Brokkoli, a zöld egészségbomba – nem csak diétázóknak!

Ha valaki azért nem fogyasztja szívesen, mert attól tart, hogy a többi káposztaféléhez hasonlóan puffadást okoz, akkor jó hírünk van: a brokkoli lényegesen könnyebben emészthető, mint a rokonai. De nem csak ezért érdemes fogyasztani.

Honnan ered a brokkoli? 

A brokkolit már az ókori rómaiak is ismerték és termesztették, mégis hosszú idő volt, mire elterjedt a világon. Amerikába a 19. században az olasz bevándorlók vitték be, de csak az 1920-as évek környékén vált népszerűvé. Itthon – bár csakugyan régebb óta ismerik a brokkolit – igazán az elmúlt 20 évben kúszott be a konyhákba. 

A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett fajtája és közeli rokonságban áll a karfiollal, a fejes káposztával, a kelbimbóval és a karalábéval. A keresztesvirágúak családjába tartozik, és a növény virágzatából, rózsáira bontva készülnek a különböző fogások.

Annak ellenére, hogy a brokkolinak ez a legkedveltebb része, érdemes a zsenge szárakat és az ép, egészséges leveleket is megőrizni, felhasználni. A friss zöldségnek ezen részei is tele vannak jótékony összetevőkkel, így bátran adjuk hozzá levesekhez, salátákhoz. 

Mit tud a brokkoli? 

A brokkoli egy igazi szuperétel. Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, de a napi K-vitamin szükségletünket is szinte fedezni tudjuk általa. Tartalmaz még A-, többféle B- és E-vitamint. A brokkolit gazdagítja még magnézium, kalcium, cink és vas is. Utóbbit legnagyobb mennyiségben a levelek tárolják. 

Jelentős immunerősítőként tartják számon ezt a csodanövényt. Beszélnek róla bőrfiatalítóként és csonterősítőként egyaránt. Segítséget nyújt ízületi gyulladások ellen is, ugyanis jelentős antioxidáns-tartalommal bír.

Aki magas vérnyomással küzd, az is fogyassza előszeretettel, mivel nagyszerű keringésjavító, ugyanakkor óv a vérszegénységtől.

Így őrizd meg a brokkoli értékes összetevőit! 

A brokkoli természetes vitamintartalmát leginkább akkor tudod megőrizni, ha rövid ideig főzöd, illetve párolod. Az élénk színe is megmarad, ha főzés után azonnal jeges vízbe teszed.

A mélyhűtést is remekül viseli, így, ha nincs lehetőséged friss brokkolit vásárolni, nem lősz mellé, ha fagyasztva szerzed be a boltból. Ilyen esetben figyelj arra, hogy gyorsfagyasztott formában felengedés nélkül helyezd lobogó, sós vízbe 5-8 percre. Ennyi idő alatt ugyanis biztosan megfő, értékes vitamin- és tápanyagtartalma pedig megmarad. 

Brokkoliból főzhetünk krémlevest, mártást, de használhatjuk pesztó alapanyagként, egyszerű köretként párolva vagy sütve.

*

Ha nem a megszokott módon használnád fel, íme egy clean tipp: készíts belőle tápláló szendvicskrémet

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: