Csodás gyógymód, és az íze is különleges: íme a mák

A mákot sokféleképpen felhasználták történelmünk folyamán. Élettani hatásait tekintve igencsak értékes tápanyagról van szó, ugyanis a fogyasztásával csökkenthetjük a lázat, enyhíthetjük a székrekedést, de gyulladáscsökkentő hatása is széles körben ismert. Napjainkban sütemények hozzávalójaként ismerik, ám a morfin alapanyagaként a tudatmódosító szerekhez is szorosan köthető. Íme, ezeket érdemes tudnod a mákról!

A máknak számos jótékony hatása ismert
A máknak számos jótékony hatása ismert

A mák Közép-Ázsiából indult világhódító útjára. Manapság számos európai országban megterem, de Indiában és Ausztráliában is megtalálható. Magyarországon egynyári növényként ismerik, elsősorban süteményekhez használják fel, de készítenek belőle olajat is, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezetre. A középkorban fájdalomcsillapítóként alkalmazták, és ma is fontos alapanyaga a fájdalomcsillapító hatóanyagoknak.

Mák mint drog?

A máknak kizárólag az érett magját engedélyezik fogyasztásra. A héját megvágva ugyanis a tejnedvhez juthatunk, amelynek legérdekesebb tulajdonsága, hogy ópiumban gazdag. Mint ismert, az ópium a heroin alapja, amely jelentős tudatmódosító hatással bír. Habár sokan aggodalmukat fejezik ki a mákkal kapcsolatban a fentebb említett okok miatt, amit mi felhasználunk az ételeink elkészítéséhez, csak nyomokban tartoznak ilyen anyagokat.

Tökös – mákos őszi süti

Milyen pozitív élettani hatásai vannak a mákfogyasztásnak?

Tele van ásványi anyagokkal

Található benne kalcium, amely a fogainkat, csontjainkat és ízületeinket erősíti, illetve folsav, amivel az idegrendszerünket védhetjük. A magnéziumtartalmának köszönhetően az izmaink egészséges működését is támogathatjuk, de cink is fellelhető benne, amely az anyagcsere folyamatainkért tesz sokat.

Vitaminok

Három vitamin emelkedik ki a sorból: C-vitamin, B-vitamin és E-vitamin. Előbbivel az immunrendszerünket erősíthetjük meg, míg utóbbi kettő a fáradság leküzdésében, a szívünk védelmében, valamint a sejtjeink egészséges állapotának megőrzésében tehet sokat.

Ezek a TOP kalciumban gazdag ételek

Nyugtató hatással bír

A mák, illetve elsősorban az abból elkészített olaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, amivel  a kiegyensúlyozott alvásért tehetünk sokat. A mákolajat egyébként akkor is gyakran alkalmazzák, ha valakit csonttörés hátráltat, ugyanis nagyban hozzájárul a gyógyulási folyamatokért.

Kutatásokkal azt is feltárták, hogy a mák oltja a szomjat, csökkenti a lázat, de még a gyulladások visszaszorításáért is bevethető. Egy igazi csodaszer, amennyiben megfelelően alkalmazzuk és rendszeresen fogyasztunk belőle.

Mediterrán csirkemell fermentált káposztasalátával recept

Tisztítja a bélrendszert

A fekete mákmagok ugyan emésztetlenük hagyják el a bélrendszert, a bélfalakat kitűnően letisztítják, emiatt emésztési problémák esetén is javallott a fogyasztása.

Hogyan használjuk?

Kenyér, keksz, de sütemények ízesítéséhez is felhasználhatjuk. A muffin például egy olyan finomság, amely mákkal tovább ízesíthető, de rétesekhez is gyakorta hozzáadják. A mákos guba mindenki által jól ismert, de sok esetben szezámmag helyettesítőjeként is számítanak rá. Száraz, hűvös, sötét helyen célszerű tárolni, egy olyan üvegben, amely légmentesen zárható. Ezzel az eljárási móddal akár fél évig is gond nélkül tárolható. A mák országszerte kapható a kisebb boltoktól egészen a nagyon bevásárlóközpontokig.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: