Go Back
+ servings
karajjal és cukkinivel töltött cékla lepcsánka recept

Karajcsíkokkal töltött céklás lepcsánka

Előkészület: 1 hour 10 minutes
Elkészítés: 1 hour 10 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Egzotikus, Gourmet, Nemzetközi
Tálalás: 2 adag
Kalória: 417kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

A céklás lepcsánkához

  • 250 g cékla
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 evőkanál zabliszt
  • 1 db tojás
  • 0.5 dl vörös bor (opcionális)
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet fűszerkömény
  • 1/2 evőkanál kókuszzsír

A karajos töltelékhez

  • 250 g sertéskaraj
  • 1 db cukkini
  • fél fej lilahagyma
  • 1 csipet cayenne bors (opcionális)
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál szójaszósz (fermentált és csökkentett nátriumtartalmú)

Elkészítés

  • Előkészületek: A céklát és egy fej hagymát hámozz meg és reszelj le. Egy fél hagymát vágj félfőre. A sertéshúst és a cukkinit 1-1 centi vastag egyenletes csíkokra vágd fel. A tojást verd fel.
  • A reszelt céklát szórd meg himalája sóval, keverd el és hagyd pihenni 10 percet, majd kézzel alaposan facsard ki a lét, amit a só vont ki belőle.
  • A kifacsart céklához add hozzá a reszelt lilahagymát, valamint vágd bele a petrezselyemzöldet. Az lereszelt zöldségeket jól keverd el az összes többi hozzávalóval (kivétel a zsiradék) és lefedve hagyd állni 10 percig. A búzasikértől igazán jó állaga lesz, melyet akár tekerni is lehet, viszont ha ez nincs kéznél, vagy gluténmentesre szeretnéd készíteni, akkor mindenképp adj hozzá még további 10g zablisztet, ellenkező esetben a nagyméretű lepcsánka könnyen szétesne.
  • A kókuszzsírt forrósítsd fel egy palacsinta sütőben. Szedj bele egy merőkanálnyit a céklás masszából, gyorsan egyengesd ki úgy, hogy kb. tányér méretű, kör alakú és 1 centinél vékonyabb legyen. így süsd oldalanként 3-4 percig közepes lángon. A palacsintasütőből kivéve tedd papírtörlőre és picit nyomogasd át, hogy a felesleges zsiradéktól megszabadulj.
  • Egy serpenyőben hevíts kókuszzsírt és kezd el sütni a félfőre vágott hagymát. A sertéshúst enyhén sózd és borsozd, majd tedd a serpenyőbe, add hozzá a szójaszószt és gyakran rázva, közepes lángon süsd. (Figyelem! Ha nem csökkentett nátriumtartalmú szójaszószt használsz, akkor a hús sózását érdemes elhagyni, különben túl sós lesz!.) Amikor a hús széle már mindenhol fehér add hozzá a cukkinit és süsd tovább alkalmanként összerázva. Sütés közben ha szükséges pótold a zsiradékot. Ha szereted a picit csípős ízeket, akkor adj hozzá cayenne borsot is. Összesen kb. 15 percig kell sütni, akkor jó, ha a cukkini már puha, a hús széle pedig megpirult. Az utolsó percben érdemes hozzáadni egy kis apróra vágott petrezselymet.
  • A nagy lepcsánkát tedd egy tányérra, felére pakolj a húsból és a cukkiniből, majd a másik felét hajtsd rá. Díszítésként szórd meg petrezselyemmel.

Tápanyagok

kalória: 417kcal | szénhidrát: 24g | fehérje: 43g | zsír: 15.5g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]