Rostok

A rostok (bővebb néven élelmi rostok) olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe.

Bár az élelmi rost nem egy tápanyag, mégis fontos összetevője étrendünknek. A rostoknak nagyon fontos szerepe van szervezetünk működésében. Hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést, az emésztést. Felszívják az epesav sóit és a koleszterint, megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét. A rosthiányos táplálkozás rövidtávon székrekedést, hosszútávon elhízást, cukorbetegséget vagy akár vastagbélrákot is okozhat

A rostoknak két fajáját különböztetjük meg:

  • Vízben oldódó rostok: Zselésítő tulajdonsággal rendelkeznek, a víz mellett egyéb táplálékokat is megkötnek, lassítják és egyben hatékonyabbá teszik az emésztést. Jótékonyan hatnak a zsír- és szénhidrát-anyagcserére, csökkentik a vércukoringadozást, Gyomorbetegségek esetén megkötik a baktériumokat és segítik a gyorsabb gyógyulást.
  • Vízben nem oldódó rostok: A vizet megkötik, így növelik a bevitt táplálék mennyiségét és elősegítik a jóllakottság érzését és a tápanyagok felszívódását csökkentik. Ez különösen fogyokúrák esetén hasznos.

Rostban gazdag élelmiszerek: gabonák, száraz hüvelyesek, magvak, egyes zöldségek és gyümölcsök.

Napi rost szükségletünk: Az ajánlott rostbevitel 25-35g, azonban ez nagyban függ a környezettől, életkortól, életmódbeli szokásoktól.

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: