Go Back
+ servings
Vegán nyers szejtán

A tökéletes szejtán

Előkészület: 50 minutes
Elkészítés: 50 minutes
Típus: Főétel, Vacsora
Konyha: Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 6 adag
Kalória: 117kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 150 gramm búzasikér
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál pirospaprika (őrölt)
  • 1/3 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 liter clean alaplé
  • 2 teáskanál szójaszósz (fermentált)
  • 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 1 teáskanál vöröshagyma por

Elkészítés

  • Egy nagy tálban a száraz összetevőket alaposan elkeverjük.
  • A szójaszószt elkeverjük 1.5 dl vízzel. Ez azért kell, mert a szejtánnak a pirospaprikával együtt hús szerű szint ad. Egyébként hófehér lenne, de mellesleg az ízét és pozitívan befolyásolja. Ezt a vizet kis adagonként hozzáadjuk a keverékhez úgy, hogy közben golyószerű tésztát gyúrunk. Ha esetleg többet venne fel 1-2 evőkanál tiszta vízzel pótolhatod. Az így alakult golyót párszor gyúrd át, mert ettől alakul ki húsos állaga, majd tedd félre lefedve 10 percre és nem többre.
  • Amíg a nyers szejtán pihen egy lábasban 2 liter clean alaplét egy gerezd felszeletelt fokhagymával és némi sóval felforralunk. (Itt mindig elmondom, hogy a clean alaplé, leszűrt zöldségleves, melyet mi praktikusan fagyasztva tárolunk.) Ha nincs alaplé kéznél, akkor sima víz is jó, de érdemes némi zöldséggel és fűszerekkel feltúrbózni.
  • A forró alaplében a szejtánt 15 percig fűzzük, közben pár alkalommal átforgatva, hogy ne tapadjon le a lábas aljára. 15 perc elteltével kivesszük, egy szűrőben picit kinyomkodjuk belőle a vizet, majd felvágjuk kb. 2 centis egyforma szeletekre.
  • A szeleteket azonnal a főzővízbe, ahol további 10 percig kell főzni.
  • Ha letelt a 10 perc a szeleteket kivesszük és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Miután kihűlt azonnal használható bármilyen hús pótlására.
  • Hogyan használd fel? Megfelelő fűszerezés után kiváló szeletelt, kockázott, vagy darált formában bármilyen húsos recept pótlására. amire ügyelj: sütésnél mindig kicsit több zsiradékot adj hozzá, mert zsírtartalma nincs. Ragus, vagy pörkölt-jellegű étel készítésénél pedig mindig adj hozzá picit több vizet, mivel a hússal ellentétben nem ereszti, hanem megköti a vizet.

Notes

Tipp: A nyers szejtán ízét módosíthatod a főzőlé fűszerezésével, érdemes kísérletezgetni. Az állagát pedig a szódabikarbóna mennyiségével. (Kevesebb szódabikarbónával rágósabb búzahúst kapsz).Sokan zsiradékot is kevernek hozzá, ennek viszont nincs értelme, mivel főzés során teljesen elhagyja a búzahúst.

Tápanyagok

kalória: 117kcal | szénhidrát: 1g | fehérje: 27g | zsír: 1g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]