A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z

Biotin

A biotin (H-vitamin) kéntartalmú vitamin. A zsírsavak előállításában, a szénhidrátfelhasználásban, aminosav-anyagcserében van szerepe. Vízoldékony, nem hőérzékeny vitamin. Szabad és kötött

Tovább olvasom »

BMI (Body Mass Index)

Az orvosok és a kutatók gyakran használják a BMI testömeg indexet, hogy az embereket testsúlyuk szerint osztályozni tudják. A módszert egy belga származású polihisztor, Adolphe

Tovább olvasom »

C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízben jól oldódó, erősen antioxidáns és immunerősítő hatású vitamin. Az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így

Tovább olvasom »

Chlorella alga

A chlorellát a superfood élelmiszerek közé sorolják, azaz  kiemelten magas értékű táplálékként tartják számon. Gazdag fehérjében (minden aminosavat tartalmaz, beleértve az esszenciális aminosavakat is), karotinoidokban

Tovább olvasom »

D-vitamin

A D-vitamin (másnéven kalcitriol) a zsírban oldódó vitaminok egyike. Újabb kutatások szerint nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag. Kétféle

Tovább olvasom »

Dioxin

A dioxin egy rákkeltő vegyipari melléktermék, mely klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. A dioxin egyike a legveszélyesebb környezeti mérgeknek, mely a

Tovább olvasom »

E-számok

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A listán az összes olyan élelmiszeriparban hazsnálatos anyag szerepel, melyekre igaz,

Tovább olvasom »

E-vitamin

Az E-vitamin (másnéven tokoferol) zsírban oldódó vitamin, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket.

Tovább olvasom »

Elektrolit

Az elektrolitok ásványi sók testfolyadékban oldva. Nátriumot, kloridot, magnéziumot, káliumot tartalmaznak, segítenek megtartani a folyadékegyensúlyt a különböző testösszetevők között (pl.

Tovább olvasom »

Élesztő

Az élesztő szó alatt a Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombákból készített élelmiszeripari termékeket nevezzük. Az élesztő kb 75% víz, 13% proteint és

Tovább olvasom »