Vas

A hemoglobin egyik összetevőjeként, a vas szállítja az oxigént és a szén-dioxidot a sejtekbe és sejtekből. Több enzim komponense, így létfontosságú az energia előállításához. Az átlagos felnőtt szervezete 2,5-5 gramm vasat tartalmaz. Szükség van vasra a vörösvértestek festékanyagának képződéséhez. Ugyancsak elengedhetetlen az izmok vörös festékanyagának (mioglobin) és bizonyos enzimeknek a keletkezéséhez. A vas tehát az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. A szervezetben jelen lévő vastól függ, mennyi oxigén jut el az agyhoz, a szívhez, a májhoz, az izmokhoz és a többi szövethez. Szükség van rá a növekedési folyamatokban, fokozza az ellenálló képességet a betegségekkel szemben. Elengedhetetlen a jó közérzethez, a megfelelő szellemi teljesítményhez, az egészséges bőrhöz.

A vas napi ajánlott bevitele 14mg. Hatását támogatja a C-vitamin (növeli a vas felszívódását), E-Vitamin, a Kalcium, folsav, foszfor. Hatását csökkenti a csersav (tea, kávé), fitátok (búzakorpa), foszfátok (szénsavas italok, élelmiszer adalékanyagok), savlekötők, magas cink bevitel.

A vas legjobb forrásai: liszt, zabpehely, bab, spárga, dió, őszibarack, tojássárgája, vőrös húsok, sertés- és marhamáj, szív, vese, nyers kagyló. 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: