Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin (másnéven B9-vitamin, vagy ritkábban M-vitamin). Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, ennek ellenére a leggyakoribb vitaminhiány a folsavé. Alig van ember, akinek a szervezetében elegendő volna ebből a B-vitaminfajtából. Pedig éppen ennek a bioanyagnak oly fontos a szerepe örömhormonjaink termelésében és kiemelten várandós édesanyáknál is, mert a terhesség korai szakaszában az embrió gerincfejlődése csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

A folsav szükséges a gyomor-bél és a szájnyálkahártya egészségesen tartásához. Véd a bélparaziták ellen, javítja az étvágyat. Az amino- és nukleinsavak anyagcserejében részt vesz, öröklődési anyagainkat tárolja. A fehérvérsejtek, vörösvérsejtek és vérlemezkék képzésében részt vesz. Segíti a vas és a B12 vitamin felszívódását. Fájdalomcsillapító hatású. Az öröm vitaminja, gondoskodik a jó közérzetről, az örömről, bátorságról, optimizmusról, önbizalomról. Szerepe van a haj növekedésében.

  • Előfordulása: Máj, sárgarépa, tök, bab, rozsliszt, élesztő, tojássárgája, gyümölcsök (különösen a sárgabarack), paraj, saláta, brokkoli, spárga, teljes kiőrlésű gabona.
  • Hiánytünetei: Fejfájás, étvágytalanság, gyomor-, bélrendszeri tünetek, száraz bőr, nyelvgyulladás, fehérvérsejtek nagymértékű csökkenése, a vörösvértestek elszaporodása, depresszió.
  • Túladagolás tünetei (meglehetősen ritka):Alvásproblémák, étvágytalanság, gyomor és bélrendszeri zavarok.
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: