D-vitamin

A D-vitamin (másnéven kalcitriol) a zsírban oldódó vitaminok egyike. Újabb kutatások szerint nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag.

Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

A D-vitamin igen jelentős szerepet tölt be a csontok és fogak egészséges fejlődésében, illetve  ezek szerkezetének fenntartásában, mivel szabályozza a kálcium és a foszfor anyagcseréjét. Elősegíti továbbá a gyomor-bél traktusból és a veséből a kálcium felvételét, illetve visszaszívódását, és fokozza a csontokban a csontképződést. A D-vitamin szükséges az egészséges izom-és idegrendszeri működéshez is.

  • Előfordulása:  tojás, tengeri jalak, csukamájolaj, 
  • A hiányosság tünetei: csontlágyulás, bélbetegségek, májbetegség
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom