Az elhízás titka – Dr Jason Fung

Az elhízás titka – Megoldókulcs a sikeres fogyáshoz

Ez egy könyvösszefoglaló, mely Dr Jason Fung – Az elhízás titka című könyve alapján készült.

Áttekintés

Az elhízás titka az elhízás történetével, okaival és kezelésével, valamint napjaink növekvő elhízási arányával foglalkozik. Az elhízás tudományos és társadalmi tanulmányokon keresztül történő megértésével az elhízás kevésbé válik az anyagcsere-szövődményekre vonatkozó általános kifejezéssé, hanem kézzelfoghatóbb problémává, amelynek valós, bár nem széles körben alkalmazott megoldásai vannak.

Az elhízás kezelésének fő problémája az, hogy sok orvos és elhízott betegeik nem tudják, hogy valójában mi okozza az elhízást. Az egészségügyi szakértők gyakran úgy vélik, hogy a súlygyarapodás a túl sok kalória elfogyasztásából ered, miközben nem fogyasztanak elég kalóriát, ez az elmélet a “kalóriát be, kalóriát ki” elmélet. Évtizedes kutatások azonban bebizonyították, hogy ez az elhízási modell problémás és túlságosan leegyszerűsített. A kalóriafogyasztás és a kalóriafelhasználás nem függetlenek egymástól. Ha az emberek a fogyás érdekében csökkentik a kalóriafogyasztást, a szervezetük ezt úgy kompenzálja, hogy lelassítja az olyan folyamatokat, mint az anyagcsere, hogy kevesebb kalóriát használjon fel. Emellett a testmozgás közel sem játszik olyan fontos szerepet a fogyásban, mint azt korábban gondolták, mivel az alapanyagcsere az energiafelhasználás sokkal nagyobb százalékát szabályozza. Ehelyett az elhízás egy hormonális egyensúlyhiány eredménye, amelyet elsősorban a túl hosszú ideig megugró inzulinszintek okoznak. A tartósan magas inzulinszintek jelzik a szervezetnek, hogy a túl magas testsúlyt rendszeresen fenntartja. Ez megnehezíti a rövid távú fogyás utáni plató, majd az azt követő súlygyarapodás megelőzését.

A diéta a legfontosabb tényező mind a rövid, mind a hosszú távú fogyásban. A megfelelő ételek megfelelő időben történő fogyasztásával az emberek jobban kontrollálhatják inzulinszintjüket és az inzulinrezisztenciát, és hosszú távon jobban kezelhetik testsúlyukat.

A legfontosabb tudnivalók

  • Az elhízás orvosi kezelésének status quója – a bevitt kalóriamennyiség csökkentése és a bevitt kalóriamennyiség növelése – nem működik, mégis az orvosok továbbra is ezt írják elő.
  • A testmozgás nem játszik olyan nagy szerepet a fogyásban és az elhízásban, mint ahogy azt egyes szakértők gondolják.
  • Az elhízás akkor következik be, amikor a hormonok kiegyensúlyozatlanná válnak, és azt jelzik a szervezetnek, hogy magasabb testsúlyt tartson fenn.
  • A kutatások az elhízást a magas glikémiájú szénhidrátokkal, más néven finomított szénhidrátokkal hozták összefüggésbe.
  • A cukorbevitel kulcsfontosságú tényező az elhízás kialakulásában, és a cukorral édesített italok a súlygyarapodás egyik fő bűnösének számítanak.
  • A rostoknak számos egészségügyi előnye van; csökkenti a szénhidrátok felszívódását.
  • Az elhízás leküzdéséhez az egyéneknek rövid távon fogyniuk kell, hosszú távon pedig az inzulinrezisztencia körforgásának megszakításával újra meg kell határozniuk testsúlyuk beállítási pontját.
  • Az elhízásnak több oka van, ezért az egyes tényezők leküzdéséhez több különböző célpontra és kezelésre van szükség.

1. A kalóriadeficit elve nem működik

Ezt a könyvösszefoglalót a Clean Eating Program részeként ingyen végig tudod olvasni. Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 200+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most a programhoz! Ha tag vagy, ide kattints a bejelentkezéshez.

Olvass további hasznos tartalmakat:

Dr. Jason Fung: A rák kódja

Dr. Jason Fung könyve választ ad a rákot övező rengeteg kérdésre: mi is az a rák? Genetikailag öröklődhet? Mivel áll szoros kapcsolatban? Hogyan lehet megfékezni a terjedését?

Elolvasom