Eritritol

Az eritritol az ún. cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. Ezek a molekulák valamilyen szénhidrát illetve alkohol hibridjei, azonban nem tartalmaznak részegséget okozó etanolt. Sokféle cukoralkohol létezik. A cukoralkohol molekulák felépítésüknek köszönhetően rendelkeznek azzal a képességgel, hogy stimulálják nyelvünknek az édes íz érzékelésére szolgáló receptorait. Ám az eritritol sok mindenben eltér a többi cukoralkoholtól. Mindenekelőtt abban, hogy sokkal kevesebb benne a kalória. Összehasonlításképpen: a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et az eritritol pedig mindössze 0,24-et. Vagyis az eritritol kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.ez melett az egészségre gyakorolt hatása is kedvezőbb, mint a legtöbb cukoralkoholé.

Speciális kémiai felépítésének köszönhetően az eritritolt szervezetünk nem bontja le. Az emberi test nem rendelkezik az eritritol lebontásához szükséges enzimmel.  Az elfogyasztott mennyiség nagy részét ugyanis a szervezet még az előtt megköti, hogy a vastagbélbe jutna, ahol a legtöbb baktérium tenyészik. Tehát úgy megy át a testünkön, hogy nincsenek káros metabolikus hatásai, mint a túlzott cukorfogyasztásnak, és nem okoz emésztési problémákat, mint sok más cukoralkohol. Miután elfogyasztottuk, bekerül a véráramba, majd a vizelettel együtt kiürül a szervezetből. Egészséges embernél az eritritol nem változtatja meg sem a vércukor-, sem az inzulinszintet, ahogy nincs hatással a koleszterinszintre-, a tryglicerid szintre, vagy egyéb biomarkerre sem.

Egy 485 iskolás korú gyerek körében végzett hároméves követéses vizsgálat alapján az eritritol hatékonyan küzd a fogszuvasodás ellen. Habár ez a tulajdonság a legtöbb cukoralkoholnál már kimutatott, az eritritol esetében a voltak a legmegyüzőbben az eredmények. Túlfogyasztása azonban a többi cukoralkolholhoz hasonlóan lehetséges. Napi 50g fölött egyes személyeknél hasmenést okozhat, ezért azt a mennyiséági határt érdemes betartani.

A fentiek alapján az eritritol bár nem közvetlenül a természetből származó anyag, végső soron kiváló cukorhelyettesítő lehet túlsúlyos, cukorbeteg vagy bármilyen más metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: