E-számok

Az E-számok az Európai Unióban engedélyezett egyes élelmiszer-adalékanyagok kódjai. A listán az összes olyan élelmiszeriparban hazsnálatos anyag szerepel, melyekre igaz, hogy: nem élelmiszer, önmagában nem fogyasztjuk; szándékosan adjuk az élelmiszerhez; kis mennyiségben alkalmazzuk (maximum 10 gramm kilogrammonként); kedvező hatásokat vált ki; természetes, vagy szintetikusan elıállított anyagok.

Az E-számok osztályozása:

  • E100 – E199: Élelmiszerfestékek. Helyettesítik, kiegészítik vagy kiemelik az élelmiszerek színét.
  • E200 – E299: Tartósítószerek. Az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítására használják.
  • E300 – E321: Antioxidánsok. Általában pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, de főzéssel vagy sütéssel toxikus anyagok keletkezhetnek belőlük.
  • E322 – E496: Emulgeátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok. Biztosítják az élelmiszerek megfelelő konzisztenciáját hosszabb időre.
  • E500 – E619: Savak, bázisok, savanyúságot szabályozó anyagok.
  • E620 – E641: Aromák és ízfokozók.
  • E900 – E1521: Egyéb adalékanyagok.

SZÍNEZÉKEK

Céljuk az élelmiszerek kinézetének javítása. Élénkebb színt, ezáltal jobb eladhatóságot biztosítanak az adott terméknek. Megkülönböztetünk természetes, és mesterséges színezékeket. A mesterséges színezékek sok esetben allergének is lehetnek, ennek ellenére a gyártók szívesebben alkalmazzák, mert viselkedésük kiszámíthatóbb, stabilabbak, fény- és hőállóak, így könnyebb velük dolgozni. Megtalálhatóak szinte az összes élelmiszer típusban, úgy, mint édességek, tejtermékek, üdítőitalok, alkoholok, halkészítmények stb.
  • E-102 (tartrazin): Szintetikus anyag. Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent.
  • E-104 (kinolin-sárga): Szintetikus színezőanyag. A patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás. Ugyanakkor nem kizárt, hogy allergiát okoz.
  • E-110 (narancssárga-S): Szintetikus, narancssárga anyag, amely feltehetően allergiát okozhat.
  • E-120 (kárminsav): Bár természetes anyag, egyes kutatások szerint hosszú távon allergiát okozhat.
  • E-122 (azorubin): Szintetikus anyag, amely allergiát okozhat.
  • E-123 (amarant): Szintetikus anyag, amely kísérletek szerint rákkeltő lehet.
  • E-124 (neukokcin vagy ponszó 4R): Szintetikus, vörös anyag, amely allergiát okozhat.
  • E-127 (eritrozin): Szintetikus anyag, amely – az elvégzett állatkísérletekben – az idegrendszer normális működését gátolja. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek).
  • E-129 (alluravörös AC): Szintetikus anyag, amely allergiát okozhat. Állatkísérletek szerint hiperaktivitást is okozhat.
  • E-131 (patentkék V): Szintetikus, kék anyag, amely allergiára hajlamosít.
  • E-132 (indigókármin): Szintetikus, kék anyag, amely allergiára hajlamosít.
  • E-133 (brillantkék FCF): Szintetikus, kék anyag, amely allergiára hajlamosít.
  • E-150a (karamell-egyszínű) – természetes színezék.
  • E-150b (karamell-szulfitos)
  • E-150c (karamell-ammóniás)
  • E-150d (karamell-ammónium-szulfitos)
  • E151 (brillantfekete BN): Szintetikus anyag, allergiára hajlamosít.
  • E-153 (aktív szén): Növényi eredetű.
  • E-160d (likopin): Természetes eredetű. A paradicsom sok likopint tartalmaz.
  • E-161 (xantofillok): Természetes narancsszínű színezőanyag, amely a rákokban fordul elő.
  • E-161a (filavoxantin): Szintetikus anyag.
  • E-161b (lutein): Szintetikus anyag.
  • E-161c (kriptoxantin): Szintetikus anyag.
  • E-161d (rubixantin): Szintetikus anyag.
  • E-161e (violaxantin): Szintetikus anyag.
  • E-161f (rhodoxantin): Szintetikus anyag.
  • E-161g (kantaxantin): Szintetikus anyag, amely szem- és májkárosodást okoz Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő.
  • E-162 (céklavörös, vagy betanin): A céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan. Érdekesség, hogy a gyümölcsjoghurtban (pl. meggy) gyakran használják.
  • E-163 (antocián): A kék szőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan.
  • E-170 (kalcium-karbonátok): Fehér színű ásványi anyag, Gyakorlatilag mész vagy kréta.
  • E-171 (titán-dioxid): Fehér színű ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elő az élővizekben Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják.
  • E-173 (alumínium): Ezüst-szürke anyag, amely állítólag felelős Alzheimer-kór kialakulásáért, bár ez nem bizonyított.
  • E-174 (ezüst): Ezüst színű anyag, amely állatoknál számos enzim működését gátolta. Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is.
  • E180 (Litolrubin): Vörös azofesték. Hosszú távú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajt bevonatként való felhasználása engedélyezett.

TARTÓSÍTÓSZEREK

Sok esetben, nem csak az élelmiszerek hosszabb eltarthatóságában játszanak szerepet, hanem a kinézetében is, ez főként a nitritekre jellemző. Például a húskészítmények esetén a nitrit származékok természetesnek ható rózsaszínes színt kölcsönöznek a terméknek, mely így a feldolgozás után is természetes hatást kelt.
  • E-200 (szorbinsav és vegyületei)
  • E-201 (nátrium-szorbát)
  • E-202 (kálium-szorbát)
  • E-203 (kalcium-szorbát)
  • E-210 (benzoesav és vegyületei): Allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva.
  • E-211 (nátrium-benzoát)
  • E-212 (kálium-benzoát)
  • E-213 (kalcium-benzoát): A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben, mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél – különösen az aszpirin-allergiásoknál – allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.
  • E-214-219 (p-hidroxi-benzoesav és észterei): Allergiát okozhatnak.
  • E-220 (kén-dioxid és vegyületei): Fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztőcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki.
  • E-221 (nátrium-szulfit): Bontja a B-vitamint.
  • E-222 (nátrium-hidrogénszulfit): Bontja a B1-vitamint.
  • E-223 (nátrium-metabiszulfit): Bontja a B1-vitamint.
  • E-224 (kálium-metabiszulfit): Bontja a B1-vitamint.
  • E-226 (kalcium-szulfit): Bontja a B1-vitamint.
  • E-227 (kalcium-hidrogénszulfit): Bontja a B1-vitamint.
  • E-228 (kálium-hidrogénszulfit): Bontja a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet vagy asztmás rohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják.
  • E-230 (bifenil): Citrusfélék felületkezelője penészedés ellen, főként a gyümölcs héjában raktározódik el. Allergiát okozhat. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!
  • E-233 (tiabendazol): A banán penészgomba elleni védőanyaga. Az egerekkel folytatott kísérletek vese ártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek.
  • E-234 (nizin): Antibiotikum.
  • E-235 (natamicin): Antibiotikum és tartósítószer.
  • E-236 (hangyasav és sói, a formiátok): Hangyában, csalánban találhatóak, a testben kis mennyiségük lebomlik. Nagy mennyiségben azonban mérgezőek.
  • E239 (Hexametilén-tetramin): Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak.
  • E-242 (dimetil-dikarbonát): Üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője
  • E-249 (kálium-nitrit): Önmagukban nem veszélyesek. De a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak
  • E-250 (nátrium-nitrit): Bár véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle.
  • E-251 (nátrium-nitrát): A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását.
  • E-252 (kálium-nitrát): A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist (“kékbetegséget”) válthat ki.
  • E-260 (ecetsav és sói): átlagos fogyasztásuk nem káros.
  • E-270 (tejsav): Savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes, ártalmatlan.
  • E-280 (propionsav és sói): A szervezetben zsírsavként lebomlanak. Állatkísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét.
  • E-281 (nátrium-propionát)
  • E-282 (kalcium-propionát)
  • E-283 (kálium-propionát)
  • E-284 (bórsav): A kaviár tartósítószere.
  • E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): A szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező, amelynek ellenszere nincs.
  • E-290 (szén-dioxid): Ez bizony a szénsavas.
  • E-296 (D, L-almasav): Természetben előforduló sav, de mesterségesen is előállítják.
  • E-297 (fumársav): Légúti irritációt okozhat.

ANTIOXIDÁNSOK

Az antioxidánsok úgy növelik az eltarthatóságot, hogy késleltetik az élelmiszerek kémiai – oxidáció okozta – romlását (pl. a zsírok avasodását, a gyümölcsök megbarnulását). Ezek az adalékok tehát kiegészítik a mikroorganizmusok okozta romlást gátló tartósítószerek hatását. Felhasználási területük: zacskós levesek, rágcsálni valók, margarinok, majonéz, rágógumi, olajok, pékáruk, fagylalt, marcipán, stb.

  • E-300 (L-aszkorbinsav): C-vitamin.
  • E-301 (nátrium-L-aszkorbát): Az aszkorbinsav sója, de a természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott.
  • E-302 (kalcium-L-aszkorbát)
  • E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav): Szintetikus anyag.
  • E-306 (tokoferol): Természetes erdetû, E-vitamin.
  • E-307 (alfa-tokoferol): Szintetikus anyag.
  • E-308 (gamma-tokoferol): Szintetikus anyag.
  • E-309 (delta-tokoferol): Szintetikus anyag.
  • E-310 (propill-gallát): Természetes anyag, de szintetikusan is előállítják, csecsemők, asztmások, és aszpirinérzékenyek ne fogyasszák. A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemő ételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét.
  • E-311 (oktil-gallát): Természetes anyag, de szintetikusan is előállítják, allergiát okozhat, csecsemők, asztmások, és aszpirinérzékenyek ne fogyasszák.
  • E-312 (dodecilgallát): Természetes anyag, de szintetikusan is előállítják. Allergiát okozhat, asztmás és aszpirin-érzékeny embereknek gyakran panaszokat okoznak. Az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották.
  • E-320 (BHA,butil-hidroxi-anizol):Szintetikus anyag, amely allergiát okozhat. A marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa. A pék- és cukrászárukon az anyag összetételének feltüntetése nem kötelező. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet.
  • E-321 (BHT,butil-hidroxi-toluol): Szintetikus anyag, csak a rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismertek.

ÁLLOMÁNYMÓDOSÍTÓK

EMULGEÁTOROK, STABILIZÁTOROK, ZSELÉSÍTŐ ANYAGOK.

  • E-322 (lecitinek): Állati és növényi eredetű anyag, főleg szójából és napraforgóból nyerik. Átlagos fogyasztása ártalmatlan.
  • E-325 (nátrium-laktát): A tejsav sói, nem károsak.
  • E-326 (kálium-laktát): A tejsav sói, nem károsak.
  • E-327 (kalcium-laktát): A tejsav sói, nem károsak.
  • E-330 (citromsav és sói): Fogyasztásuk ártalmatlan.
  • E-331 (nátrium-citrát)
  • E-332 (kálium-citrát)
  • E-333 (kalcium-citrát)
  • E-334 (L-borkõsav és sói): Természetes anyagok, amelyek állatkísérletekben vesekövet okoztak.
  • E-338 (ortofoszforsav és sói): Előregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják, mert sok vizet kötnek meg.
  • E-350 (nátrium-malát): Természetes só.
  • E-363 (borostyánkõsav): Gyümölcssav, amelyet szintetikusan állítanak elő.
  • E-380 (triammónium-citrát)
  • E-385 (kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát): Szintetikus anyag.

SŰRÍTŐANYAGOK

  • E-400 (alginsav és sói): A barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert.
  • E-401 (nátrium-alginát)
  • E-402 (kálium-alginát)
  • E-403 (ammónium-alginát)
  • E-404 (kalcium-alginát)
  • E-405 (propilénglikol-alginát)
  • E-406 (agar-agar): Tengeri algákból nyerik.
  • E-407 (karragén): Vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott.
  • E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt): Növényi termék, fogyasztása ártalmatlan.
  • E-412 (guárgumi): A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, amelyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérő anyagait is. Allergiát okozó anyag.
  • E-413 (tragant-mézga): Trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat. A tragantmézga egy Astralagus nevű ázsiai növény gumiváladéka. Az első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint a tragantmézga olyan allergiát kiváltó anyag, mely képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására.
  • E-414 (gumiarábikum): Trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert.
  • E-415 (xantán): Növények cukortartalmú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik.
  • E-416 (karaya gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok).
  • E-417 (taramag-liszt): Természetes poliszaharidok, azaz összetett cukrok.
  • E-418 (gellán gumi): Természetes poliszaharidok, azaz összetett cukrok.
  • E-420 (szorbit): Édesítőszer, amely nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.
  • E-421 (mannit): Ártalmatlan édesítőszer.
  • E-422 (glicerin): Nedvesítő és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz.
  • E-431 (polioxietilén-[40]-sztearát): Szintetikus anyag.
  • E-432: Szintetikus anyag.
  • E-433: Szintetikus anyag.

AROMÁK, ÉS ÍZFOKOZÓK

Ha a számsor 6-sal kezdődik, akkor az ízfokozót jelent. Ezek az anyagok az élelmiszereknek ízt és szagot kölcsönöznek, elnyomják az ízbeli hibákat és állandósítják az élelmiszer ízét. Növelhetik az élvezeti értékét, és akár túlfogyasztásra is ingerelhetnek. Ezek az E-számok nem a barátaink.

  • E-620 (glutaminsav): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-621 (nátrium-glutamát): Ízfokozó aromaanyag 1962 óta van hivatalosan forgalomban nyugaton, de a Távol-Keleten már régebb óta használják. Rendszeres, vagy nagy mennyiségű fogyasztása során tapasztalható az úgynevezett kínai étterem szindróma, melynek tünetei: gyengeség lehangoltság, fej-nyak- és hátfájás, gyors szívverés. Szójából nyerik ki, és leginkább húskészítmények, fűszerporok, por alakú salátaalapok, levesporok, félkész és kész ételekhez használják.
  • E-622 (kálium-glutamát): Ízfokozó aromaanyag, leginkább húskészítmények, fűszerporok, por alakú salátaalapok, levesporok, félkész és kész ételekhez használják.
  • E-623 (kalcium-diglutamát): Ízfokozó aromaanyag, leginkább húskészítmények, fűszerporok, por alakú salátaalapok, levesporok, félkész és kész ételekhez használják.
  • E-624 (ammónium-glutamát): Ízfokozó aromaanyag, leginkább húskészítmények, fűszerporok, por alakú salátaalapok, levesporok, félkész és kész ételekhez használják.
  • E-625 (magnézium-diglutamát): Ízfokozó aromaanyag, leginkább húskészítmények, fűszerporok, por alakú salátaalapok, levesporok, félkész és kész ételekhez használják.
  • E-626 (guanilsav): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-627 (dinátrium-guanilát): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-628 (dikálium-guanilát): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-629 (kalcium-guanilát): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-630 (inozinsav): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-631 (dinátrium-inozinát): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-632 (dikálium-inozinát): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-633 (kalcium-inozinát): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-634 (kalcium-5’-ribonukleotidok): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-635 (dikalcium-5’-ribonukleotidok): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-636 (maltol): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-637 (etilmaltol): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-640 (glicin és nátrium sója): Ízfokozó aromaanyag.
  • E-641 (L-leucin): Ízfokozó aromaanyag.

ÉDESÍTŐSZEREK ÉS EGYÉB ADALÉKANYAGOK

Az eddig felsoroltakon kívül forgalomban vannak még egyéb kategóriába sorolt adalékanyagok. Ezek között több típus is megtalálható, olyanok, mint édesítőszerek, szerkezet kialakítók, habképzők, lágyítók, fertőtlenítők, csomagoló gázok. Sokuk hatása máig ismeretlen, de már vannak kísérletek, melyek bizonyos anyagoknál mutattak ki irritációt vagy érzékenységet. E-900-tól felfelé találkozhatunk ezekkel az anyagokkal, leggyakrabban a következő édesítőszerekkel:

  • E950 (Aceszulfám K): Mesterséges édesítőszer. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább – nyilvánosságra soha nem hozott – Hoechst vizsgálati eredményére hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objektív felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges.
  • E951 (Aszpartám): Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyek miatt az aszpartámmal édesített élelmiszereknél kötelező feltüntetni, hogy fenilalanint tartalmaz!
  • E952 (Ciklamát): Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami – az állatkísérletek szerint – károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek – nagy adagokban történő alkalmazás esetén- hólyagdaganatot jeleztek.
  • E954 (Szacharin): Mesterséges édesítőszer. Az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Húgyúti megbetegedés vagy rendszeres gyógyszerfogyasztás esetén elővigyázatosság szükséges. A szacharin bizonyos gyógyszerekkel, illetve környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját. A disznók takarmányába keverve engedélyezett étvágygerjesztő szer.

Ha az édesítőszerekről szeretnél többet megtudni, kattints ide cikkünkért!

Édesítőszerek

MIT TEHETÜNK AZ EGÉSZSÉGÜNKÉRT?

Először is semmiképp ne kezdjünk pánikolni, és félni az élelmiszerektől és az E-számok-tól. Mint látjuk a számok mögött vannak vitaminok, ásványi sók, természetes anyagok is, tehát nem minden káros, vagy felesleges, ami adalékanyag. Az érem másik oldala, pedig, hogy az E-számok tekintélyes része bizony kockázati tényező lehet. Igaz, hogy önmagukban a legtöbb esetben ártalmatlanok, viszont a szervezetbe kerülve, érintkezve más anyagokkal, vagy a bomlási folyamatok során olyan átalakuláson mennek keresztül, mellyel már veszélyeztethetik egészségünket. De akkor mit tehetünk az egészségünkért? 

  1. Egyszerűbben, természetesebben. Én azt javaslom, hogy amennyire csak lehet, kerüljük a feldolgozott, nehezen ellenőrizhető élelmiszereket.      Minél egyszerűbb és természetesebb egy termék annál kisebb kockázatot rejt.
  2. Vásárolj termelőtől! Régen friss termékeket a piacokon termelőktől vehetett az ember. Mára már a legtöbben hipermarketekben szerzik be a zöldséget és gyümölcsöket is. Javaslom a helyi piacok felkeresését, ott szezonális és friss     árut kapunk.
  3. Olvasd el a címkét! Mindig olvassuk el a termék összetevőit. Ne csak a kalóriatáblázatot nézzük meg, hanem a pontos összetevőket. Ez a lista ehhez nyújt segítséget.
  4. Főzzünk, süssünk! Ha mi magunk készítjük ételeinket, akkor pontosan tudjuk mi van benne. Ez a kész ételeknél sosem lehet 100%-osan biztos. Főzzünk többet! Nem kell minden nap órákat a konyhában tölteni. Hétvégén, vagy valamelyik hétköznap is elkészíthetünk előre több napra elegendő ételt. Az egészség megőrzése mellett anyagilag is jobban megéri.

Tetszett ez a bejegyzésünk? Csatlakozz zárt Facebook-csoportunkhoz hasonló tartalmakért!

Nature

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

A nagy rostmustra

Mik is azok a rostok? Minden rosttípusnak megvan a maga egyedi szerkezete és hatása az emésztőrendszerre és az egészségre. Pontosan milyen szerepük van? Lássuk!

Elolvasom