![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/07/pexels-monicore-1087902-700x467.jpg)
Bazsalikom, a királyian illatozó szent növény
A bazsalikomot méltán övezi óriási figyelem: valódi csodanövény, ami nem csak a konyhában szerepel kitűnően, de a házi patikában is helye van.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/07/pexels-karolina-grabowska-4963755-700x467.jpg)
A káposztafélék sztárja: reflektorfényben a karfiol!
A karfiol, a vadkáposzta egyik leszármazottja nem csak egészségügyi előnyei miatt jelentős. Számtalan módon variálható, és azok is előszeretettel fogyasztják, akik szeretnének lefaragni a testsúlyukból.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/06/kelkaposzta-700x498.jpg)
A zöldség, ami megosztja a nagyközönséget: az ezerarcú kelkáposzta
A kelkáposzta egy igazán sokoldalú zöldség, mely egész évben kapható, és ezerféle verzióban elkészíthető. Egy igazi superfood, érdemes hát rendszeresen fogyasztani.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/06/rebarbara-700x619.jpg)
Roppanós, savanykás és jóban van az eperrel – ez a rebarbara!
A rebarbara gyógyhatásainak köszönhetően szerzett hírnevet, bár először inkább kifejeztetten “gyógyszerként” kezelték. Hosszú utat tett meg, mire a konyhákban is teret hódított.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/05/meggy-700x465.jpg)
Egy: megérett a meggy! A nyári hónapok egyik sztárja
A meggy számos egészségügyi előnnyel bír. Világszerte elterjedt, egy-egy magyar fajta pedig a legismertebbek között szerepel. Ismerd meg alaposan a finom gyümölcsöt!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/06/single-bundle-dill-marble-700x467.jpg)
A fűszer, ami nélkül nincs tökfőzelék és kovászos uborka – íme a kapor
A kapor a magyar konyha egyik alap fűszere, ami leginkább nyáron uralja a konyhát. Már az illata is frissítően hat, jótékony hatásairól pedig még nem is tettünk említést.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/06/pexels-pixabay-89778-700x467.jpg)
Eper vagy szamóca?
Név ide vagy oda, megéri minél többet fogyasztani ebből a vitaminbombából a szezon alatt. Hogy miért? Tudd meg cikkünkből!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/05/redka-chernaya-poleznye-svojstva-i-protivopokazaniya_3.jpg)
A méltatlanul alulértékelt vitaminbomba – íme a fekete retek!
A fekete retek – bár hasonlít a piros hónapos retekhez – mérete nagyobb, héja vastagabb, íze pedig markánsabb, enyhén csípős, kissé kesernyés. Rengeteg jó tulajdonsággal bír. Ismerd meg alaposan!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/04/pexels-pixabay-144248-700x467.jpg)
Egy igazi klasszikus, amit szinte mindenki imád – Mi fán terem a burgonya?
Számos elnevezése mint a krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, krompér, gruja, földialma, svábtök vagy a pityóka is népszerűségéről árulkodik.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/04/pexels-castorlystock-3722583-700x467.jpg)
Brokkoli, a zöld egészségbomba – nem csak diétázóknak!
A brokkoli lényegesen könnyebben emészthető, mint a rokonai. De nem csak ezért érdemes fogyasztani. És még mi mindent nem tudsz róla!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/04/bok-choy-700x467.jpg)
Ismerd meg a tavasz egyik sztárját: íme a bordáskel!
Ha nem csak tápanyagban, de látványban is villantani szeretnél a konyhában, a pak choi vagy bok choy néven is ismert bordáskel remek választás. A zöld leveles egy távol-keleti káposztaféle, tele minden jóval.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/04/fejes-salata-700x466.png)
Zöld, frissítő és nem csak szendvicsekben mutat jól – Minden, amit a fejes salátáról tudni érdemes
Bátran mondhatjuk, hogy a fejessaláta a legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, amit világszerte fogyasztanak. Számos fajtája létezik, itthon a legismertebbek: a közönséges fejessaláta, a jégsaláta, a lollo rosso és a vajfej.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/04/endivia.jpg)
Endívia, a véletlenül felfedezett saláta
A jelentős mennyiségű ásványi sót és vitamint tartalmazó endíviát egy belga szabadságharcos fedezte fel, teljesen véletlenül. Mit kell tudni erről a salátáról? Olvasd el cikkünket!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/04/petrezselyem-a-csodaszer-700x394.jpg)
Belsőleg és külsőleg is igazi csodaszer – íme a petrezselyem!
A petrezselyem egy olyan csodazöldség, amit mindenestül érdemes fogyasztani. Tudtad, hogy nemcsak belsőleg fejti ki jótékony hatását, hanem külsőleg is igazi csodaszer?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/03/madarsali-700x546.png)
Madársaláta, a csodás gyomnövény
A más néven ‘galambbegy’ salátaként is ismert növény valóban gyomnövényként terem Európa legnagyobb részén, Skandináviától kezdve egészen a Kaukázusig megtalálható.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/03/CE-alapjai.png)
Minikurzus: a Clean Eating alapjai
Kezdj mindent az alapoktól! Minikurzusunk 3 előadásból áll, a következő témakörökben: Az életmódváltás mentális hatásai, Táplálkozási alapismeretek és Táplálkozás új alapokon: M.I.T. eszel? – Nézd meg videóinkat!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/03/karalabe-700x511.png)
A zöldség, aminek a levelét is bátran fogyaszd – bemutatjuk a karalábét!
Az ásványi anyagban meglepően gazdag zöldséget szinte egész évben megtalálod a piacokon. A kiadós levesek alapkellékének számító karalábé számtalan módon fogyasztható.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/03/pexels-karolina-grabowska-4197447-467x700.jpg)
Egy csodanövény, ami a legerősebbeket is megríkatja
Bajuszos, bunkós, sötét, hegyi, érdes, szarvas, illatos, sárga, vöröses – ők bizony mindannyian egy családhoz tartoznak: a hagymák családjához. Ez a fantasztikus növény sokkal többet tud, mint azt a legtöbben gondolnánk.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/03/erica-es-justin-sonnenburg-560x700.jpg)
A jó bélrendszer – A testsúly, a hangulat és a hosszú távú egészség irányítása
Justin Sonnenburg and Erica Sonnenburg könyvében feltárja az emberi bélrendszer lenyűgöző működését. A bélrendszerben hemzsegő az élő baktériumok segítenek az ember fizikai és mentális egészségének megteremtésében.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/03/pexels-markus-winkler-13758305-700x467.jpg)
Az éléskamra alapkelléke, ami minden étrendben megállja a helyét
A bab már évezredek óta része az emberi kultúrának. Tápértéke kiváló, felhasználási módja pedig rendkívül változatos. Mit érdemes tudni a babról? Olvasd el cikkünket.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/02/sovargas-700x464.png)
Miért sóvárgunk az édesség után?
Ha napközben Te is többször tapasztalod, hogy kívánsz valami édeset, tudd, hogy ezzel nem vagy egyedül. Ugyanakkor egy kis odafigyeléssel véget lehet vetni a sóvárgásnak. Hogyan? Cikkünkből mindent megtudsz a kívánósságról és annak leküzdéséről.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2024/02/424742505_10220115474116939_1731981439056202919_n-700x486.jpg)
Minden, amit a böjtölésről tudnod érdemes
Mi a böjt hatása a szervezetünkre? Milyen típusai vannak? Tények és tévhitek a kivitelezésben.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/12/Dr.-Jason-Fung-A-diabetesz-titka-491x700.jpg)
Dr. Jason Fung: A diabétesz titka – A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése
Tudtad, hogy a cukorbetegség nemcsak megelőzhető, hanem visszafordítható is? Dr. Jason Fung könyve orvosi tévhitekről, valamint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségek valódi okairól szól.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/11/rostok-700x467.jpg)
A nagy rostmustra
Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/11/healthy-menu-recipe-food-diet-700x467.jpg)
A Clean Eating alapjai ─ A tiszta étkezés
Mi is az a tiszta étkezés? Milyen civilizációs problémák övezik az étkezést? Milyen a viszonyunk a táplálkozással? M.I.T. eszünk? Hogyan derítsem ki, hogy mi a jó nekem? Miben segít a Clean Eating?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/11/agyepitok.jpg)
Agyépítők – Hogyan gyógyítja és védi agyunkat az egészséges bélflóra – egy életen át?
Az Agyépítők c. könyv részletesen bemutatja a mikrobiomot és annak hatását az agyra. Kifejti, hogy különféle súlyos betegségek hogyan kapcsolódnak a mikrobiom zavarához.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/11/felj-az-eteltol-2-700x467.jpg)
Egészséges félelem?
Azért változtatunk az életmódunkon, mert egészségesebbek szeretnénk lenni, vagy mert valamilyen félelmünket, szorongásunkat akarjuk így feloldani? Mi a bennünk lakozó félelem táplálója?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/11/e-szamok-700x467.jpg)
Az E-számok fogságában
Szinte már minden kész és félkész termékben, feldolgozott vagy csomagolt élelmiszerben megtalálhatók az E-számok. Miért van ezekre szükség? Szükség van egyáltalán? Hogyan lett életünk része a szinte megszámlálhatatlan mennyiségű adalékanyag?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/07/a-rak-kodja_borito-700x700.webp)
Dr. Jason Fung: A rák kódja
Dr. Jason Fung könyve választ ad a rákot övező rengeteg kérdésre: mi is az a rák? Genetikailag öröklődhet? Mivel áll szoros kapcsolatban? Hogyan lehet megfékezni a terjedését?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/05/a-zsir-titkos-elete-borito.jpg)
A zsír titkos élete – Minden, amit a sikeres fogyáshoz tudni kell
A könyvben a szerző feltárja a zsír számos bonyolult tulajdonságát, beleértve a zsír összetételét és testi szervként való működését.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/06/mi_az_a_mikorbiom_1-700x409.jpg)
Mi az a mikrobiom?
Hogyan hat táplálkozásunk az idegrendszerünkre? Milyen a kapcsolat van a bélflóra és az immunrendszer között?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/06/milyen-szezonalis-termekeket-vegyunk-700x467.jpg)
Szezonális étkezés: buktatók és tippek
Mi a szezonális étkezés, és miért fontos eszerint táplálkozni? Mi az, amire szezonálisan a legnagyobb szüksége van a szervezetünknek?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/05/belugyek-konyv-700x525.jpg)
Giulia Enders: Bélügyek – Testünk legkevésbé becsült szervének belső története
Mi történik az emberi szervezet emésztőrendszerében? Lebilincselő igazságok a lenyeléstől az emésztésig.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/05/magyar-borito-483x700.jpg)
Brian Wansink: Evés ész nélkül — Miért eszünk többet, mint hisszük?
Hogyan kezdjünk el fogyni anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket tennénk? Brian Wansink könyének összefoglalójából megtudod.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/coconut-oil-ge516c9127_1280-700x463.jpg)
Ne féljünk a zsírtól!
Ha meglátjuk, vagy meghalljuk ezt a szót, hogy zsír, akkor általában az ellenkező irányba kezdünk el futni. Pedig egyáltalán nem kellene!
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/02/bread-loaf-food-photography-recipe-idea-700x456.jpg)
Milyen a jó kenyér?
Milyen a jó kenyér? Tudod, hogy milyen kenyeret eszel? Tudod, hogy mit kellene tartalmaznia egy kenyérnek valójában?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/04/empty-plate2-700x467.jpg)
Miért hasznosak az étkezési szünetek?
Tudtad, hogy van egy nagyon egyszerű módja annak, hogy a szervezetedben lévő negatív vagy gyulladásos folyamatokat enyhítsd, csökkentsd, vagy éppen visszafordítsd?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/04/caucasian-man-with-ginger-hair-wearing-undersize-t-shirt-holding-cucumber-his-temple-like-gun_273609-9575-700x466.jpg)
Az inzulinrezisztencia rejtett jelei ㅡ Interjú Bartha Ákossal
Az inzulinrezisztencia kapcsán készült interjú célja, hogy megismerjük, milyen reakcióba lép szervezetünk, amikor megvonjuk tőle az édes ízt.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/02/funny-brunette-girl-yellow-sweater-eating-pizza-restaurant-700x466.jpg)
Napi hány étkezés az ideális?
Napi hány étkezés az ideális? Mi az ideális szervezetünk számára? Miért jó, ha hosszabb ideig alacsony az inzulinszintünk?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/elhizas_borito.jpg)
Az elhízás titka – Dr Jason Fung
Az elhízás titka az elhízás történetével, okaival és kezelésével, valamint napjaink növekvő elhízási arányával foglalkozik.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/fodmap.jpg)
A FODMAP diéta alapjai
Puffadás, hasi görcsök, hasmenés – kellemetlen panaszok, melyek ritkán mindannyiunkkal előfordulnak, főleg, amikor a szokásosnál többet vagy nehezebbet eszünk. Sokaknál azonban ezek a panaszok nem csak ritka vendégek, hanem a
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/fermentalas-700x525.jpg)
Fermentálással az egészséges mikrobiomért
Mikrobiomnak a beleinkben élő baktériumok, gombák, férgek, vírusok közösségét nevezzük. Az immunrendszerünk egyik színtere a bélflóránk. Ha nincs megfelelő állapotban, számos fertőzésnek és krónikus betegségnek vagyunk kitéve. Hogyan működik a
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/teljes-kiorlesu-700x525.jpg)
A teljes kiőrlésű átverés
A teljes kiőrlésű termékek tényleg kevésbé emelik a vércukorszintet? Több rostot juttatunk a teljeskiőrlésű gabonákkal a szerveztünkbe? Jobban fogyunk tőle? Miért tartják egészségesnek, és miért ajánlják? Videónkból megkapod a választ
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/etelintolerancia-1-700x525.jpg)
Ételintolerancia: a rejtett ellenség
Az ételintolerancia a szervezet abnormális reakciója bizonyos ételekre, melynek hátterében többféle mechanizmus állhat. Az ételintolerancia nagyon kellemetlen tüneteket okozhat nagymértékben ronthatja az életminőséget hosszútávon különböző betegségek kialakulásához vezethet Az ételintolerancia
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/bojt-700x525.jpg)
Hogyan böjtöljünk?
Hogyan érdemes böjtölni, mire kell odafigyelni? Az előadásból kiderül: miért fontos a cél kijelölése? az időtáv megválasztása? a külső tényezők figyelembe vétele? Tudd meg, hogyan támogasd szervezeted ez idő alatt,
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/160g-dieta-700x525.jpg)
A nagy 160 gramm szénhidrát-átverés
Ebben az előadásban a 160 grammos szénhidrát-diéta hazugságáról rántjuk le a leplet! Honnan is jön a 160 gramm diéta elve? Mi az eredete, miért alkalmazzák, mire találták ki? Sok, kis
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2023/01/pajzsmirigyert-700x467.jpg)
Táplálkozással az egészséges pajzsmirigyért
Videónkból többek között kiderül, hogy: mi is a pajzsmirigy szervünk a funkciója miért létfontosságú, hogy jó állapotú és egészséges legyen milyen tünetei lehetnek, ha alul- vagy túlműködik hogyan, milyen étrenddel
![karácsonyozz egészségesen](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/12/karacsonyozz-egeszsegesen-700x467.webp)
Karácsony és kajakóma? Ünnepelj egészségesen!
Végig lehet csinálni a karácsonyi időszakot úgy, hogy közben egészségesen táplálkozol? Igen! Mire kell odafigyelned? Erről szól cikkünk.
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/12/agyban-reggeli-700x467.webp)
Milyen a jó reggeli?
Milyen reggeli jó egy egészséges szervezet számára? Mire érdemes odafigyelni? Melyek a leggyakoribb hibák a reggelik kapcsán?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/11/world-diabetes-day-sugar-wooden-bowl-dark-surface-700x467.jpg)
Mivel édesítsünk? – édes ízélmény, egészségesen
Cukrokat nem alkalmazunk a Clean Eating recepteknél, cukorhelyettesítőket, édesítőszereket viszont igen. Milyen lehetőségeink vannak?
![](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/11/FODAMP_belflora_01-700x365.jpg)
FODMAP és bélflóra – amit tudnod kell
Mit kell tudni a FODMAP és a bélflóra kapcsolatáról? Milyen hatása van a FODMAP táplálkozásnak a bélflórára: mit és hogyan befolyásolja?
![Tele van vitaminnal](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-polina-tankilevitch-4109910-700x467.jpg)
Az olívabogyó remek természetes gyulladáscsökkentő
Apró, kapható zöld és fekete változatban, tele van vitaminnal, ráadásul a mediterrán konyha egyik kihagyhatatlan alapanyaga: íme az olívabogyó!
![A máknak számos jótékony hatása ismert](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-alleksana-6159169-700x467.jpg)
Csodás gyógymód, és az íze is különleges: íme a mák
A mák fogyasztásával csökkenthetjük a lázat, enyhíthetjük a székrekedést, de gyulladáscsökkentő hatása is széles körben ismert.
![Kalciumban gazdag ételek](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-ella-olsson-1640768-700x525.jpg)
Ezek a TOP kalciumban gazdag ételek
A kalcium a sejtjeink egyik fontos építőeleme, így fontos, hogy a megfelelő táplálkozással bevigyük a szervezetünkbe. Íme az ételek…
![Étkezzünk változatosan!](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-locrifa-7115039-700x467.jpg)
Ezeket az alacsony kalóriás diétás ételeket ajánljuk
Ezeket az alapanayagokat javasoljuk fogyasztásra, ha diétázol! Fehérjében, vitaminban, ásványi anyagban és rostban gazdag ételek!
![A gomba értékes tápanyagokat tartalmaz](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-ella-olsson-3026808-700x525.jpg)
Megmutatjuk, mi mindenre jók a gombák!
A gombák jót tesznek a csontjainknak, csökkenthetik a koleszterinszintet, de még a vérnyomásunknak is kedvezhetünk velük.
![A tonhal óvja a szívet](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-alesia-kozik-6544260-700x467.jpg)
A tonhal csodát tesz, de érdemes mértékkel fogyasztani
A tonhal létfontosságú zsírokat tartalmaz, így képes csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
![Méregtelenít](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/08/pexels-pixabay-33260-700x467.jpg)
Ezek a népszerű mézek hazánkban
A méz ősidők óta az étrendünk fontos részét képezi. Méregtelenít, segíti a vérképzést, de immunerősítésre és megfázás ellen is bevethető!
![Mentával az egészségért](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/07/pexels-antoni-shkraba-4753646-700x467.jpg)
Mi mindenre jó a menta?
A limonádék és a különleges koktélok egyik kihagyhatatlan alapanyaga a menta. Kiváló ízesítő, de az egészség megőrzését is támogatja.
![Tele van fehérjével](https://cleaneating.hu/wp-content/uploads/2022/07/pexels-alleksana-6107756-700x467.jpg)
Valóban nincs élet csirkehús nélkül?
A csirkében sok a fehérje, könnyen elkészíthető, változatosan fűszerezhetjük, ráadásul az ára sem különösebben égbekiáltó. Valóban értékes?