Glükozamin

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. Természetes élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségben

Tovább olvasom »

Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin (másnéven B9-vitamin, vagy ritkábban M-vitamin). Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, ennek ellenére a leggyakoribb vitaminhiány

Tovább olvasom »

Taurin

A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és

Tovább olvasom »

Likopin

A likopin egy karotinoid típusú növényi festékanyag, mely a paradicsom és a pirospaprika színét adja. Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti

Tovább olvasom »

L-karnitin

A karnitin egy aminosav, amelyet a szervezet a lizin és metionin nevű aminosavakból állítja elő. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők:

Tovább olvasom »

Kálium

A kálium az ásványi anyagok makroelemek csoportjába tartozik, napi szinten igényli a szervezet. Mivel nagyon sok élelmiszerben megtalálható, ezért csak

Tovább olvasom »

Kalcium

A Kalcium egy ásványi só. Biogén elem, így minden élő sejt építőköve,amely nélkülözhetetlen minden élő szervezet számára. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló

Tovább olvasom »

Nátrium

A nátrium (vegyjele Na) elemi állapotában ezüstös színű, jól nyújtható könnyűfém. A nátrium feladata a szervezeten belül is igen sokrétű,

Tovább olvasom »

A-vitamin

Az A-vitamin (másnéven retinol) egy szírban oldódó vitamin. Előanyagaiból – az úgynevezett provitaminokból – a szervezetben is képződhet. A leginkább

Tovább olvasom »