Clean Mézeskalács

A mézeskalács figurák az adventi időszak elmaradhatatlan elemei. Nem csak finomak, de szuper cukik is, ezért mindenkinek mosolyt csalnak az arcára. Ha szeretsz a konyhában ügyködni, akkor receptünkkel clean mézeskalácsot készíthetsz az ünnepekre. Nem teljesen diétás, de legalább tiszta hozzávalókból készült, kemikáliák és túlfinomított alapanyagok helyett. Mi már ötödik éve ezt a receptet használjuk, ezért tényleg jó szívvel ajánlom 🙂

Clean mézeskalács

Előkészület: 1 hour 10 minutes
Elkészítés: 1 hour 10 minutes
Típus: Desszert, Snack
Konyha: Klasszikus, Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 20 süti
Kalória: 74kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 100 g méz 5 ek
  • 200 g xilit
  • 100 g kókuszzsír
  • 10 g kakaópor ek
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1.5 teáskanál fahéj
  • 0.5 táskanál gyömbér őrölt
  • 1 teáskanál szegfűszeg őrölt

Máz:

  • 1 tojásfehérje
  • 180 g xilit vagy Porxukor.

Elkészítés

  • A mézet lábasban felolvasztjuk, hogy épp csak folyjon. Mi javasoljuk, hogy használj nyers, azaz pasztőrizáltalan mézet, mivel abban sokkal több értékes tápanyag van. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel a méz, különben a végeredményből végleg fadísz lesz, mert nem puhul meg.
  • Adjuk hozzá a kókuszzsírt és amikor folyik, vegyük le a túzről és tegyük bele a tojást. Kevergessük addig, amíg egynemű lesz. Beleszórjuk a fűszereket, majd a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk.
  • Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra és különböző formájú alakzatokat vágunk ki belőle. 160 fokos sütőben kb 10-15 percig sütjük, folyamatosan nézzük, mert gyorsan megsül és nem szabad túlsütni.
  • A díszítés sokféleképp történhet. Ha a hagyományos díszítést választjuk, akkor egy tojásfehérjét kezdjünk el felverni és amikor már alakul, fokozatosan adagoljuk hozzá a xilitet, amíg masszívabb állagú lesz. Ezt a változatot látod a fotón. Ha spórolni szeretnénk a xilittel, akkor olvasztott cukormentes étcsokival is bevonhatjuk, amit megszórunk kókuszreszelékkel. De nagyon finom mázat készíthetsz akkor is, ha melegített kókuszzsírt, kakaóporral és mogyoróvajjal keversz sűrű, kenhető masszává. Megszórhatod aprított magvakkal, aszalt gyümölcsökkel is... nyugodtan engedd szabadjára képzeleted 🙂

Notes

Tipp: Méz helyett bármilyen bio szirupot használhatsz, Pl agavé, vagy rizszsirup is jó. A tésztát tovább ízesítheted egy kevés reszelt narancshéjjal, vaníliával, valamint egy csipet szerecsendióval és egy csipet kardamonnal. Legutóbb így próbáltuk ki és még jobb lett az eredmény 🙂

Tápanyagok

kalória: 74kcal | szénhidrát: 8g | fehérje: 1.5g | zsír: 2g | cukor: 15g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: