Kollagén

A kollagén elsődleges kötőszövet és egy kulcsfontosságú fehérje a szervezetben, amely biztosítja a kohéziót, a rugalmasságot és regenerálódását a bőrnek,

Tovább olvasom »

Fermentált élelmiszerek

Azok az élelmiszerek, melyeket valamilyen baktériumos, esetleg gomás erjesztéssel készítenek. Pl savanyúkáposzta, sajtok, joghurt,… A fermentálás egy olyan tartósítási forma,

Tovább olvasom »

FODMAP

Mozaikszó: Fermentábilis (azaz erjedő) Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.  Az Ausztráliai Monash egyetem tudósai fejlesztették ki a FODMAP módszert, mely alapján

Tovább olvasom »

Biotin

A biotin (H-vitamin) kéntartalmú vitamin. A zsírsavak előállításában, a szénhidrátfelhasználásban, aminosav-anyagcserében van szerepe. Vízoldékony, nem hőérzékeny vitamin. Szabad és kötött

Tovább olvasom »

Élesztő

Az élesztő szó alatt a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombákból készített élelmiszeripari termékeket nevezzük. Az élesztő kb 75% víz, 13% proteint és

Tovább olvasom »

Rostok

A rostok (bővebb néven élelmi rostok) olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe.

Tovább olvasom »

Magnézium

A magnézium létfontosságú ásványi anyag, melyet szervezetünk nem képes szintetizálni, így táplálékkal kell magukhoz venni. Erősíti a csontokat és a fogakat,

Tovább olvasom »

Vas

A hemoglobin egyik összetevőjeként, a vas szállítja az oxigént és a szén-dioxidot a sejtekbe és sejtekből. Több enzim komponense, így

Tovább olvasom »

Ginzeng

A ginzeng egy változatos hatású vegyületeket tartalmazó gyógynövény, amely kutatások során egyre inkább alátámasztja a vele kapcsolatos régi ázsiai hiedelmeket.

Tovább olvasom »