámos.

Jogos tehát a kérdés: ki találta ki a Clean Eatinget?

A válasz azonban nem egyszerű – mivel nem egy szimpla diétáról van szó.

A Clean Eating és a kezdetek

A Clean Eating – talán nem túl meglepő módon – az Egyesült Államokból indult; a kifejezés első megjelenése a kilencvenes évek közepére datálható. Hogy pontosan ki használta először a tisztán evés fogalmát? Nem tudni biztosan.

Csak annyi bizonyos, hogy a mozgalom keletkezése nagyrészt az amerikai fitnesz-, wellness- és egészségmagazinjainak táplálkozással és egészséges életmóddal foglalkozó újságíróinak köszönhető: rengeteg cikkben vesézték ki a tisztán étkezés előnyeit. Hamarosan pedig neves szakértők (köztük tekintélyes amerikai egyetemek táplálkozási szakértői) is propagálták a tiszta étkezést.

Két nevet azonban mindenképp érdemes megemlíteni, akiknek nagy szerepe volt a Clean Eating amerikai elterjedésében és népszerűvé válásában: Tosca Reno fitnesz- és étkezésguru, valamint Terry Walters életmód-tanácsadó nélkül valószínűleg jóval kevesebben hallottak volna a tisztán étkezésről.

Reno a “The Eat Clean Diet” című útmutatójával, míg Walters a “Clean Food: A Seasonal Guide to Eating Close” című szakácskönyvével járult hozzá az életmód ismertségéhez – a könyveket számos híresség (köztük például Angelina Jolie-val és Katy Perryvel) dicsérte, így világszerte egyre többen kezdtek el tisztán étkezni.

A rejtély

De miért nem tudni pontosan az ötletgazda nevét? A többi diétával ellentétben hogyhogy nem egy szerző sikerkönyve indította el a mozgalmat?

A válasz a Clean Eating különlegességében rejlik. Ez ugyanis nem egy hangzatos diéta, ahol hónapokig csak nyers zöldségen és magvakon kell élnünk, hogy ledobjunk húsz kilót – a Clean Eating inkább egy életmód, amely az egészséges, tiszta táplálkozásról szól, így nehéz meghatározni a pontos eredetét.

Azonban azt pontosan tudjuk, mikor vált ismertté hazánkban.

2013 – A magyar Clean Eating éve

A kifejezés a most olvasott weboldal által került be itthon a köztudatba 2013-ban. A honlapot Bányai Adrián végzett testépítő edző, korábbi FBB Men’s Physique versenyző és a 2013-as Fitbalance Beach Body 1. aranyérmese azért hozta létre, hogy Magyarországon is elterjedhessen a tisztán táplálkozás – teljes körű tájékoztatás mellett, tévhitek nélkül. Az oldal ismeretterjesztő cikkekkel és ínycsiklandó receptekkel segít a Clean Eating alapjainak elsajátításában.

A Clean Eating alapjai

A módszer lényege a nevéből könnyen leszűrhető: táplálkozzunk tisztán.

Ez annyit jelent, hogy törekedjünk arra, hogy a tányérunkra kerülő étel minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazzon – kerüljük például a mesterséges ízfokozókat, finomított cukrokat, színezőanyagokat, hidrogénezett zsírokat és tartósítószereket. Ne étkezzünk gyorséttermekben, ne együnk a telített zsírokkal és ízfokozókkal telepumpált chipseket és a szétcukrozott müzliket, és mondjuk nemet a különféle porlevesekre, tésztákra is.

Helyettük próbáljunk meg organikus ételeket beszerezni  – ha lehet, magától a termelőtől. Persze ez nem mindig megoldható, de a Clean Eating lényege abban áll, hogy figyeljünk oda étrendünkre és az ételeink összetevőire. Együnk például gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat, halakat, magvakat, tejtermékeket és tojást.

Ha meg tudjuk oldani, készítsük el mi az ételeinket – de ha ételt rendelünk vagy étterembe megyünk, akkor válasszunk megbízható helyeket, ahol minőségi alapanyagokból készülnek a fogások.

Mint látható, ez nem egy nagyon kötött rendszer, kismillió szabállyal – a Clean Eating egyik szépsége az, hogy teljesen személyre szabható. Egy eszméről van szó, egy hozzáállásról, ami jelentősen megkönnyíti az étrendtervezést és ezáltal az ideális testösszetétel elérését is.

Próbáljuk ki bátran – nem fogunk csalódni!