Szakértői támogatás, segítség a tiszta étkezésben, a mindennapokban.

Vendégelőadónk

Haris Éva

Egészségügyi szaktanár, Életmód- és táplálkozás tanácsadó, sporttáplálkozás és teljesítményfokozás szakértő

 
Haris Éva vagyok, egészségügyi szaktanár, mentálhigiénés segítő, hormonegyensúly- és táplálkozási tanácsadó. A legjellemzőbb tulajdonságom, hogy a szakmám a hobbim: több mint 25 éve tanulom az emberi test működését, és egyre jobban rajongok a szervezetünk szerteágazó és egyedi tervezettségéért.
 
Mi az, amiben én más vagyok, mint a többi táplálkozás-tanácsadással foglalkozó szakember vagy dietetikus?
Én tanár vagyok, és a tanulásban hiszek, a klienseimet tanítom, ami akár több évig tartó folyamat is lehet. Nem igazán szeretem a fix étrendeket, helyette megtanítom az embereket a szervezetük működésére, hogy értékelni tudják a testük jelzéseit, hogy elkülönítsék a test éhség érzetét a pszichés „ehetnék”-től, hogy megértsék, a hormonok milyen befolyással lehetnek a testsúlyszabályozásunkra, hogy mennyire fontos a mikrobiom állapota…
 
A tiszta, adalékanyagmentes, hagyományos, de reform alapanyagokból készült ételekben hiszek. Szívesebben ajánlok egy kovászolt kenyeret, mint egy táplálék-kiegészítők által készített szénhidrátot.
Hiszek benne, hogy a táplálkozásunk sokkal nagyobb befolyással van az életminőségünkre, mint amit a mai medicina elfogad vagy tényként állít. Nem szeretem az átveréseket, nem hiszek a csodákban, de hiszek az emberi erőben és a kitartásban.
 
A módszer, amivel dolgozunk, nem új, mégis egész más, mint amivel a dietetikusok jelentős része dolgozik. Rengeteg tudományos cikk, kutatás – de persze leginkább a gyakorlat és az eredmények – állnak mögöttem, nem találtam ki semmit, egyszerűen igyekszem a tanultakat rendszerbe foglalni és a gyakorlatba átültetni. Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, mint más, hasonló területen dolgozó kolléga, hanem a módszer más.
 
Team-ben dolgozom, nem vagyok polihisztor. Összegyűjtöttem magam köré kiváló szakembereket – orvosokat, dietetikusokat, természetgyógyászokat, edzőket, szakácsokat, gyógyszerészeket – és összeraktam egy programot, ami jobbá teheti az emberek közérzetét, optimalizálja a súlyukat.
A legtöbb átlagember azért jön hozzám, hogy karcsúbb legyen, de rövid úton megtapasztalják, hogy a testösszetétel-változás csak egy mellékhatása a táplálkozásnak, ennél sokkal többet ad: kitűnő erőnlétet, tiszta gondolkodást, jó közérzetet, optimális hormonháztartást, egyszóval VITALITÁST.
 
Több mint 10 évet dolgoztam az egészségügyben, és 14 évig tanítottam egy egészségügyi szakközépiskolában. Egészen jól eligazodom az egészségügyi ellátórendszer zegzugos útvesztőjében, és ebben alkalomadtán segítem a hozzám fordulókat is.
 
Több amatőr és élsportoló is a vendégem. Ők is azért jönnek, hogy tanuljanak. Nem végezhet el minden sportoló edzőképzést, vagy nem lehet mind dietetikus, de mindenkinek szüksége van élettani, anatómiai és táplálkozástudományi ismeretekre. Ez az, amit tőlem megkaphatnak.
A sportolókat megtanítom, hogy az emésztési sajátosságaiknak megfelelően hogyan energizálják a testüket. Milyen alapanyagok, milyen élettani változásokat hoznak létre a szervezetükben, és ezeket hogyan fordíthatják az eredményeik szolgálatába.
Szorosan együtt dolgozom az edzőkkel, a mentális trénerekkel. Mélységesen tisztelem a sportolókat, és rengeteget tanulok tőlük. A tanulási folyamat közös: én megtanulom a sportág alapjait, energiafelhasználását és a sportoló napirendjét. A sportoló pedig elsajátítja, hogy milyen/mennyi táplálékot, táplálék-kiegészítőt fogyasszon.
 
Top sportolókkal 2016 óta foglalkozom, és a judo volt az első sportág, ahol elsajátítottam a testsúlyszabályozás és víztelenítés lehetséges megoldásait. Büszkén mondhatom, ebben vagyok a legjobb. Rengeteg fiatal sportolóval találkozom, akik súlycsoportváltását és versenyfogyását asszisztálom folyamatosan. Tóth Krisztiánnal már a harmadik olimpiára készülünk, a tokiói bronzérem után.
2019 ősze óta dolgozom a férfi vízilabda válogatottal, azóta nyertünk egy Európa-bajnokságot, egy világbajnokságot és egy olimpiai bronzérmet. A felnőttek mellett az U18,19,20 válogatottjai is hozzám tartoznak.
2020 januárjától egyengetem Tótka Sándor táplálkozását, aki K1 200 méteren aranyérmet hozott haza Tokióból.
2022 januártól, Nádas Bence, Kuli István és Balogh Gergely is a kliensem lett, K4 500 méter olimpiai éremszerzése a célunk.
Dolgozom szinkronúszókkal, birkózókkal, kosárlabdázókkal, kézilabdásokkal, ökölvívókkal és MMAs versenyzőim is vannak.
 
Csaknem 200 vendég volt nálam (a sportolókat kivéve) 2023-ban. Szeretem a munkám, szeretem a vendégeim sikerélményét megélni, így fáradhatatlan vagyok.
 
Folyamatosan olvasom a megjelenő kutatási anyagokat, de a gyakorlati tapasztalatban hiszek. Az évek során megtapasztaltam, hogy minden szervezet más-és más, hiába azonos az élettanunk.

Kérdésed van?

Írj nekünk: info@cleaneating.hu

© 2024 Minden jog fenntartva.

[xyz-ihs snippet="szovegkozi-banner-aka-tartalmainkat-eloszor"]