A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Eritritol

Az eritritol az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Ezek a molekulák valamilyen szénhidrát illetve alkohol hibridjei, azonban nem tartalmaznak részegséget okozó

Tovább olvasom »

Fehérjék

A fehérjék testünk építőkövei, aminosavakból állnak, legnagyobb mennyiségben húsokban, halakban, tojásban, tejtermékekben, és néhány növényi eredetű táplálékban találhatók. Egy átlagember napi

Tovább olvasom »

Fermentált élelmiszerek

Azok az élelmiszerek, melyeket valamilyen baktériumos, esetleg gomás erjesztéssel készítenek. Pl savanyúkáposzta, sajtok, joghurt,… A fermentálás egy olyan tartósítási forma,

Tovább olvasom »

Fitotápanyagok

Fitotápanyagnak nevezünk a növényi eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló minden tápanyagot a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül. Ezek a növényi

Tovább olvasom »

Flavonoidok

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport, sok gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti előnyös tulajdonságait. A flavonoidok nevüket sárga színükről kapták

Tovább olvasom »

FODMAP

Mozaikszó: Fermentábilis (azaz erjedő) Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.  Az Ausztráliai Monash egyetem tudósai fejlesztették ki a FODMAP módszert, mely alapján

Tovább olvasom »

Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin (másnéven B9-vitamin, vagy ritkábban M-vitamin). Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, ennek ellenére a leggyakoribb vitaminhiány

Tovább olvasom »

Ftalátok

A ftalátok ugyancsak szintetikus hormonok, amelyek ipari termékekben és élelmiszeripari termékekben megtalálhatók. Többynire a csomagolásból oldódnak a élelmiszerbe nem tüntetik fel.

Tovább olvasom »

Ginzeng

A ginzeng egy változatos hatású vegyületeket tartalmazó gyógynövény, amely kutatások során egyre inkább alátámasztja a vele kapcsolatos régi ázsiai hiedelmeket.

Tovább olvasom »