L-karnitin

A karnitin egy aminosav, amelyet a szervezet a lizin és metionin nevű aminosavakból állítja elő. Ennél a bioszintézisnél a társtényezők: lizin, metionin, vas, niacin, B6 és a C-vitamin. Ha valamelyik tényezőből nincs elegendő mennyiség, akkor a szervezet nem tud elég karnitint előállíatani.

A L-karnitin egy nagyon jelentős esszenciális tápanyag, amely tehát egy aminosav származék, és nem tartozik a fehérjék építőkövei közé. A karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges.

Az L-karnitin fogyasztása növeli az aerob teljesítőképességet, javítja a teherbírási képességet, növeli a kitartó teljesítőképességet és az ellenállást a korai kifáradással szemben. Karnitin hiányában nem tud működni a zsírsavlebontás. A zsírsavbontásnak köszönhetőenenergiát biztosít a szervezet számára, ezáltal fokozza az állóképességet, késlelteti a fáradtság kialakulását, segíti a testsúlycsökkenést és  szív normális működését. Az L-karnitin továbbá csökkenti a szervezet tápanyagigényét és enyhíti az izomszövetek sérülését is.

L-karnitint táplálékkiegészítők formájában fogyaszthatunk. Sportolók számára napi 1000-2000mg ajánlott 2-3 részben elosztva. 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: