A tonhal csodát tesz, de érdemes mértékkel fogyasztani

A tonhalat az egyik legegészségesebb táplálékként tartják számon világszerte. A szervezetünk számára létfontosságú zsírokat tartalmaz, így képes csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegségek kialakulásának kockázatát. Tele van fehérjével, ami testmozgás végzése mellett kifejezetten fontos, ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a túlzott fogyasztása káros is lehet. Körbejárjuk, miért, és mennyit érdemes fogyasztani a tonhalból.

A tonhal óvja a szívet
A tonhal óvja a szívet

Három tonhalfajta vált igazán népszerűvé világszerte: a kékúszójú tonhal, a csíkoshasú tonhal, valamint a sárgaúszójú tonhal. Előbbi az Altanti-óceán nyugati és keleti részén érzi otthonosan magát, de felbukkanhat a Földközi-tengerben is. Sajnos ma már ipari méretben halásszák, ennélfogva kihalás fenyegeti. Szintén hasonló veszélyekkel kell megküzdeni a csíkoshasú tonhalnak és a sárgaúszójú tonhalnak. Ezek többnyire a trópusi és mérsékelt övi óceánokban találhatóak meg nagyobb számban.

Tonhalkrémes édesburgonya toast

Miért fontos tonhalat fogyasztani?

Erősíti a szívet

A tonhal tele van értékes tápanyagokkal, melyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szívünk megfelelő egészségügyi állapotban maradjon. Nagyon alacsony a benne található telített zsírok tartalma, amelyek bizony az érhálózat teljesítőképességének csökkenéséhez vezetnek. A tonhal ráadásul rengeteg omega-3-zsírsavat tartalmaz, így képesek lehetünk vele az LDL-koleszterin szintjének csökkentésére. Elsősorban a szívinfarktus, valamint a stroke kialakulásának kockázatát csökkenhetjük jelentősen a tonhalfogyasztással.

A tonhal tele van fehérjéve.
A tonhal tele van fehérjéve.

Tonhal, a testépítők kedvence!

A fehérjék úgy ismertek, mint a testünk építőkövei, és nem hiába tartják úgy, hogy nélküle nem lehetséges a megfelelő izomnövekedés. 100 grammjában több mint 23 gramm fehérje található, ami igencsak magasnak számít. Emellett 144 kalóriát tartalmaz ugyanekkora mennyiség, ami viszont kifejezetten előnyös, ha valaki diétás étrendet követ. Emiatt minden olyan embernek nagy segítség lehet ez a táplálék, aki formálódni, izmosodni szeretne.

Segít a gyulladások tompításában

A tonhal a benne található egészséges zsíroknak köszönhetően segíthet visszaszorítani az ízületi gyulladásokat, de a bőrbetegségek ellen is felléphetünk vele. Gazdag C-vitaminban, cinkben és mangánban.

Juicy Lucy tonhalfasirt

Milyen veszélyei lehetnek a tonhalfogyasztásnak?

Sajnos manapság a környezetszennyezés következtében számos káros anyag kerül az óceánokba. A higany okozza az egyik legnagyobb problémát. Az erőművek, vegyi üzemek által kibocsátott higany különböző eszközök formájában a vízbe kerül. Ezt követően a tengerekben található baktériumok megkötik ezt, és végül dimetil-higannyá alakul. A halak ezt elfogyasztják, ám sajnos ők a higanyt nem képesek lebontani, ezért felhalmozódik a szervezetükben. Miután tehát tányérra kerülnek, a mi testünkbe is bekerülnek, amely bizony hosszú távon komoly gondokat okozhat.

Hogyan fogyasszuk?

Amennyiben diétázunk, úgy érdemes puffasztott rizzsel fogyasztani. A tonhal azonban sokféleképpen is tálalható. Sokan szeretik salátákban, hiszen remekül passzol jégsalátához, illetve római salátához. Ebben az esetben ízesítjük tökmagolajjal, hogy a kellemest a hasznossal párosítsuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: