Zöld, frissítő és nem csak szendvicsekben mutat jól – Minden, amit a fejes salátáról tudni érdemes 

Bátran mondhatjuk, hogy a fejessaláta a legnagyobb jelentőséggel bíró levélzöldségféle, amit világszerte fogyasztanak. Számos fajtája létezik, itthon a legismertebbek: a közönséges fejessaláta, a jégsaláta, a lollo rosso és a vajfej.

A saláta eredete

A fejes salátát a görögök terjesztették el Európában, ők maguk pedig az egyiptomiaktól vették át. Hazánkban a 17. század óta ismerik és fogyasztják előszeretettel. 

Egyszerű zöldség, tele tápanyaggal 

A fejes saláta jelentős A-, E-, K- és C-vitaminforrás, melyek számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Így például a K-vitamin, amely a véralvadáshoz szükséges és nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez – a rendszeres salátafogyasztás nagymértékben csökkenti a csontritkulás esélyét.

Mindemellett káliumban gazdag, magas rosttartalmának köszönhetően pedig segíti az emésztést.

A fejes saláta viszont nem csak belülről, de kívülről is igazi csodaszer: készíthetsz belőle borogatást a szebb arcbőrért, ugyanis magas víztartalma miatt remekül hidratálja a száraz bőrt. 

A salátából készült főzet görcsoldásban is segít, ugyanakkor vizelethajtó és nyugtató hatása is van.

Érdekesség, amire nem gondoltál 

A salátalé még a hajnövekedésre is serkentően hat, ugyanis a tápanyagok a haj idegeihez és gyökereihez érve táplálják a hajat. 

Salátával az oxidatív stressz ellen

Mivel a fejes saláta is tartalmaz antioxidánsokat, védelmet nyújt a sejtek károsodásával szemben, hozzájárulva a betegségek megelőzéséhez. 

Azonban mindenképpen érdemes frissen fogyasztani, mivel hűtőben tárolva – már pár nap után is – jelentősen csökken a benne lévő hasznos anyagok mennysége. Fontos megjegyezni, hogy a jégsaláta antioxidáns tartalma csupán töredéke a zöld- vagy vörös levelű változatának.

Ha minél több antioxidánst szeretnél salátával a szervezetedbe juttatni, akkor érdemes olajos öntet használnod hozzá. Ez ugyanis jelentős mértékben fokozza a hasznos anyagok felszívódását.

A saláta véd a daganatok ellen

Több ráktípussal szemben is igazoltan kifejti hatását a saláta.

Rendszeres fogyasztása például – a benne lévő fitoösztrogéneknek köszönhetően – jelentősen csökkenti az emlőrák kialakulását.

A saláta magas lutein és béta-karotin szintje bizonyítottan véd a vastagbéldaganatok, valamint a gyomorrák kialakulása ellen. 

Meglepő lehet, de a saláta rendszeres fogyasztása a tüdőrák “ellenszere” is. 

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogyan lehet beépíteni az étkezésekbe a salátát. Egy biztos: megéri.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Zöldségekkel dúsított fasírt 

Már nem csak a főzelékeket lehet színesíteni, lisztmentesen készíteni izgalmas fűszerezéssel, hanem a fasírtokat is variálhatjuk, dúsíthatjuk kedvünkre. Most épp egy ilyen receptet hoztunk neked. 

Elolvasom