Megmutatjuk, mi mindenre jók a gombák!

Sokféle gombafajta létezik a világon, és a legtöbbjükről elmondható, hogy nagyon hasznosak az emberi szervezet számára. De miért örvendenek igazán nagy népszerűségnek? Elsősorban azért, mert könnyű beszerezni őket. Aztán  azért is, mert sokféleképpen elkészíthetők. A gombák ráadásul jót tesznek a csontjainknak, csökkenthetik a koleszterinszintet, de még a vérnyomásunknak is kedvezhetünk velük. Nézzük, mi mindenre gyakorolnak jótékony hatást a gombák!

A gomba értékes tápanyagokat tartalmaz
A gomba értékes tápanyagokat tartalmaz

A gombákat az emberek ősidők óta fogyasztják, és ahogy egyre fejlettebbé vált a mezőgazdaság, úgy más területeken is nagy hasznukat vettük. A tészták kelesztésénél például gyakran felhasználták őket, de a különféle borok erjesztésénél is fontos szerephez jutottak. A gombáról tudni érdemes, hogy nem növény, de nem is állat, ugyanis a legalapvetőbb tulajdonságai alapján mindkettőtől különbözik. Egy- vagy többsejtű élőlények, amelyek többnyire a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak.

Mi mindenre gyakorol jótékony hatást a gombafogyasztás?

Diéta alatt remek választás!

A gomba nagyon népszerű eledel azok számára, akik alakformáláson törik a fejüket. Nem található bennük ugyanis zsír és koleszterin, de szénhidrátból is csekély mennyiséget tartalmaznak. Ellenben van bennük fehérje, amely bizony az izomépítés egyik alapköve. A rostjainak köszönhetően segíti az emésztést és az egészséges anyagcserét.

Van benne vitamin és ásványi anyag
Van benne vitamin és ásványi anyag

Van benne vitamin és ásványi anyag

A gomba elsősorban B2-, B3- és B5-vitaminban bővelkedik. Emellett tartalmaz rezet, kaliumot, valamint szelént is. Ez utóbbi a szervezetünk antioxidáns funkciójához elengedhetetlen, amivel a szabadgyökök káros hatásait szoríthatjuk vissza. A gombákban, főleg a csiperkében sok vas is található, amely a vérképződéshez járul hozzá. A hemoglobinok előállításához a testünknek rézre van szüksége, így ez is egy nyomós érv a gombafogyasztás mellett.

Gombás zöldborsós csirkemell recept

Erősíti a csontokat!

A gomba kiváló kalciumforrás, ennélfogva a csontjaink egészséges állapotának fenntartásában is jelentős szerephez jut. Az idősebb korosztályt sújtó csontritkulás ellen is sokat tehetünk a gomba fogyasztásával.

Melyek a legnépszerűbb gombák Magyarországon?

Csiperke

Kétségtelen, hogy a csiperke szinte bármelyik kisebb közértben megtalálható egész nyáron, és az ára sem különösebben magas a többi gombafajtához képest. Ami az egészségügyi hatásait illeti, a csiperke tartalmaz niacint, amely az Alzheimer-kór, illetve a demencia ellen védekezésben lehet hasznos. A csiperke a legtöbb gombához hasonlóan remek kaliumforrás, de van benne erős antioxidáns is.

A csiperkében továbbá található egy bizonyos lovasztatin nevű anyag, amely koleszterinszint csökkentő hatásáról ismert. Gyakorta készítenek belőle krémlevest, de húsok mellé is rendszerint felhasználják. Az íze semleges, az állaga tömör, ezek a tulajdonságok pedig lehetővé teszik, hogy sokféleképpen elkészítsük. A fajtáit tekintve van fehér és barna változata.

Vargánya

A vargányát az erdei gombák koronázatlan királyaként is emlegetik. 100 grammjában 7,5 gramm fehérje található, de a csiperkéhez hasonlóan szintén sok B-vitamint is tartalmaz. Érdemes nyersen is fogyasztani, ugyanis főzéssel elveszíti a tápértékeinek jelentős részét.

Laskagomba

Az egyik legegészségesebb gombafajta, amelyet levesekben, tojásos és húsos ételekben hasznosítanak a leginkább. A vásárláskor arra kell figyelni, hogy ne idős laskagomba kerüljön a kosárba, ugyanis azok jóval rágósabbak, mint a fiatalabb változatok. A fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a koleszterinszüntünket.

Amennyiben magunk szedjük a gombákat, minden esetben érdemes bevizsgáltatni őket, ugyanis vannak mérgező példányok.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: