A méltatlanul háttérbe szorított zöld leveles: a mángold
Mi mindenre jó a mángold? Vércukorszint-szabályozás, gyulladáscsökkentés, sebkezelés, vérzéscsillapítás… Na de nem árulunk el mindent előre! Olvasd el cikkünket!
Az egyik legizgalmasabb őszi kincs: a birsalma
Az őszi időszak egyik legfontosabb terménye nem csak egyedülálló ízvilágával, de tápanyagtartalmával is gazdagítja a konyhát. Élelmiszer-kisokosunkban ezúttal a birsalmát vettük nagyító alá.
A frissesség és az egészség zöld szimbóluma – az uborka
Az uborka mindamellett, hogy támogatja a hidratációt, segíti az emésztést és hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez, számos kulináris lehetőséget is kínál!
A tökéletes nyári gyümölcs: a nektarin
A nyár egyik legnagyobb ajándéka a nektarin. Ropogós, lédús textúrájának köszönhetően igazi frissítő a kánikulában, de nem csak emiatt érdemes fogyasztani.
Egészségünk édes gyümölcse: a szilva
Bár a szilva rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mégsem kísérletezünk vele eleget a konyhában. Az íze és az egészségünkre gyakorolt hatása miatt azonban érdemes közelebbről is megismerni!
Az Aranyszemek Története – ismerd meg a kukoricát!
A kukorica nem csak sárga színben pompázik: létezik fehér, piros, lila és fekete kukorica is, amelyek mind különleges ízvilággal rendelkeznek. A színes kukorica különösen gazdag antioxidánsokban. Ismerd meg az értékes gabonanövényt!
Az egészség és az íz harmóniája: a körte
A körte szép, finom és tápláló gyümölcs. Amellett, hogy számos módon felhasználható, a körte egészségre gyakorolt hatása is kiemelkedő. Nem véletlen, hogy jelenleg mintegy 4000 fajtájáról tudunk. Miért érdemes fogyasztanod az idény alatt? Tudd meg cikkünkből!
Bazsalikom, a királyian illatozó szent növény
A bazsalikomot méltán övezi óriási figyelem: valódi csodanövény, ami nem csak a konyhában szerepel kitűnően, de a házi patikában is helye van.
A káposztafélék sztárja: reflektorfényben a karfiol!
A karfiol, a vadkáposzta egyik leszármazottja nem csak egészségügyi előnyei miatt jelentős. Számtalan módon variálható, és azok is előszeretettel fogyasztják, akik szeretnének lefaragni a testsúlyukból.
A zöldség, ami megosztja a nagyközönséget: az ezerarcú kelkáposzta
A kelkáposzta egy igazán sokoldalú zöldség, mely egész évben kapható, és ezerféle verzióban elkészíthető. Egy igazi superfood, érdemes hát rendszeresen fogyasztani.
Roppanós, savanykás és jóban van az eperrel – ez a rebarbara!
A rebarbara gyógyhatásainak köszönhetően szerzett hírnevet, bár először inkább kifejeztetten “gyógyszerként” kezelték. Hosszú utat tett meg, mire a konyhákban is teret hódított.
Egy: megérett a meggy! A nyári hónapok egyik sztárja
A meggy számos egészségügyi előnnyel bír. Világszerte elterjedt, egy-egy magyar fajta pedig a legismertebbek között szerepel. Ismerd meg alaposan a finom gyümölcsöt!
A fűszer, ami nélkül nincs tökfőzelék és kovászos uborka – íme a kapor
A kapor a magyar konyha egyik alap fűszere, ami leginkább nyáron uralja a konyhát. Már az illata is frissítően hat, jótékony hatásairól pedig még nem is tettünk említést.
Eper vagy szamóca?
Név ide vagy oda, megéri minél többet fogyasztani ebből a vitaminbombából a szezon alatt. Hogy miért? Tudd meg cikkünkből!
A méltatlanul alulértékelt vitaminbomba – íme a fekete retek!
A fekete retek – bár hasonlít a piros hónapos retekhez – mérete nagyobb, héja vastagabb, íze pedig markánsabb, enyhén csípős, kissé kesernyés. Rengeteg jó tulajdonsággal bír. Ismerd meg alaposan!
Egy igazi klasszikus, amit szinte mindenki imád – Mi fán terem a burgonya?
Számos elnevezése mint a krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, krompér, gruja, földialma, svábtök vagy a pityóka is népszerűségéről árulkodik.
Brokkoli, a zöld egészségbomba – nem csak diétázóknak!
A brokkoli lényegesen könnyebben emészthető, mint a rokonai. De nem csak ezért érdemes fogyasztani. És még mi mindent nem tudsz róla!
Ismerd meg a tavasz egyik sztárját: íme a bordáskel!
Ha nem csak tápanyagban, de látványban is villantani szeretnél a konyhában, a pak choi vagy bok choy néven is ismert bordáskel remek választás. A zöld leveles egy távol-keleti káposztaféle, tele minden jóval.
Zöld, frissítő és nem csak szendvicsekben mutat jól – Minden, amit a fejes salátáról tudni érdemes
Bátran mondhatjuk, hogy a fejessaláta a legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, amit világszerte fogyasztanak. Számos fajtája létezik, itthon a legismertebbek: a közönséges fejessaláta, a jégsaláta, a lollo rosso és a vajfej.
Endívia, a véletlenül felfedezett saláta
A jelentős mennyiségű ásványi sót és vitamint tartalmazó endíviát egy belga szabadságharcos fedezte fel, teljesen véletlenül. Mit kell tudni erről a salátáról? Olvasd el cikkünket!
Belsőleg és külsőleg is igazi csodaszer – íme a petrezselyem!
A petrezselyem egy olyan csodazöldség, amit mindenestül érdemes fogyasztani. Tudtad, hogy nemcsak belsőleg fejti ki jótékony hatását, hanem külsőleg is igazi csodaszer?
Madársaláta, a csodás gyomnövény
A más néven ‘galambbegy’ salátaként is ismert növény valóban gyomnövényként terem Európa legnagyobb részén, Skandináviától kezdve egészen a Kaukázusig megtalálható.
Minikurzus: a Clean Eating alapjai
Kezdj mindent az alapoktól! Minikurzusunk 3 előadásból áll, a következő témakörökben: Az életmódváltás mentális hatásai, Táplálkozási alapismeretek és Táplálkozás új alapokon: M.I.T. eszel? – Nézd meg videóinkat!
A zöldség, aminek a levelét is bátran fogyaszd – bemutatjuk a karalábét!
Az ásványi anyagban meglepően gazdag zöldséget szinte egész évben megtalálod a piacokon. A kiadós levesek alapkellékének számító karalábé számtalan módon fogyasztható.
Egy csodanövény, ami a legerősebbeket is megríkatja
Bajuszos, bunkós, sötét, hegyi, érdes, szarvas, illatos, sárga, vöröses – ők bizony mindannyian egy családhoz tartoznak: a hagymák családjához. Ez a fantasztikus növény sokkal többet tud, mint azt a legtöbben gondolnánk.
A jó bélrendszer – A testsúly, a hangulat és a hosszú távú egészség irányítása
Justin Sonnenburg and Erica Sonnenburg könyvében feltárja az emberi bélrendszer lenyűgöző működését. A bélrendszerben hemzsegő az élő baktériumok segítenek az ember fizikai és mentális egészségének megteremtésében.
Az éléskamra alapkelléke, ami minden étrendben megállja a helyét
A bab már évezredek óta része az emberi kultúrának. Tápértéke kiváló, felhasználási módja pedig rendkívül változatos. Mit érdemes tudni a babról? Olvasd el cikkünket.
Miért sóvárgunk az édesség után?
Ha napközben Te is többször tapasztalod, hogy kívánsz valami édeset, tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel véget lehet vetni a sóvárgásnak. Hogyan? Cikkünkből mindent megtudsz a kívánósságról és annak leküzdéséről.
Minden, amit a böjtölésről tudnod érdemes
Mi a böjt hatása a szervezetünkre? Milyen típusai vannak? Tények és tévhitek a kivitelezésben.
Dr. Jason Fung: A diabétesz titka – A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése
Tudtad, hogy a cukorbetegség nemcsak megelőzhető, hanem visszafordítható is? Dr. Jason Fung könyve orvosi tévhitekről, valamint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségek valódi okairól szól.
A nagy rostmustra
Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!
A Clean Eating alapjai ─ A tiszta étkezés
Mi is az a tiszta étkezés? Milyen civilizációs problémák övezik az étkezést? Milyen a viszonyunk a táplálkozással? M.I.T. eszünk? Hogyan derítsem ki, hogy mi a jó nekem? Miben segít a Clean Eating?
Agyépítők – Hogyan gyógyítja és védi agyunkat az egészséges bélflóra – egy életen át?
Az Agyépítők c. könyv részletesen bemutatja a mikrobiomot és annak hatását az agyra. Kifejti, hogy különféle súlyos betegségek hogyan kapcsolódnak a mikrobiom zavarához.
Egészséges félelem?
Azért változtatunk az életmódunkon, mert egészségesebbek szeretnénk lenni, vagy mert valamilyen félelmünket, szorongásunkat akarjuk így feloldani? Mi a bennünk lakozó félelem táplálója?
Az E-számok fogságában
Szinte már minden kész és félkész termékben, feldolgozott vagy csomagolt élelmiszerben megtalálhatók az E-számok. Miért van ezekre szükség? Szükség van egyáltalán? Hogyan lett életünk része a szinte megszámlálhatatlan mennyiségű adalékanyag?
Dr. Jason Fung: A rák kódja
Dr. Jason Fung könyve választ ad a rákot övező rengeteg kérdésre: mi is az a rák? Genetikailag öröklődhet? Mivel áll szoros kapcsolatban? Hogyan lehet megfékezni a terjedését?
A zsír titkos élete – Minden, amit a sikeres fogyáshoz tudni kell
A könyvben a szerző feltárja a zsír számos bonyolult tulajdonságát, beleértve a zsír összetételét és testi szervként való működését.
Mi az a mikrobiom?
Hogyan hat táplálkozásunk az idegrendszerünkre? Milyen a kapcsolat van a bélflóra és az immunrendszer között?
Szezonális étkezés: buktatók és tippek
Mi a szezonális étkezés, és miért fontos eszerint táplálkozni? Mi az, amire szezonálisan a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek?
Giulia Enders: Bélügyek – Testünk legkevésbé becsült szervének belső története
Mi történik az emberi szervezet emésztőrendszerében? Lebilincselő igazságok a lenyeléstől az emésztésig.
Brian Wansink: Evés ész nélkül — Miért eszünk többet, mint hisszük?
Hogyan kezdjünk el fogyni anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket tennénk? Brian Wansink könyének összefoglalójából megtudod.
Ne féljünk a zsírtól!
Ha meglátjuk, vagy meghalljuk ezt a szót, hogy zsír, akkor általában az ellenkező irányba kezdünk el futni. Pedig egyáltalán nem kellene!
Milyen a jó kenyér?
Milyen a jó kenyér? Tudod, hogy milyen kenyeret eszel? Tudod, hogy mit kellene tartalmaznia egy kenyérnek valójában?
Miért hasznosak az étkezési szünetek?
Tudtad, hogy van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a szervezetedben lévő negatív vagy gyulladásos folyamatokat enyhítsd, csökkentsd, vagy éppen visszafordítsd?
Az inzulinrezisztencia rejtett jelei ㅡ Interjú Bartha Ákossal
Az inzulinrezisztencia kapcsán készült interjú célja, hogy megismerjük, milyen reakcióba lép szervezetünk, amikor megvonjuk tőle az édes ízt.
Napi hány étkezés az ideális?
Napi hány étkezés az ideális? Mi az ideális szervezetünk számára? Miért jó, ha hosszabb ideig alacsony az inzulinszintünk?
Az elhízás titka – Dr Jason Fung
Az elhízás titka az elhízás történetével, okaival és kezelésével, valamint napjaink növekvő elhízási arányával foglalkozik.
A FODMAP diéta alapjai
Puffadás, hasi görcsök, hasmenés – kellemetlen panaszok, melyek ritkán mindannyiunkkal előfordulnak, főleg, amikor a szokásosnál többet vagy nehezebbet eszünk. Sokaknál azonban ezek a panaszok nem csak ritka vendégek, hanem a
Fermentálással az egészséges mikrobiomért
Mikrobiomnak a beleinkben élő baktériumok, gombák, férgek, vírusok közösségét nevezzük. Az immunrendszerünk egyik színtere a bélflóránk. Ha nincs megfelelő állapotban, számos fertőzésnek és krónikus betegségnek vagyunk kitéve. Hogyan működik a
A teljes kiőrlésű átverés
A teljes kiőrlésű termékek tényleg kevésbé emelik a vércukorszintet? Több rostot juttatunk a teljeskiőrlésű gabonákkal a szerveztünkbe? Jobban fogyunk tőle? Miért tartják egészségesnek, és miért ajánlják? Videónkból megkapod a választ
Ételintolerancia: a rejtett ellenség
Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. Az ételintolerancia nagyon kellemetlen tüneteket okozhat nagymértékben ronthatja az életminőséget hosszútávon különböző betegségek kialakulásához vezethet Az ételintolerancia
Hogyan böjtöljünk?
Hogyan érdemes böjtölni, mire kell odafigyelni? Az előadásból kiderül: miért fontos a cél kijelölése? az időtáv megválasztása? a külső tényezők figyelembe vétele? Tudd meg, hogyan támogasd szervezeted ez idő alatt,
A nagy 160 gramm szénhidrát-átverés
Ebben az előadásban a 160 grammos szénhidrát-diéta hazugságáról rántjuk le a leplet! Honnan is jön a 160 gramm diéta elve? Mi az eredete, miért alkalmazzák, mire találták ki? Sok, kis
Táplálkozással az egészséges pajzsmirigyért
Videónkból többek között kiderül, hogy: mi is a pajzsmirigy szervünk a funkciója miért létfontosságú, hogy jó állapotú és egészséges legyen milyen tünetei lehetnek, ha alul- vagy túlműködik hogyan, milyen étrenddel
Karácsony és kajakóma? Ünnepelj egészségesen!
Végig lehet csinálni a karácsonyi időszakot úgy, hogy közben egészségesen táplálkozol? Igen! Mire kell odafigyelned? Erről szól cikkünk.
Milyen a jó reggeli?
Milyen reggeli jó egy egészséges szervezet számára? Mire érdemes odafigyelni? Melyek a leggyakoribb hibák a reggelik kapcsán?
Mivel édesítsünk? – édes ízélmény, egészségesen
Cukrokat nem alkalmazunk a Clean Eating recepteknél, cukorhelyettesítőket, édesítőszereket viszont igen. Milyen lehetőségeink vannak?
FODMAP és bélflóra – amit tudnod kell
Mit kell tudni a FODMAP és a bélflóra kapcsolatáról? Milyen hatása van a FODMAP táplálkozásnak a bélflórára: mit és hogyan befolyásolja?
Az olívabogyó remek természetes gyulladáscsökkentő
Apró, kapható zöld és fekete változatban, tele van vitaminnal, ráadásul a mediterrán konyha egyik kihagyhatatlan alapanyaga: íme az olívabogyó!
Csodás gyógymód, és az íze is különleges: íme a mák
A mák fogyasztásával csökkenthetjük a lázat, enyhíthetjük a székrekedést, de gyulladáscsökkentő hatása is széles körben ismert.