Glikémiás index (GI)
A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe
A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe
A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. Természetes élelmiszerekben csak elenyésző mennyiségben
A glutamin egy másodlagos aminosav (DAA), az izomsejtben található, az immunrendszer legnagyobb üzemanyaga. Segít megelőzni az izomlebontást, és feloldja az enzimgátlást.
A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjaiban találhatók a
A természet egyik legtápanyagdúsabb gyümölcse a goji, mely rendkívül gazdag vitamin-, ásványianyagforrás, továbbá poliszaharidok, aminosavak, omega olajok forrása. A superfoodok közé sorolják, mivel
A guarana egy gömbölyded gyümöclsféle, mely Braziliában őshonos 10-12m magasra növő cserjéken terem. Évszázadokkal ezelőtt a tupi indiánok által felfedezett élénkítő-,
A Kalcium egy ásványi só. Biogén elem, így minden élő sejt építőköve,amely nélkülözhetetlen minden élő szervezet számára. Az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló
A kálium az ásványi anyagok makroelemek csoportjába tartozik, napi szinten igényli a szervezet. Mivel nagyon sok élelmiszerben megtalálható, ezért csak
A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Egy kalória értéke ~4.2
A keményítő a növények raktározott tápanyaga, sok glükózmolekulából álló vegyület, egyféle szénhidrát. Keményítőben gazdag élelmi anyagok a gabonafélék (búza, rozs, zab,