A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Klorofill

A klorofillt a növények „vérének" is nevezik, mert molekulaszerkezete és kémiai összetétele csaknem azonos a vér hemoglobinjáéval. A klorofill zöld színe

Tovább olvasom »

Koffein

A koffein nem tápanyag, hanem inkább doppingszer, az italokban található. A kávé koffenintartalma 50- 100 mg/csésze, a tea koffweintartalma 30-60 mg/csésze, a

Tovább olvasom »

Kókuszliszt

  Kókuszhúsból készül, sajtolással. Miutún hidegen kisajtolták belőle az olajat a fennmaradó száraz húst lisztté őrlik. Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fehérjében

Tovább olvasom »

Koleszterin

A koleszterin fontos és szükséges része a testünknek, ez építi fel a sejtmembrán egy részét, segíti számos hormon termelését. Sok

Tovább olvasom »

Kollagén

A kollagén elsődleges kötőszövet és egy kulcsfontosságú fehérje a szervezetben, amely biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot és regenerálódását a bőrnek,

Tovább olvasom »

Kreatin

A kreatin a testünkben keletkező, energiát szolgáltató összetett anyag. Elsősorban a májban termelődik aminosavakból, glicinből és metoninból. A májból a véren

Tovább olvasom »

Kurkumin

A kurkumin egy polifenol vegyület, mely a temrészetben a kurkumában fordul elő. Az élelmiszeriparban leginkább E100 néven ismert természetes színezékként

Tovább olvasom »

L-karnitin

A karnitin egy aminosav, amelyet a szervezet a lizin és metionin nevű aminosavakból állítja elő. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők:

Tovább olvasom »

Laktóz

A laktóz avagy tejcukor galaktózból és glükózból álló diszacharid. A név a tej latin nevéből és az -óz cukor-végződésből tevődött

Tovább olvasom »

Likopin

A likopin egy karotinoid típusú növényi festékanyag, mely a paradicsom és a pirospaprika színét adja. Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti

Tovább olvasom »