Ezek a TOP kalciumban gazdag ételek

A kalcium a sejtjeink egyik fontos építőeleme, a csontok egészséges állapotának fenntartásában játszik fontos szerepet. És hogy miért fontos ebből az ásványi anyagból rendszeresen fogyasztani? A csontok olyan megújuló szövetek, melyek az idő múlásával hanyatlásnak indulnak, ám a megfelelő táplálkozással a folyamat jócskán lassítható. A megfelelő táplálkozás pedig magába foglalja a kielégítő vitamin és ásványi anyag bevitelét a szervezetbe. Mutatjuk, hogy mely ételek bővelkednek kalciumban.

Kalciumban gazdag ételek
A mákban sok a kalcium

Amíg az ember fiatal, addig nem érzi szükségét annak, hogy megfelelően táplálja a csontjait. Erősnek és legyőzhetetlennek érezzük magunkat, ám ahogy az évek telnek, úgy rájövünk, bizony a szervezetünk legfontosabb építőelemi hanyatlásnak indulnak. A sérülékeny csontok pedig komoly gondokat okozhatnak idősebb korban, emiatt kifejezetten fontos, hogy hamar elkezdjük „táplálni” a megfelelő tápanyagokkal.

A csonttömeg általában 25-30 éves korban éri el a legideálisabb állapotát. Abban az esetben, ha a csontjaink nem jutnak hozzá a megfelelő mennyiségű ásványi anyag mennyiségéhez, elvékonyodnak, meggyengülnek, ezáltal pedig hajlamosabbak lesznek a törésre.

Megmutatjuk, mi mindenre jók a gombák!

Mivel erősíthetjük meg a csontjainkat?

Fontos leszögezni rögtön az elején: önmagában a kalcium nem elég. Más ásványi anyagok is nagyban hozzájárulnak a csontok egészségéhez, így a magnézium bevitele is kifejezetten fontos. Ahhoz pedig, hogy ezek mind megfelelően be tudjanak épülni, vitaminokra is szükség van. A D-vitamin alapvető feltétele, hogy az ásványi anyagok hasznosulni tudjanak, így az étrendünk összeállításánál erre is ügyelnünk kell. A K-vitamin szintén nem maradhat ki a sorból, hiszen enélkül a bevitt kalcium lerakódna az érfalakon, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

A magvak tele vannak kalciummal
A magvak tele vannak kalciummal

Mennyi kalciumra van szükségünk?

Ez életkoronként, illetve testsúly függvényében eltérő lehet. A fejlődő szervezetnek, tehát fiatalabb korban körülbelül 700mg mennyiség már ideálisnak mondható, ám idővel jó, ha megemeljük az adagokat. Idősebb korban például javasolt 1200mg kalciumot elfogyasztani.

Milyen ételekkel segíthetünk a csontjainknak?

Csonthéjasok

A dióban és a mogyoróban bőségesen található kalcium, ám A-, E- és C-vitaminban is bővelkedik, ráadásul ideg- és izomvédő hatása mellett serkenti a növekedést. Emellett a szervezetünk számára fontos Omega 3-zsírsavakat tartalmaz. Az ásványi anyagokat tekintve azonban a csontok számára fontos magnéziumot és foszfort is bejuttathatunk vele a szervezetünkbe, így a dió egy igencsak hasznos tápanyagforrás.

A szezámmag, a tökmag és a mandula is jelentősen hozzájárulhat a csontok egészségééhez, hiszen ezek is jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaznak. Ez utóbbi ráadásul rostokban is gazdag.

Csokis-diós brownie

Tejtermékek

Habár megoszlanak a vélemények a tejfogyasztás hatásairól, az kétségtelen, hogy sok kalciumot tartalmaz. Sokan nincsenek tisztában vele, de a tejben D-vitamin is található, így két legyet üthetünk egy csapásra a fogyasztásával. Érdemes azonban odafigyelni, honnan származik a tej, hiszen a feldolgozása során a szervezetünkre nem épp előnyös adalékanyagokat is tartalmazhat.

A tejtermékek közül a kefir és a különböző sajtok jöhetne szóba, a joghurt pedig szintén egy remek választás, hiszen magas kalciumtartalma mellett a tejhez hasonlóan D-vitamin is található benne.

Mák

A mák az egyik legjobb kalciumforrás, hiszen 100 grammjában megközelítőleg 1300 milligramm található. Kalcium mellett vasat és rezet is tartalmaz, ráadásul rosttartalma miatt az emésztésünk egészségéhez is jelentősen hozzájárul. A mák továbbá méregteleníti a szervezetünket.

A mákban sok a kalcium
A mákban sok a kalcium

Halak

Az egyik legkiválóbb D-vitamin-forrás a lazac, így a csontok megerősítésének érdekében érdemes beépíteni az étrendünkbe. Ugyanakkor alaposan nézzük meg, honnan származik, hiszen ma már az óriási kereslet miatt különféle vegyi anyagokkal színesítik például a húsukat a könnyebb eladhatóság érdekében.

A szardínia szintén remek opció azok számára, akik jót akarnak tenni a csontjaiknak. 10 dekagrammjában megközelítőleg 300 milligramm kalcium található, ami igencsak nagy mennyiségnek mondható. A tonhalban ugyancsak fellelhető kalcium, ugyanakkor jóval kisebb mennyiségben, mint a szardíniában.

A halakban D-vitamin van
A halakban D-vitamin van

Petrezselyemzöld

A levesek egyik remek kiegészítője, amelyet nemcsak különleges íze miatt használják, hanem pozitív élettani hatásai miatt is. A petrezselyemzöldben ugyanis bőségesen található kalcium, amivel tehát a csontjainknak kedvezhetünk. Emelett található benne K-vitamin is, ami a kalcium beépülését segíti.

Milyen ételeket készítsünk?

A csontleves megerősíti az immunrendszerünket, ugyanakkor kalciumban is gazdag, az izületeinket is támogatja. Könnyű elkészíteni, valamint le is fagyasztható, így hosszú távra is biztosíthatjuk a szervezetünk tápanyagellátását. A brokkoli szintén tele van értékes ásványi anyagokkal. Belőle készíthetünk levest, de akár kiegészítőként felhasználhatjuk húsételek mellé.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: