Glutamin

A glutamin egy másodlagos aminosav (DAA), az izomsejtben található, az immunrendszer legnagyobb üzemanyaga. Segít megelőzni az izomlebontást, és feloldja az enzimgátlást.

A glutamin közvetetten segíti az izomnövekedést a sejt hidratációjának növelésével. Amikor a sejtek vízzel duzzadtak, a fehérje- és a glikogénbontás gátolt, ellenben a fehérjeés glikogénszintézis fokozódik. Ez kedvező a sportolók számára. A glutaminpótlás mellett az szól, hogy amikor intenzív katabolikus időszakban edzés alatt szedjük, segít megelőzni az izom lebontását, és fokozza az immunrendszer működését. Intenzív edzés alatt a stressz, a betegség, a trauma háttérbe szorul más biológiai folyamatokkal szemben, ami nagyon fontos. A glutamin szintje a vérben és az izomban leesik, amint az igény túlnő a készleten, ez befolyásolja az immunrendszert és a sejtméretet. Megfelelő üzemanyag nélkül (glutamin) az immunrendszer sejttevékenysége rongálódik. Ennek eredményeként a sportolók fogékonyabbak kisebb gyulladásokra, betegségekre, és mivel a sejt mérete lecsökken, az izom katabolikus lesz.

Egy oxfordi tanulmány (Castell és Newsholme, Oxford University, 1997) azt mutatja, hogy a glutaminpótlás rögtön egy hosszú intenzív edzés után és 2 órával később fokozza az immunsejtek aktivitását, és lecsökkenti a betegségek kockázatát. Más tanulmányok szerint a glutamin pótlása segítheti az izomnövekedést, és megelőzheti a felső légúti szervek gyulladását (Parry-Billings, 1992; Rowbottom, 1996).

A glutamin szedése mellékhatásoktól mentes, bárkinek ajánlott, aki intenzíven edz, illetve egy hosszabb intenzív edzést fejezett be. Átlagos szükséglete 100 ml/tskg (70 kg-os sportolónál 7 g) edzés közben, majd két órával edzés után, esetleg komolyabb diétában lefekvés előtt is.

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: