Kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel

Magyarországon nagy tradíciónak örvendenek a főzelékek, és a kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel kétségkívül sokak szívét megdobogtatja. Egy igazán laktató, tavaszi különlegességről van szó, amely nem kopik ki a köztudatból, sőt minél több idő telik el, annál nagyobb népszerűségnek örvend. A tök zsírban, szénhidrátban alacsony, így akár diéta alatt is fogyasztható, az elkészítése pedig nem vesz igénybe sok időt. A csirkének köszönhetően nagy mennyiségű fehérjéhez is hozzájuthat a szervezetünk, ami az izomépülés egyik alapvető kritériuma. És hogy miért igazi tavaszi, nyári étel a tökfőzelék? Nos, azért, mert a főzőtöknek rendkívül magas a víztartalma, ennélfogva pedig nagy segítséget nyújt a nagy melegben elveszített folyadék pótlására. Ami pedig az ízét illeti: mennyei!

Kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel

Kapros tökfőzelék csirkemell pörkölttel

A tökfőzelék egy könnyed, nyári és gyorsan elkészíthető főétel, ami épp annyira egészséges, mint laktató
Előkészület: 15 minutes
Főzés: 35 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Magyaros
Kulcsszó: csirke, főzőtök, kapor
Tálalás: 3
Kalória: 259.8kcal
Cost: 2500
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 1 kg tök
  • 1 fej hagyma
  • 200 ml kefír
  • 1 tk
  • 2 ek olívaolaj
  • 0,5 tk pirospaprika
  • 1 csipet bors
  • 0,5 csomag kapor
  • 0,5 tk ecet
  • 2 fej hagyma
  • 2 gereszd fokhagyma
  • 400 g csirkemell
  • 0,25 tk őrölt kömény
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek paradicsompüré
  • 4 dl víz
  • 2 ek kukoricakeményítő

Elkészítés

  • Először meg kell pucolnunk a friss főzőtököt, majd félbe kell vágnunk. Ezt követően ki kell kanalazni a belsejéből a magos részt, erre nincs szükségünk a főzéshez, majd le kell gyalulni, ami megmaradt.
  • Aprítsuk fel a vöröshagymát, reszeljük le a fokhagymát.
  • Kockázzuk fel apróra a csirkemellfilét.
  • Egy kisebb és egy nagyobb lábost tegyünk fel egy-egy kanál olívaolajjal közepes lángon. A vöröshagymát mind a kettő lábosba tegyük bele, és dinszteljük üvegesre.
  • A nagyobb lábosba tegyük bele a tököt, majd várjuk meg, míg elkezd kicsit összeesni. (Nagyjából 10 perc).
  • Egy tálban a keményítőt 0,5 deciliter hideg vízzel és a kefírrel kikeverjük, majd keverjük hozzá a tökhöz a nagyobb lábosba. Ezzel szintén össze kell kicsit dolgozni. Egy fél kanál ecettel és apróra vágott kaporral ízesítjük.
  • A kisebb lábosba rakjuk bele a felkockázott csirkemellfilét és a reszelt fokhagymát. Miután kifehéredett a csirkemell, adjunk hozzá egy deciliter vizet, 2 eővkanál paradicsompürét, a pirospaprikát, köményt, babérlevelet, a sót és a borsot. Fedő alatt alacsony lángon körülbelül 20 percig főzzük.
  • Végül tálaljuk a tökfőzeléket, a tetejére pedig öntsük rá a csirkepörköltet.

Tápanyagok

kalória: 259.8kcal | szénhidrát: 16.1g | fehérje: 34.7g | zsír: 7g | telített zsír: 2.3g | többszörösen telített zsír: 0.9g | egyszeresen telített zsír: 1.6g | transzzsír: 0.1g | koleszterin: 93.7mg | rost: 4g | cukor: 6.8g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: