Eper vagy szamóca?

A köznyelvben csak epernek vagy földiepernek nevezett gyümölcs a kertészek szerint valójában szamóca. A szakemberek ugyanis úgy gondolják, hogy epernek csak az azonos rendszertani rendbe, mégis teljesen más nemzetségbe tartozó faepret nevezzük.

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az eperfát szederfának is nevezik az ország egyes részein, ami viszont a szederhez kapcsolja. 

Annak ellenére, hogy a kertészek szakmai megfontolásból inkább neveznék szamócának, a köznyelv mégis epernek, földiepernek hívja a gyümölcs termesztett változatát. Név ide vagy oda, megéri minél többet fogyasztani ebből a vitaminbombából a szezon alatt. 

Az eper nem csak szép, de tele van hasznos összetevőkkel 

A bogyós gyümölcsökre jellemző antioxidánstartalma igen jelentős. Számos vitamint, ásványi anyagot, fitonutrienst, flavonoidokat és rostot tartalmaz, ami miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe. 

A földiepernek viszonylag magas a C-vitamin tartalma, de tartalmaz B6-vitamint, folsavat, jódot, káliumot, mangánt és rezet is. Értékes összetevőinek köszönhetően az eper hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, a szív-és érrendszeri betegségek elkerüléséhez, valamint segít a krónikus betegségek megelőzésében.

Az eper diétában is remek társad lesz

A földiepernek – édes íze ellenére – viszonylag alacsony a kalóriatartalma. A nyers gyümölcs glikémiás indexe 41, ami kifejezetten alacsonynak számít, így diétában is fogyaszd bátran! A tápanyag és rosttartalma mellett az eper elősegíti az adinopektin és a leptin termelődését, amelyek fokozzák az anyagcserét, ugyanakkor csökkentik az étvágyat. 

Hogyan fogyaszd az epret? 

Mivel a földieper gyorsan megromlik, érdemes egyszerre inkább kevesebb mennyiséget vásárolni belőle. Fogyaszd turmixok részeként, natúr joghurthoz keverve, müzlik, kásák gazdagítására. Magában, esetleg magvakkal kombinálva remek tízórai vagy éppen uzsonna. Ha különlegesebb desszertre vágysz, mártsd magas kakaótartalmú olvasztott csokiba, esetleg szórj rá egy kis kókuszreszeléket is. Kókusztejjel összeturmixolva, főzés nélkül remek krémlevest készíthetsz belőle a forró nyári napokra.

A földiepret egyébként salátákhoz is bátran használhatod. Ha szeretnél egy különlegesebb ízvilágot teremteni, párosítsd bébispenóttal, dióval és kecskesajttal.

*

Ha Te is szereted a smoothiekat, nézd meg megújult receptkönyvünket, melyben rengeteg finom és egészséges smoothie receptet találsz a nyárra! 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: