Valóban nincs élet csirkehús nélkül?

A legismertebb húsok listáján a csirke kétség kívül igazán előkelő helyet foglal el. Bizonyára nem sok olyan ember van az országban, akinek ne képezné kihagyhatatlan részét az étkezéseinek a csirkehús. Sok benne a fehérje, könnyen elkészíthető, változatosan fűszerezhetjük, ráadásul az ára sem különösebben égbekiáltó. De valóban érdemes rá, hogy ilyen fontos alkotóeleme legyen a magyar gasztronómiának?

Tele van fehérjével
Tele van fehérjével

Egy átlagos csirke súlya 3-6 kilogramm között mozog. A nőivarú házi tyúk a tojó, kicsinye a csirke, míg a hímivarú házi tyúkot kakasnak nevezik. A vidéki háztartásokban sok helyen fellelhető egy baromfiudvar, hiszen a tyúktartás Magyarországon komoly múltra tekint vissza. Csupán egy tágas térre van szükség, ahol az állatokat elhelyezik, ám azt fontos az elején tisztázni, hogy milyen céllal tart valaki baromfit. Általában két fő okot határoznak meg: az egyik a vágócsirke nevelése, a másik a friss tojás. Az egyre csak emelkedő hús és tojás árak miatt ma még fokozottabb igény jelentkezik a baromfitartásra.

Csirkemell jól megfűszerezve
Csirkemell jól megfűszerezve

Miért a csirke?

Széles körben elterjedt az az alapvető igazság, hogy a csirke az egyik legkönnyebben elérhető és legjobb húsféle, amely fellelhető a piacon. A combja és a melle húsa tartoznak a közkedvelt részei közé, melyeket fogyasztásra szánnak, de a csirkeszárny is ízletes főételként szolgálhat. 100 gramm csirkemellben mindössze 120 kalória található, fehérjében pedig igencsak gazdag, hiszen ugyanekkora mennyiség 22,5 grammot tartalmaz.

A csirkecomb hasonló értékeket mutat fel, a kalóriatartalma szinte megegyezik a csirkemellével, fehérjében pedig épphogy csak elmarad tőle. A csirkének száraz a húsa és nem tartalmaz szénhidrátot, ezért is közkedvelt ez a hús a diétázók, fogyókúrás étrendet követők között. Gyakorta halljuk, hogy a csirke és rizs kombináció az alapja a testedzésnek.

Milyen előnnyel jár még a csirkefogyasztás?

Találunk még benne vasat, ami a vérképződésnek tesz jót, illetve a vér minőségét javítja. Koncentrált mennyiségben vitaminokat is tartalmaz, ezek közül a B-vitamin emelkedik ki, de D-vitamin is fellelhető benne.

Változatosan elkészíthető

Igencsak sokoldalú alapanyagról van szó: süthető, grillezhető, főzhető, de akár darálható is. Készíthetünk belőle ízletes levest, például a tárkonyos csirkeraguleves nagyon népszerű hazánkban. Vékonyra klopfolva rántott húsként is gyakorta tányérra kerül. Fűszerezhető gazdagon, de akár visszafogottan is. A szószok szerelmeseinek is tökéletes választás a csirke, hiszen száraz hús révén kiválóan passzol hozzá egy kis kiegészítő.

Sokféleképpen elkészíthető
Sokféleképpen elkészíthető

Óvatosan a vásárlással!

Sajnos manapság a megnövekedett fogyasztói igények miatt a csirkehús nagyüzemi gyártása is egyre jobban elterjedt. Ennek következménye, hogy az állatokat különféle gyógyszerekkel, jellemzően antibiotikummal táplálják, emiatt pedig az emberi szervezetbe jutva negatív élettani hatást idézhetnek elő. Amire érdemes odafigyelni a vásárláskor: ha párhuzamosan futó fehér csíkokat látunk a csirkemellen, az jelentheti azt, hogy az állat izombetegségben szenvedett, és a hús nem jó minőségű.

És hogy mit érdemes csirkéből készíteni? Itt van néhány tipp!

Kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel

Roston csirkemell bulgurral és párolt zöldségekkel

Gombás zöldborsós csirkemell recept

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: