Kurkumin

A kurkumin egy polifenol vegyület, mely a temrészetben a kurkumában fordul elő. Az élelmiszeriparban leginkább E100 néven ismert természetes színezékként használják.

A kurkumin gyulladáscsökkentő hatását számos állatkísérleti modellben dokumentálták.Ennek két fő mechanizmusa az erős antoixidáns hatása melett a lipoxigenáz-aktivitás (a leukotrién-képződés) gátlása. Ezért javulást hozhat különböző gyulladásos betegségeknél pl. reumás és egyéb ízületi betegségeknél.  Sokan állítják, hogy az elfogyasztott kurkumin nem fejti ki a hatását, mert nagy része nem szívódik fel, azaz a távolabbi gyulladásos területekre el sem jut. Ennek ellent mondanak a tapoasztalatok.

A kurkuma fűszerben lévő kurkumin mennyiségben nagyban eltérő. 0,3%-5% terjed.

Bővebb információkért olvasd el cikkünket! >>

Nature

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

A nagy rostmustra

Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!

Elolvasom