Ezek a népszerű mézek hazánkban

A méz a betegségek ellenszere – ugye sokszor hallottuk ezt a nagyszüleinktől? Évezredek óta nagy hasznát vesszük ennek az aranysárgás „csodaszernek”, melynek általános egészségmegőrző hatását nem lehet elvitatni. A méznek számos fajtája elterjedt hazánkban, hiszen különleges íze mellett méregtelenít, ráadásul a köhögést is csillapítja. Habár ma már a cukor elterjedésével némileg visszaszorult a méz népszerűsége, nem szabad kihagyni a mindennapjainkból!

Méregtelenít
Méregtelenít

Mit nevezünk méznek?

A természet egyik szuper csúcsterméke a méz. Virágzáskor a méhek összegyűjtik a nektárt, majd az ő közreműködésükkel a hozzáadott enzimek alakítják mézzé, amely egy organikusan élő anyag. Az édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja, a zamatát pedig a különféle virágok illóolajainak aránya határozza meg. A világon számos mézfajta létezik, melyeknek a színük, ízviláguk és állaguk is jelentősen eltérhet. Gyógyító hatásuk miatt nagy népszerűségnek örvendnek.

Miért szeretjük annyira a mézet?

Édes és ragacsos, önmagában is fogyasztható, de kiváló ízesítő hatása miatt különböző italokhoz is gyakran hozzáadják. Találhatók benne vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, de baktériumölő hatása is széles körben ismert. Köhögésre és megfázásra is ajánlatos fogyasztani, és mivel az emberi táplálkozásban már ősidők óta helyet kap, emiatt a szervezetünk különösebb megterhelések nélkül képes feldolgozni.

Már egy 16000 éves barlangrajz is azt bizonyítja, hogy a méz igencsak nagy múltra tekint vissza. Ez az ábra egy lépesmézet gyűjtögető embert mutat, aki – feltehetően – elsősorban édesítőszer gyanánt használta fel. A méz gyógyhatására írásos emlékek is vannak, hiszen az ősi hindu védikus szövegekben is szerepel. Ekkoriban sebek tisztítására, fekélyek gyógyítására is alkalmazták.

https://cleaneating.hu/garnelarak-basmati-rizzsel/

Melyek a legnépszerűbb mézfajták?

Akácméz

Az akác Tessedik Sámuelnek köszönhetően terjedt el hazánkban, aki a homok megkötése céljából használta. Később az akác olyannyira jól érezte magát Magyarországon, hogy elterjedt, ráadásul számos új változatot hozott létre. Enyhébb ízvilággal rendelkezik, így számos ital és étel mellé tökéletesen párosítható. A tea ízesítésén túl gyakran felhasználják süteményekben is. Robinint és akacint tartalmaz, melyek bizonyítottan fertőtlenítő hatással bírnak. Torokfájásra, immunerősítésre, megfázásra is bevethető, de csontképzési zavarok ellen is javallott a fogyasztása. Az utóbbi időben bizonyos tanulmányok arra is rávilágítottak, hogy vérszegénység ellen is hatásos lehet.

A hazai méztermelés legjelentősebb részét az akácméz adja. A máj regenerációjáért sokat tehetünk ennek a mézfajtának a rendszeres fogyasztásával, de a gyomorsav nemkívánatos hatásainak visszaszorításáért is felléphetünk vele.

A méz csodás hatása
A méz csodás hatása

Repceméz

Magyarország domborzata kiválóan alkalmas a repceméztermeléshez. A Dunántúlon, elsősorban a déli és nyugati régióban számos repceméznek való méhlegelő található. Rendkívül alacsony savtartalma miatt azok is bátran fogyaszthatják, akik gyakorta szenvednek gyomorsav-túltengésben. Magas vastartalma miatt segíti a vérképzést, a vérszegénységben szenvedőknek kifejezetten ajánlatos a fogyasztása. Önmagában a repceméz nem tartozik a drágább mézfajták közé, azonban figyelni kell arra, hogy tiszta formájában szerezzük be, mivel a méhészek gyakran összekeverik más virágmézekkel.

Hársméz

A hársméz azoknak válhat igazi kedvencévé, akik a nyugatót hatású mézeket kedvelik. Amellett, hogy álmatlanság ellen remekül beválik, görcsoldó hatással is bír, így edzések, illetve keményebb fizikai igénybevételű mozgások után is javallott a fogyasztása. Az illata kellemes, a színe világos sárgától egészen a világosabb barnáig alakulhat. Tartalmaz kolint, amely segíti megakadályozni az érelmeszesedést. 3-4 teáskanálnyi mennyiség ajánlott testsúlytól függően. Önmagában is fogyasztható, de teák ízesítésére használják a legtöbben.

Vasat is tartalmaz
Vasat is tartalmaz

Erdei méz

Ez a mézfajta főként a gazdag ásványi anyag tartalmáról ismert. Sok vasat és rezet tartalmaz, többek között ennek köszönhető jellegzetes színe, amely sötétebb árnyalatot ölt. Vérszegénység ellen tehát nagyon hasznos, ugyanakkor koleszterin-csökkentő hatásai is ismert. Mivel tisztítja a légutakat, így megfázás idején is bátran javasoljuk a fogyasztását. Az íze erős, markáns, akár kenyérre kenve is tálalható, garantált lesz az ízélmény.

Limonádé, a nyár igazi hűsítője

Vegyes virágméz

Ez a mézfajta a külsőleges alkalmazásban is bátran bevethető. Abban az esetben, ha kisebb felületi sérüléseink vannak, mint például horzsolás, felkenhetünk belőle a sebre, hiszen antibakteriális hatású, valamint csökkenti a gyulladást. Általános egészségmegőrző hatása is közismert. Sokféle cukrot, szerves savat, ásványi elemet tartalmaz, mivel különböző eredetű vegyes mézből alakul ki. Bizonyos helyzetekben hajlamos a kristályosodásra, viszont érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják.

Csodás az íze
Csodás az íze

Hamisítványok

Sajnos manapság nem ritka, hogy hamisítják a mézeket, mivel értékes tápanyagról van szó, amely általában elég költséges. Gyakran nem azt a származási országot tüntetik fel, ahonnan valójában érkezik a termék. Az is előfordul, hogy cukorsziruppal keverik össze a mézet. Árulkodó jel lehet a tompa ízvilágon túl az alacsony ár. Amennyiben olcsó terméket látunk, összevetve a többi mézzel, legyünk óvatosak.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: