Egy igazi klasszikus, amit szinte mindenki imád – Mi fán terem a burgonya?

A burgonya elkészítésének szinte csak a képzeletünk szab határt. Remek alapanyaga a különféle leveseknek, főzelékeknek, salátáknak. Egyszerű köretként fogyasztjuk talán a leggyakrabban, de más zöldségekkel kombinálva is izgalmas kísérője lehet húsoknak, raguknak. Ha mindez nem lenne elég, édes és sós tésztaételekhez is bármikor előkaphatunk pár gumót a spájzból. Miért érdemes fogyasztani?

A burgonya eredete

A burgonya – vagy ismertebb nevén: krumpli – Peru és Chile területein őshonos, az ott élők már évezredek óta fogyasztják. Európába a 16. században került, Magyarországon pedig az 1650-es években vált egyre elterjedtebbé ez a keményítőben gazdag, gumós növény. 

Számos elnevezése mint a krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, krompér, gruja, földialma, svábtök vagy a pityóka is népszerűségéről árulkodik.

Nem csak a keményítőtartalma teszi értékessé a burgonyát

A burgonyának kizárólag a gumója fogyasztható, a többi része ugyanis – beleértve a megzöldült héjat is – méreganyagot, ún. szolatint termel.

Egy kifejlett gumó tömege 40-200g, és a magas keményítőtartalom mellett tartalmaz még kevés fehérjét, kevés A- és K-vitamint, B-vitamint, C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort és nátriumot.

Melyik fajta krumpli mire jó? 

Ha salátához vagy rakott krumplihoz keresed a tökéletes burgonyát, akkor válassz olyat, ami főzés közben nem esik szét. Ilyenek: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata. 

Püréhez, hasábnak, tésztákba, héjában sült krumplinak lisztes fajtákból válassz. Ilyenek: Agria, Kuroda, Rioja, Vénusz Gold , White Lady. 

A legnépszerűbb fajtákat, amiket a legtöbb árusnál megtalálsz – mint a Rózsakrumpli, Lilaburgonya, Boglárka, Démon, stb. – bátran használd bármelyik fent említett forma elkészítéséhez. 

Sültkrumplirajongók, figyelem! 

Mindenképp érdemes figyelni a sütés során arra, hogy ne barnuljon meg túlságosan a burgonyánk. A magas keményítőtartalmú élelmiszerek ugyanis a túlsütés hatására ún. akrilamidokkal telítődnek, melyek összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásával.

*

Érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a puritán, ám igazán laktató és tápláló zöldséget. Ha pedig unod a klasszikus krumplis ételeket, akkor íme egy egyszerű, mégis izgalmas recept: a görög burgonyasaláta

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: