Nátrium

A nátrium (vegyjele Na) elemi állapotában ezüstös színű, jól nyújtható könnyűfém.

A nátrium feladata a szervezeten belül is igen sokrétű, az élő szervezetek számára nélkülözhetetlen. Részt vesz a szénhidrát–és fehérje anyagcserében, valamint szükséges azizomműködéshez. A sejtfalak nátrium segítségével engedik be a tápanyagot a vérkeringésből a sejten belülre és a nátrium teszi lehetővé az izmok összehúzódását is. Jelentős a szerepe az izmok ingerelhetőségét illetően. Fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a sejtek energiaellátásában; valamint a sav-bázis egyensúly fenntartásában.

A szervezetünk kb. 80-100 gramm nátriumot tartalmaz. Nagyrészt oldott állapotban, kisebb része a csontokban, kötőszövetekben lelhető fel. Hiánytünetek esetén felléphet szédülés, étvágytalanság, emésztési zavar, izomgörcs, szájszárazság, alacsony vérnyomás. A túl sok natrium megemeli a vérnyomást, tehát növeli a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint növeli a szervezet folyadékvisszatartását és a víz zsírsejtekben történő raktározását, ezáltal hozzájárul a túlsúlyhoz és szívbetegségekhez.

Az emberi szükséglethez elegendő nátriumot bőven képesek vagyunk a táplálék minimális sózásával bejuttatni. Bár alapvetően szükséges anyag ma a nátriumtúladagolás jellemző az átlagember táplálkozására, ezért fontos a finomított sóval teli ételek kerülése.

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: