Az élesztőt futtasd fel: egy nagy pohárba önts 2 dl kézmeleg vizet egy lapos evőkanál lisztet és morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre 10-15 percre szoba-hőmérsékletű helyre. Akkor lesz jó ha magas hab képződik rajta.
A zablisztet és a teljes kiőrlésű lisztet egy teáskanálnyi sóval szitáld össze, majd a felfuttatott élesztővel és az olívaolajjal gyúrd kész tésztává kézzel, vagy géppel. A tésztát egy tálban konyharuhával lefedve tedd félre kelni 40 percig.
A rikottát és a joghurtot keverd krémesre. Mi sűrű görög joghurtot használtunk, de érdemes kipróbálnod hagyományos natúr joghurttal is, amitől lágyabb lesz a krém. Adj hozzá sót és fokhagyma port.Ezekkel picit bánhatsz bátrabban is mert a spárga natúr íze miatt elkél. Továbbá fűszerezd fehér borssal, pár levél aprított bazsalikommal és egy csipet kakukk fűvel. ( Én egy kis cayenne borssal is megbolondítottam.)
A spárgát mosd meg majd az alsó, fás részeit törd le. Ne vágd, hanem pattintsd el ott ahol épp törik, így tudsz megszabadulni teljesen a kemény részektől. Majd lobogó enyhén sós vízben párold 5-6 percig. Meghámozni felesleges. Közben egy sütőt melegíts elő 250 fokra. Ha van rajta kemence fokozat az legyen bekapcsolva.
Ha a tészta megkelt sodrófával nyújts belőle akkora formát mint a tepsid. Igyekezz négyzet alakúra formázni. A tésztát egy sütőpapíron tedd a tepsibe, majd kend meg a rikottás krémmel és egyenletesen nyomkodd bele a spárgákat. Egy kevés olíva olajjal meglocsolhatod egy csipet sóval még utoljára meghintheted majd süsd készre tésztavastagságtól függően 20-25 perc alatt.
Nálunk 15 szelet született a lepényből. Érdemes frissen fogyasztani.
Notes
Tipp: Próbáld ki rikotta helyett feta sajttal. Extra feltétként koktélparadicsommal és lila hagymával nagyon tuti!
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!