C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízben jól oldódó, erősen antioxidáns és immunerősítő hatású vitamin. Az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így táplálékkal kell azt bejuttatni a szervezetünkbe. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy hiánytünetek jelentkeznek, melyek közé tartozik a vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása.

Az aszkorbinsav megtalálható mind a növényi, mind az állati szervezetben. Egyes növények aszkorbinsav-tartalma különösen nagy. Száz gramm csipkebogyópéldául körülbelül 400 mg, a fenyőtű 200, a petrezselyemlevél 185, a paradicsompaprika 180, a zöldpaprika 125, a káposzta 87, a barack 50, a citrom 45, aburgonya 24 mg aszkorbinsavat tartalmaz.

1937-ben Norman Haworth kémiai Nobel-díjat kapott az aszkorbinsav szerkezetének meghatározásáért (megosztva Paul Karrerrel, aki a vitaminokat kutatta), és ugyanebben az évben az orvosi Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert kapta, aki a C-vitamin biológiai hatásait tanulmányozta. 

  • Előfordulása: brokkoli, paradicsom, citrusfélék, paprika, csipkebogyó, petrezselyem
  • Hiánytünetek: skorbut (fogak és bőrromlás), sebgyógyulás lassulása,  immunrendszer általános gyengülése

Az élelmiszerek hosszú áztatása, főzése során a C-vitamin jelentős mennyiségben elveszik, ezért érdemes nyers formában fogyasztani azokat.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: