Szabadgyökök

A szabad gyökök olyan atomok és molekulák, amelyeknek páratlan számú elektronjuk van, és a normális anyagcsere és energiatermelés során egész idő alatt termelődnek a szervezetben. Könnyen tudnak más szabad gyököket is alkotni a szomszédos molekulák elektronjainak megkötésével. Dohányzás, füst, fertőzés, sugárzás, stressz, gyúlladás okozza a képződésüket. Nagy számban a szabad gyökök képesek pusztítást végezni a szervezetben. A szabad gyökök felelősek a szívbetegségekért, sokféle. rákbetegségért, öregedésért és edzés utáni izomsérülésért, de a szabad gyökök roncsolják a sejtmembránt és a genetikai anyagot, a DNS-t, tönkreteszik az enzimeket, szétzúzzák a vörösvértest-membránokat, és oxidálják a koleszterint a véráramban, fokozzák az atherosclerosis kockázatát, elzárják az artériákat – ez az első lépés a szívbetegségek felé.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az edzést követően megnövekszik a szabad gyökök szintje, ez a felelős az izomsérülésért, a fájdalomért, az ödémáért és az edzés utáni gyengeségért. Sportolóknak ezért különösen fontos a szabadgyökök ellenszereivel, azaz antioxidánsokkal, esetleg Q10-el védekezni a megemelkedett kockázat miatt.

Nem mindegyik szabad gyök okoz kárt. Némelyik segít baktériumokat pusztítani, küzdeni a baktériumokkal és gyógyítani. A probléma akkor növekszik, amikor túl sok képződik és a szervezet védekező rendszere nem tudja ellenőrizni.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: