Guarana

A guarana egy gömbölyded gyümöclsféle, mely Braziliában őshonos 10-12m magasra növő cserjéken terem.  Évszázadokkal ezelőtt a tupi indiánok által felfedezett élénkítő-,

Tovább olvasom »

E-számok

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A listán az összes olyan élelmiszeriparban hazsnálatos anyag szerepel, melyekre igaz,

Tovább olvasom »

Dioxin

A dioxin egy rákkeltő vegyipari melléktermék, mely klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a

Tovább olvasom »

Aszpartám

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer. Kémiailag L-aszparaginsavból és L-fenil-alaninból áll. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, elsősorban

Tovább olvasom »

MSM

Az MSM, a metil-szulfonil-metán rövidítése és elterjedt elnevezése. Az MSM egy szerves vegyület. Fehér, szagtalan, kristályos szerkezetű ásványi anyag, amely nagyon

Tovább olvasom »

Keményítő

A keményítő a növények raktározott tápanyaga, sok glükózmolekulából álló vegyület, egyféle szénhidrát.  Keményítőben gazdag élelmi anyagok a gabonafélék (búza, rozs, zab,

Tovább olvasom »

Kurkumin

A kurkumin egy polifenol vegyület, mely a temrészetben a kurkumában fordul elő. Az élelmiszeriparban leginkább E100 néven ismert természetes színezékként

Tovább olvasom »

Probiotikumok

 Probiotikumnak nevezzük azokat a baktériumokat, gombákat, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet, majd ott megtapadva (colonisatio) a gazdaszervezet

Tovább olvasom »

Béta-alanin

A béta alanin egy nem esszenciális aminosav. Ennek megfelelően hiánytümnete nincs, szedése csak kivételes esetekben indokolt. Elősegíti a szervezetben lévő

Tovább olvasom »