Aszpartám

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer. Kémiailag L-aszparaginsavból és L-fenil-alaninból áll. Az 1970-es évek óta igen széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, elsősorban diétásnak feltültetett élelmiszerekben, de mivel sokkal olcsóbb a kristálycukornál már szinte bármibe teszik édesítőszerként. Száma: E951.

Az aszpartám egyike a legkárosabb, de ma is engedélyezett élelmiszer összetevőknek. Mind közül az egyik legelterjedtebb máig ezzel készülnek a legimertebb diétás termákek, mint pl. a Coca-Cola light, de a NutraSweet, vagy a Canderel alapanyaga is ez. Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta gyakorlatilag egy kimondatlan tény. az aszpartám nem ürül a szervezetből, de a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni, és ott káros kémiai reakciókat elindítani. Ezért mellékhatásai gyakorlatilag felsorolhatatlanok és nagyon összetettek. Gyakori fogyasztása leggyakrabban az érzékek gyengülését, fejfájást, ízületi fájdalmakat, depressziót, fekélyeket okoz, de nagy valószínűséggel hormonális megbetegedések és a rák kialakulását is elősegíti. Habár számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását, mégsem tiltották be. Sőt, Az EU Élelmiszer Tudományi Bizottságának felülvizsgálta szerint az aszpartám toxicitása nem jelentős, a napi 40 mg/testtömeg kg-os beviteli szint helyes és továbbra is felhazsnálható. Azonban független biológusok és vegyészek százai szerint az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik. A jelenlegi szabályozás pedig csupán az élelmiszeripari lobbinak köszöhető, mivel számukra jelenleg a leggazdaságosabb alapanyag, nem mellesleg napjaink diétás irányzatait meglovagolva emelt árú, kalóriaszegény termékek előállítását teszi lehetővé. Az ipar manipulációjára jó példa a pár évvel ezelőtt hazánkban kirobbant aszpartám vita, amelyben gyakorlatilag minden fél ellenében az egyik magyar táplálékkiegészítő forgalmazója indított kampányt az anyaggal édesített proteinporok melett a témában hazai véleményformálónak számító legismertebb webáruház és bloggerei segítségével.

Az aszpartám fogyasztását a Clean Eating a leghatározotabban ellenzi. Gyakorlatilag az MSG melett az emberre legveszélyesebb engedélyezett összetevőnek tekintjük.

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: