Kalória

A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Egy kalória értéke ~4.2 Joule. A mértékegységet eredetileg a hő mérésére vezették be, azonban ma már csak az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. A táplálkozástudomány és a hétköznapi élet ma már egy az eredeti mértékegységnél ezerszer nagyobb mértékegységet nevez kalóriának.

Az emberi szervezet számára szükséges energia a táplálékban lévő makrotápanygaokból (fehérje, szénhidrát, zsír) származik. A legtöbb energiát a zsírok (9,3 kcal/g), ennél kevesebbet a fehérjék (4,2 kcal/g) és a szénhidrátok (4,1 kcal/g) juttatják a szervezetbe. Szervezetünk számára ezen kívül felhazsnálható kalóriát csak az alkohol (7,3 kcal/g) tartalmaz.

A legtöbb diéta kalóriában méri az egyén számára elfogyasztandó étel mennyiségét, azonban a clean eating ezzel nem ért egyet. Szerintünk sokkal fontosabb az ételek makrotápanyagját és azok minőségét figyelni, mint csupán az energiaértéket. Hiszen egy egészségtelen étel is tartalmazhat kevesebb kalóriát egy egészségesnél, azonban mégis ellentétes az egészségre és a testösszetételre gyakorolt hatásuk.

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: