A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe

Tovább olvasom »

Glükozamin

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. Természetes élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségben

Tovább olvasom »

Glutamin

A glutamin egy másodlagos aminosav (DAA), az izomsejtben található, az immunrendszer legnagyobb üzemanyaga. Segít megelőzni az izomlebontást, és feloldja az enzimgátlást.

Tovább olvasom »

Goji bogyó

A természet egyik legtápanyagdúsabb gyümölcse a goji, mely rendkívül gazdag vitamin-, ásványianyagforrás, továbbá poliszaharidok, aminosavak, omega olajok forrása. A superfoodok közé sorolják, mivel

Tovább olvasom »

Guarana

A guarana egy gömbölyded gyümöclsféle, mely Braziliában őshonos 10-12m magasra növő cserjéken terem.  Évszázadokkal ezelőtt a tupi indiánok által felfedezett élénkítő-,

Tovább olvasom »

Kalcium

A Kalcium egy ásványi só. Biogén elem, így minden élő sejt építőköve,amely nélkülözhetetlen minden élő szervezet számára. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló

Tovább olvasom »

Kálium

A kálium az ásványi anyagok makroelemek csoportjába tartozik, napi szinten igényli a szervezet. Mivel nagyon sok élelmiszerben megtalálható, ezért csak

Tovább olvasom »

Kalória

A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Egy kalória értéke ~4.2

Tovább olvasom »

Keményítő

A keményítő a növények raktározott tápanyaga, sok glükózmolekulából álló vegyület, egyféle szénhidrát.  Keményítőben gazdag élelmi anyagok a gabonafélék (búza, rozs, zab,

Tovább olvasom »